Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä – Pompeiji paljastaa edelleen uusia todisteita yllättävänkin modernista arjesta 2000 vuoden takaa

Suomalainen Ria Berg tutkii antiikin käyttöesineitä ja naisten asemaa historiassa. Pompeijissa ja Napolissa työtään tekevä Berg hämmästelee edelleen sitä, kuinka nykyaikaisesti 2 000 vuotta sitten elettiin. Naiset toimivat kauppiaina ja rakennuttajina ja heillä oli yhtä vahva asema perheessä kuin tämänkin päivän Italiassa. Pieni pala roomalaista loistoa on pian esillä Tampereen Vapriikin Ostia-näyttelyssä.

Pompejissa tehdään koko ajan uusiakin löytöjä kaivauksissa, joita on käynnissä kaupungin avatun ja vielä kivi- ja tuhkakerrosten alla olevan osan rajamailla. Viime syksyn helmiä oli 5. kaupunginosan eli Regio V:n alueelta löytynyt fresko Leda ja joutsen. Antiikin tarustossa Leda oli Spartan kuningatar ja joutsen häneen rakastunut ylijumala Zeus.

19.10.2019 17:00

Indiana Jones osui aarteiden eteen kuin sattumalta ja kaivoi ne esiin nopeasti ja paljain käsin. Tosielämän arkeologin tähtihetki koittaa paljon todennäköisemmin pumpulisormikkaat käsissä ja varastohuoneen hiljaisuudessa.

Ria Bergille näin kävi, kun hän sai tutkittavakseen Italian Pompejista löydetyn, lähes 2 000 vuotta vanhan öljylyhdyn.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos