Tangoteatteri Kiuta vierailee Porissa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Porissa voi nähdä lauantaina harvinaista tangoteatteria

Tangoteatteri Kiuta tuo Poriin muun muassa koko perheen esityksen Gnomos. Siinä kaksi metsätonttua ihmettelee metsäiseen elämänpiiriinsä kuulumatonta kiehtovaa mutta myös haitallista muovia.

18.9.2019 9:43

Pori

Porissa vierailee lauantaina tavallisesta poikkeava esiintyjäryhmä: Tangoteatteri Kiuta. Ryhmä tuo kaupunkiin sekä koko perheen esityksen että aikuisille suunnatun teoksen.

Mitä tangoteatteri oikeastaan on?

Ryhmää vetävät tanssija-koreografit Marjo Kiukaanniemi ja Timo Hakkarainen käyttävät argentiinalaisen tangon liikemateriaalia pohjana esityksissä monenlaisista aiheista. Esitykset ovat enimmäkseen fyysistä tanssiteatteria ilman repliikkejä.

– Lajin liikekielessä on potentiaalia kertoa muunkinlaisia tarinoita kuin mitä argentiinalaisen tangon esityksissä on perinteisesti totuttu näkemään, eli pariskuntien välistä kanssakäymistä tanssiaismiljöössä. Halusimme käyttää lajia työkaluna vähän erikoisemmissa aihepiireissä, Hakkarainen kertoo.

Esimerkiksi koko perheen tanssiteatteriteos Gnomos käsittelee ympäristöteemaa. Se kertoo kahdesta metsätontusta, joiden elinympäristö mullistuu, kun metsään ilmestyy muovia.

Katso traileri Gnomos-tanssiteoksesta:

Toinen Porissa nähtävä teos Último puolestaan käsittelee elämän viimeisiä askelia

– Pohdimme, mikä on elämässä kaikkein merkityksellisintä, ja millainen ihminen ei kanna ylimääräisiä naamioita mukanaan. Ne ajatukset ohjasivat meidät lukemaan saattohoitokirjallisuutta. Mitä katuvat ihmiset, joilla on loppu lähellä, ja mistä he ovat kiitollisia? Voisiko siitä päätellä, mikä on elämässä merkityksellistä? Hakkarainen kertoo teoksen taustoista.

– Sellainen ihminen, joka tietää kuolevansa, ei esitä enää mitään. Esiintyvinä taiteilijoina halusimme saavuttaa sellaisen aitouden tilan, Kiukaanniemi lisää.

Último-tanssiteos kuvaa ihmisen viimeisiä hetkiä, liikkeitä ja tunteita. Helsinkiläisryhmän juuret ovat pohjoisessa. Marjo Kiukaanniemi on Oulusta, Timo Hakkarainen Kainuusta ja Harri Kuusijärvi Lapin Pellosta.

Esitykset sisältävät huomattavan määrän perinteistä argentiinalaista tangoa, mutta tanssiteoksia on laajennettu nykytanssin ja tarinankuljetuksen keinoin.

– Tutkimme, kuinka tango-otteesta ja tietynlaisesta formaatista päästään pois tarinankerronnassa. Esityksissä ei ole tangohetkiä ja jotakin muuta, vaan kaikki on sulautettu toisiinsa, Hakkarainen toteaa.

Tanssijapariskunnan lisäksi teoksissa esiintyy muusikko Harri Kuusijärvi, joka soittaa harmonikkaa, pieniä rytmisoittimia ja accordina-puhallinsoitinta. Lisäksi Gnomos-esityksessä käytetään elektronisia sampleja.

Tangoteatteri Kiuta on toiminut vuodesta 2011. Ryhmän teoksia on esitetty yhdeksässä maassa ja 33 kaupungissa yli sata kertaa. Porissa esitykset nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Esitykset tuottaa porilaisen paluumuuttajan Jenni Weberin perustama, tanssituotantoihin erikoistunut Porkka Badass Productions.

21.9. Gnomos klo 11 ja Último klo 19 Porin teatterin Pienellä näyttämöllä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: