Arvio gallerian 3h+k näyttelystä Pilvari Pirtola 40 - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kiitävi kokeellisen taiteen aika: Pilvari Pirtolan näyttely tihkuu keski-iän haikeutta

Pilvari Pirtola: 40, neljän maalauksen sarja, 2019, akryyli kankaalle.

9.8.2019 20:07

Kuvataide

40

Pilvari Pirtola: 40. 1.9. saakka. Galleria 3h+k, Yrjönkatu 4, Pori, avoinna ke-pe 12-18, la-su 11-16.

Galleria 3h+k:n syksy toteutetaan kutsunäyttelyiden sarjana. Sen avaa kuvataiteilija Pilvari Pirtola (s. 1978), verkkoyhteisöissä ja tietokoneaktivistien demoskenessä tunnettu myös nimimerkillä Nosfe. Näyttely koostuu uudesta maalaussarjasta, matkalaukullisesta pienempiä teoksia sekä yhdestä videoprojisoinnista.

Suurissa, graafisissa maalauksissa valkoinen ihmishahmo lepää mustalla taustalla. Vartalolle levitetty maali on jättänyt maalauskankaille jäljen kuin painolaatta paperille.

Jo esihistoriallinen ihminen teki kalliomaalauksia värjäämällä ja painamalla kehonsa jälkiä. Vuonna 1960 Yves Klein (1928 - 1962) esineellisti sinisiä naisvartaloita elävinä siveltiminään. Sen jälkeen keholla on taiteiltu erilaisissa maalauksen ja performanssin risteymissä etenkin, kun on haluttu välittää liikettä ja suoraa läsnäoloa.

Kahdessa Pirtolan teoksessa ihminen lepää rauhallisessa kylkiasennossa, mutta vatsapuolelta painetuissa kuvissa asento on levottomampi. Hahmo nostaa käsiään antautuneesti, tai kuin painautuen jännittyneesti maata vasten.

Näyttelystä tihkuu sukupolvien kierron symboliikkaa. Pilvari Pirtolan isä, taiteilija, videokuvaaja ja taidekriitikko Erkki Pirtola (1950 - 2016) piti näyttelyn Porissa kolmekymmentä vuotta sitten. Se oli vasta perustetun Galleria 1h+k:n toinen näyttely.

Nyt nelikymppinen Pilvari Pirtola pitää Yrjönkadun galleriatilan toisen näyttelyn ja nimeää sen ja maalaukset omien ikävuosiensa mukaan. Omakuvalliset kehomaalaukset voivat viitata myös neljään veljekseen, jota Erkki-isä piti suurimpina saavutuksinaan.

Nurkassa retkottava matkalaukku pursuaa kierrätyspahville toteutettuja nopeita teoksia. Mustan ja punaisen sävyissä toistuvat alkukantaiset tikku-ukot ja tunteikkain tikkukirjaimin raapustetut tekstit. Laukun uumenista voi penkoa teoshankintoja vapaavalintaista summaa vastaan.

Yli 50 videoteoksen takautuva katselmus alkaa 2000-luvun alusta. Niin matkalaukku kuin yhdellä projektorilla esitettävät videot asemoituvat rekvisiitaksi pääosaan nouseville kehomaalauksille. Kokonaisuudesta hahmottuu haikea tarina, jossa kalpea keski-ikäinen päähenkilö kiertää maata taidetta kaupitellen. Öisin hän kääntyilee vuoteessaan nähden ruutuajan sähköistämiä, säriseviä unia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut