Rauhansopimus ei tuonut rauhaa, se toi sodan – Tuomo Rustin dokumentti on selkeä oppitunti kotimaan kohtalonvuosista - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Rauhansopimus ei tuonut rauhaa, se toi sodan – Tuomo Rustin dokumentti on selkeä oppitunti kotimaan kohtalonvuosista

Myös "Suomen historian myytit: Talvisota" on osa TV1:n teemapäivää. Yksi uusinnan asiantuntijoista on everstiluutnantti Juha Mälkki.

13.3.2020 8:16

Suomen tie jatkosotaan

☆☆☆☆ Hetki lyö, kun dokumentti on edennyt puolen tunnin kohdalle. Silloin talvisodan aseiden vaikenemisesta on kulunut tasan 80 vuotta.

Vuosipäivä näkyy ja kuuluu Ylen ohjelmatarjonnassa monin tavoin. Yksi esimerkki on tänään uusintana esitettävä Tuomo Rustin TV2:n dokumentti vuodelta 2009.

Se kertoo, mitä talvisodan ja Moskovan 1940 rauhansopimuksen jälkeen tapahtui ja miksi Suomi oli taas sodassa kesäkuussa 1941. Kansa puhui kesäsodasta, sillä sotapoikien piti palaamaan kotiin elokorjuuseen mennessä.

Joitakin tapahtumia on unohdettu

Dokumenttia voi ja pitää katsoa kriittisin silmin. Sen taustalla on useita maanpuolustuksellisia tahoja, mikä selittää näkökulmien ajopuuasennetta. Kenraaliluutnantti Ermei Kanninen ja kumppanit selittävät Suomen joutuneen jatkosotaan ilman omaa tahtoa pakon sanelemana.

Laatu on kuitenkin korkea. Suomen tie jatkosotaan on sujuvasti etenevä ja selkeä oppitunti kotimaan kohtalonvuosista. Samalla se muistuttaa tapahtumista, jotka ovat jääneet kansakunnan kestomuistissa taka-alalle.

Yksi oli Helsingin uudella olympiastadionilla syksyllä 1940 järjestetty kolmimaaottelu Suomi-Ruotsi-Saksa. Toinen oli Suomen ja Ruotsin välille kaavailtu puolustus- tai jopa valtioliitto.

Päivän muita talvisotaohjelmia ovat sodan myyttiä avaava dokumentti sekä elokuvat Oi kallis Suomenmaa ja Hopeaa rajan takaa.

TV1 klo 10.45

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: