Suositeltava kirja Suomen kannalta ahdistavasta ajasta, jonka vain harvat enää muistavat - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Suositeltava kirja Suomen kannalta ahdistavasta ajasta, jonka vain harvat enää muistavat

8.10.2019 10:39

Kirjat

Pekka Visuri - Eino Murtorinne: Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939-40

Docendo 2019. 286 sivua.

Professori Kimmo Rentolan ansiokkaassa teoksessa Stalin ja Suomen kohtalo (2016) on jätetty käsittelemättä niin sanottu välirauhan aika 1940–41 "kun siitä saataneen lähitulevaisuudessa lisää tietoa". Professorien Pekka Visurin ja Eino Murtorinteen tuore kirja käsittelee suunnilleen kyseistä ajanjaksoa. Onko siinä uutta tietoa, on eri asia.

Rentolan kirja perustui paljolti Neuvostoliiton arkistojen alkuperäisaineiston käyttöön, Visuri ja Murtorinne nojautuvat olemassa olevaan laajaan tutkimuskirjallisuuteen. Niistä kannattaa muuten erityisesti mainita amerikkalaisen Stephen Kotkinin Stalin-elämäkerran II osa Stalin: Waiting for Hitler 1929-1941 (2017).

Neuvostoliiton ja Saksan 23.8.1939 solmitun hyökkäämättömyyssopimuksen salainen lisäpöytäkirja oli kohtalokas Suomelle: Siinä maamme määriteltiin Neuvostoliiton etupiiriin kuuluvaksi.

Tästä Suomessa ei aluksi ollut varmuutta. Presidentti Roosevelt oli saanut tietää asiasta Saksan Moskovan-lähetystössä sattuneen vuodon ansiosta. Hän kertoi siitä Suomen Washingtonin-lähettiläälle, mutta salaamissyistä mainitsi tiedon tulleen turkkilaistaholta. Tässä muodossa lähettiläs välitti tiedon Helsinkiin, jossa siihen ei kiinnitetty huomiota, sillä kaikenlaisia huhuja oli liikkeellä. Saksan viranomaiset suorastaan kiistivät, että Suomesta edes oli ollut puhetta.

Syksyn 1939 tapahtumat Visuri esittää asiantuntevasti ja huolellisesti. Niin sanottua Kuusisen hallitusta hän tosin pitää vain "taktisena" välineenä, vaikka siitä piti tulla valloitetun maan hallitus. Sen kanssa tehtiin "valtiosopimuskin".

Talvisodan rauhaan päätymisen Visuri selostaa hieman puutteellisesti. Myös Stalinille tuli kiire rauhantekoon, kun hän sai tiedusteluväeltään Pariisista liioiteltuja tietoja länsiliittoutuneiden suunnitteleman avustusretkikunnan vahvuudesta.

Kesän 1940 alkaessa kääntyä lopuilleen Hitler ryhtyi erittäin salaisesti kaavailemaan hyökkäystä Neuvostoliitoon, sillä se auttaisi kenties myös ratkaisemaan sodan Englantia vastaan. Yhdysvallatkin askarrutti Hitlerin mieltä.

Neuvostoliitto puolestaan painosti pientä Suomea eri tavoin. Syyskuussa 1940 jotenkin helpotti: Saksan kanssa tehtiin kauttakulkusopimus, ja sieltä saatiin ostaa aseita.

Ulkoministeri Molotov saapui 12.11.1940 Berliiniin. Ykkösluokan asiana Hitlerille hänellä oli Suomen pysyttäminen edellisvuoden salaisen pöytäkirjan mukaisesti Neuvostoliiton etupiirissä. Hitlerin epämääräiset vastaukset eivät tyydyttäneet Molotovia.

Parin viikon kuluttua marsalkka Timosenko antoi Leningradin sotilaspiirille käskyn valmistautua mahdollisiin sotatoimiin Suomessa.

Suomen puolustusvoimien edustajat virittelivät samoihin aikoihin saksalaisten kanssa keskusteluja "hypoteettisten" tilanteiden varalta.

Visurin – Murtorinteen kirja on ammattimiesten vakuuttavaa työtä. Kirjan jäsentely ja kielenkäyttö selkeää ja loogista. Laajaa taustakirjallisuutta on käytetty hyvin. Lukija voi joistakin kohdista olla eri mieltä, mutta niitä kohtia ei ole montaa. Tämä on suositeltava kirja ahdistavasta ajasta, jonka vain harvat enää muistavat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: