Lainsuojattomien sunnuntaihelmi: Matti Nykäsestä on retosteltu vuosikymmenien ajan, mutta dokumentaarinen näytelmä avaa ihmiseen ja ilmiöön uuttakin näkökulmaa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Lainsuojattomien sunnuntaihelmi: Matti Nykäsestä on retosteltu vuosikymmenien ajan, mutta dokumentaarinen näytelmä avaa ihmiseen ja ilmiöön uuttakin näkökulmaa

Tatu Mönttisen monologinäytelmä Matti Nykänen etsii ihmistä lööppien takaa.

19.5.2019 20:59

Ilmiö ja ihminen nimeltä Matti Nykänen tuntuu loppuun kalutulta. Pystyykö laajaan dokumentaariseen aineistoon perustuva monologinäytelmä tarjoamaan aiheeseen uutta näkökulmaa?

Osittain pystyy, sillä Matti Nykänen – Hyppy sumuun avaa aihetta ennen kaikkea sisältä käsin, ihminen Matti Nykäsen näkökulmasta. Mediahahmon ja yksityisen henkilön välinen ristiriita lausutaan aiempaa vahvemmin julki, vaikka Nykäsen elämässä näiden raja hämärtyi kohtalokkain seurauksin.

Näytelmän kirjoittaja ja esittäjä Tatu Mönttinen on Matti Nykäsen puolella. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että Matin hirvittävimmistä teoista vaiettaisiin. Pahoinpitelyt ja muut tuodaan julki, mutta niissä ei ryvetä.

Näytelmä esittää, että pohjimmiltaan kilttinä ja herkkänä ihmisenä Nykänen luotti liikaa ympärillään oleviin ihmisiin. Hän toki sai managerien, toimittajien sun muiden siipeilijöidensä kautta elantonsa, mutta mäkihyppyuran alkuvaiheista lähtien Mattia käytettiin hyväksi enemmän kuin Matti käytti hyväkseen muita.

Karua kieltä kertoo se tuen täydellinen katoaminen, kun hyppyura oli viimein ohi. Nykänen täytti tyhjiön omalla pirullaan eli alkoholilla. Elämä tästä eteenpäin tarjosi lupaavia nousuvaiheita, joita poikkeuksetta seurasi vielä rajumpi lasku.

Tatu Mönttinen näyttelee Matti Nykästä, mutta myös kommentoi omana itsenään omaa, muuttuvaa suhdettaan Nykäseen. Esitystapa toimii, sillä se tuo esiin Mönttisen perusteellisen syventymisen aiheeseen niin tunteen kuin tiedon tasolla.

Vielä ensimmäisellä puoliskolla tunnelmaa keventävät yleisöä osallistavat Matti Nykänen -aiheiset tietovisat. Nykäsen tuttujen lentävien lauseiden arvuuttelu antaa lähinnä komediallista happea tummasävyisen ytimen ympärille.

Toinen puoliaika käynnistyykin sitten näytelmän rajuimmalla rinnastuksella. Nykänen iloitsee omasta vastasyntyneestä lapsestaan. Taustalla käynnistyy haastatteluvideo, jossa myöhäiseen teini-ikään ehättänyt lapsi kertoo muunnetulla äänellä siitä, kuinka kuuluisa isä on hävinnyt täydellisesti hänen elämästään.

Nykäsen itsemurha-aikeet näytetään konkreettisesti, ja masennus ja loppuun palaminen tulevat esille Matin elämän kenties tunnustuksellisimmassa haastattelussa.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun kertoo tositarinan herkästä miehestä, joka halusi pohjimmiltaan aivan tavallisia, yksityisyyden ja rakkauden kaltaisia asioita elämäänsä, mutta kaatui kerta toisensa jälkeen symbioottiseen, epäkeskoon julkisuussuhteeseensa.

Mahdollisuudet tavalliseen elämään menivät jo sillä hetkellä, kun vasta 18-vuotias poikanen ilmestyi sankan sumun keskeltä ja laskeutui pidemmälle kuin kukaan muu.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun

Teksti Tatu Mönttinen. Ohjaaja Seppo Honkonen. Roolissa Tatu Mönttinen. Esitys 19. toukokuuta Kulttuuritehdas Kehräämössä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut