Arvio: Kiti Pölönen Ystävyyden ydinmehua -kirja - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Poriin sijoittuva kirja pohtii ystävyyden mysteeriä – Kiti Pölösen kirjoitusote on ansiokkaan vangitseva

Porilaislähtöinen, eläkkeellä oleva toimittaja Kiti Pölönen julkaisi kirjan Ystävyyden ydinmehua Porissa tiistaina. Osin tositapahtumiin perustuva kirja kuvaa erilaisia ystävyyksiä lapsuudesta vanhuuden päiviin.

9.12.2019 15:35

Kirjat

Kiti Pölönen: Ystävyyden ydinmehua. Sunkirja 2019. 119 s.

Porilaislähtöisen Kiti Pölösen (o. s. Halme) Ystävyyden ydinmehua -kertomuskokoelman on erittäin kiintoisasta aiheesta:

”Minkähän takia jonkun ihmisen kohtaaminen muuttuu ystävyydeksi ja jonkun toisen ei? Siinä liikutaan maisemissa, johon insinöörin mittatikku ei yllä.” (s. 5)

Pölönen (s. 1954) asuu Hämeenlinnassa. Jäätyään eläkkeelle YLE:ltä hän julkaisi syksyllä pienen teoksen ystävyydestä. Esikoiskirjan kustantajaksi lähti reposaarelainen Sunkirja.

Vaatimaton ulkoasu viittaa lastenkirjaan, mutta asiankäsittely ja teemojen kehittely on jotain aivan muuta.

Kirjoituskokoelman kantava ajatus ja toteutuma on monitahoinen retki ystävyyden poluilla. Kuoleeko ystävyys ystävän kuollessa? Kestääkö ystävyys vuosien taukoja?

Kirjoittaja käy autofiktiivisessä hengessä läpi eri-ikäisten ihmisten ystävyyttä. Teoksessa on neljä ihmistä, joiden taustalla väikkyy piirteitä todellisista porilaiskasvoista.

Tapahtumat sijoittuvat useimmiten Poriin, esimerkiksi Pormestarinluotoon tai Ruosniemeen. Häränsarvessa ja muissa porilaisten kantapaikoissa istutaan tämän tästä.

Yksiselitteisiä vastauksia ystävyyden mysteeriin ei löydy. Todellisen ystävyyden oppii tunnistamaan siitä, että siinä molemmat aidosti voittavat. Väkisin ystävystymistä ei Pölösen kirjassa tapahdu, vaikka kuinka sinnikkäästi yrittäisi.

Porin murretta lähestyvä kieli tuo teokseen läheisyyttä. Toisinaan pitkäänkin jatkunut ystävyys päättyy kohtalon oikusta:

”En olis ikinä, koskaan enkä milloinkaan voinu kuvitella, että naapurintytön näkeminen ei enää tuntunu miltään. Nyt se näkeminen oli sitä haaleeta. Ja luulen, että omaan sanastoonikin pesiyty juur sillon napakka porilaislause En pir vällii.” (s. 36)

Välillä Pölösen naishahmot lähtevät ulkomaille, muun muassa Afrikkaan. Tansanialaisella saarella asutaan karmeissa paikoissa, syödään meren antimia ja ihmetellään maailman menoa. Siinä ystävyys joko lujittuu tai murenee.

Eräässä kertomuksessa naisystävykset muuttamat elämänsä ehtoopuolella samaan vanhainkotiin. Siellä on yhteistä aikaa vaikka mihin. Yhdessä tutkitaan kuolinilmoituksia, vertaillaan lääkeannoksia, ratkotaan ristisanoja ja kudotaan tillukoita.

Sitten toinen perustaa nettiin kirjallisuuspiirin, jossa arvioi kirjoja laidasta laitaan ventovieraiden kanssa. Eikä meinaa uskaltaa hiiskahtaa toiselle koko jutusta.

Pitkään kirjoittaneen Kiti Pölösen kirjoitusote on ansiokkaan vangitseva. Hän puristaa osittain tosipohjaisista tapauskuvauksista esiin sen olennaisen eli ystävyyden ydinmehun.

Lue myös: Porilaislähtöinen Kiti Pölönen kirjoitti ystävyydestä eri elämänvaiheissa: Ystävä nostaa nopeasti arjen yläpuolelle, mutta ystävyys on myös noloutta ja kompastelua

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: