Hakaristikin taipuu, kun kaunis laulu kajahtaa – Luvian juhlamusikaali saa arvoisensa toteutuksen - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Hakaristikin taipuu, kun kaunis laulu kajahtaa – Luvian juhlamusikaali saa arvoisensa toteutuksen

Arvio: The Sound of Music

Luostarista kotiopettajattareksi lähtenyt Maria (Milla Nordlund) kohtaa kapteeni Trappin lapsikatraan.

18.1.2020 15:44

Teksti Oscar Hammerstein. Musiikki Richard Rodgers. Ohjaus Aa-Pee Söderdahl. Päärooleissa Milla Nordlund, Jarkko Kujanpää. Tasalan Talviteatterin ensi-ilta 17. tammikuuta Luvian Tasalassa.

Klassikkomusikaaleista The Sound of Music on se, jossa laululla ja musiikilla on kaikkein konkreettisin merkitys.

Laulu edustaa vilpittömyyttä, vapautta ja rakkautta tiukkaa kuria ja määräysvaltaa vastaan. Lopulta laulu asettuu poikkiteloin jopa sotavoimia uhmaamaan. Myös luvialaisten 20-vuotisjuhlaversiossa nousee vahvimpana esiin hetki, jossa Trappin perhe laulaa riemukkaasti huolimatta vierellä kohoavista hakaristilipuista ja uhkaavista saksalaissotilaista.

Musiikki virtaa kepeänä läpi esityksen tavoittaen paikoitellen hienoviritteisempiä melodiakulkuja. Päähenkilö Mariaa näyttelevän Milla Nordlundin ääni taipuu kauniisti monisävyiseen ilmaisuun, mikä ilmenee jo avauslaulusta Kun vuorelle käyn. Nordlund sopii muutenkin hyväntahtoiseksi naiseksi, joka luostarista kotiopettajattareksi lähdettyään valloittaa ensin leskikapteeni Trappin lasten ja lopulta myös itse jäyhän kapteenin sydämen.

Kun jää murtuu, Jarkko Kujanpää roihauttaa kapteenin roolissa kaikkien tunteman Edelweiss-laulun komeaan liekkiin.

Esityksessä on lukuisia liikkuvia osasia, mutta kokonaisuus pysyy ohjaaja Aa-Pee Söderdahlin johdolla miellyttävän ehjänä.

Näytelmän alkupuoli liitelee kevyenä, vaikka sydämenasioita ja elämänmuutoksia pohditaankin. Dramaattisemmat sävyt nousevat rinnalle, kun Saksan uhka Itävallassa muuttuu todelliseksi.

Pianisti Noora Rantasen johtama orkesteri säestää lauluja värikkäästi, ja etenkin viulu nousee usein tärkeään rooliin. Koko näyttelijäkunta esiintyy mallikkaasti, ja lapsinäyttelijöistä varsinkin ne pienimmät ovat varsin valloittavia.

Lavastuksessa yksinkertaiset, nopeasti vaihtuvat ratkaisut toimivat hyvin yhteistyössä etureunan ledipintojen kanssa. Musiikkia myötäileviä tanssinumeroitakin nähdään jos jonkinmoisia, ja vinkeät koreografiat ovat kohdillaan.

Lopuksi täytyy toivottaa mainiota toista 20-vuotiskautta Tasalan Talviteatterille. Ehkä The Sound of Musicin vuoro tulee taas vuonna 2040.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut