Arvio Shoji Kato Huoneet, galleria 3h+k - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Shoji Katon taideteoksissa tarkastellaan vanhusten hoitokodin sisustusta ja asukkaiden suhdetta tilaan

Osa tilateoksesta Sunday, 2018, sekä kaksiosainen akvarelli Mirrored Moment XIV, 2015.

17.10.2019 10:23

Kuvataide

Shoji Kato: Huoneet

10.11. saakka. Galleria 3h+k, Yrjönkatu 4, Pori, avoinna ke-pe 12-18, la-su 11-16.

Shoji Katon (s. 1969) taide vie meidät vanhusten hoitokodin huoneisiin. Vaikka henkilöitä ei näytetä, tilallista kokonaisteosta voi lukea novellina hoitokodin asukkaista.

Katoa ovat jo hänen väitöstutkimuksessaan askarruttaneet toiminnallisten ja ajallisten merkitysten suhde paikkojen geometriaan. Hoitokodissa hän kysyi: Mikä päivä on suosikkisi ja kuinka siitä nautit?

Vastaukset leijuvat ilmassa. Laskiaistiistai, lauantai, mökkeily, elokuvailta, siivottu koti. Suosikkipäivät kertovat elämästä ennen hoitokotielämää. Ne kantavat kaihoisia kaikuja niin sanotusta yhtenäiskulttuurin ajasta, kun teimme (tai oletimme kaikkien tekevän) samoja asioita, samaan aikaan viikosta tai vuodesta.

Shoji Kato: Sunday, 2018, värivalokuva, yksityiskohta tilateoksesta.

Ikkunaa peittää valkoinen harso. Se pehmentää tilaa ja luo sumuista etäisyyttä takana kulkevaan Yrjönkatuun. Hoitolaitoksessa aika irtautuu ulkopuolisesta arjesta. Valokuvissa näkyy yksityiskohtia vanhusten huoneista. Niitä on somistettu perhekuvilla ja muistoilla eri vuosikymmeniltä.

Näyttelytilan valkoiset seinät vertautuvat hoitolaitoksen seiniin. Galleriassa valkoisuudella luodaan moderni, keskittynyt tila taiteen esittämiseen, mutta siinä missä galleria pyrkii kohottamaan taideteosta, uhkaa hoitokodissa käydä päinvastoin. Vaikka muistoesineitä yritetään sommitella kauniisti, kliininen ympäristö alleviivaa niiden irrallisuutta. Ihmiset ja esineet on laatikoitu huoneisiinsa.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja niin myös vanhuus. Joku on tuonut mukanaan ryijyn sijasta tietokoneen. Sen viileä olemus ei ole ristiriidassa valkoisten seinien kanssa. Yllättäen tämä kaikkein kolkoin sisustuksellinen yksityiskohta välittääkin toiminnallisen kuvan huoneen asukkaasta. Tulevaisuus näyttää, kuinka pitkään ikäihmiset säilyttävät tietokonetaitonsa ja miten he niitä käyttävät.

Valokuvien lomassa on Shoji Katon hienovireisiä akvarelleja, joissa vilisee lähinäköä koettelevia suikaleita rakennuksista, kartoista tai pohjapiirroksista. Näen myös paperinauhoja ja origamitaitoksia, jotka vievät ajatukset taiteilijan kotimaahan Japaniin.

Teokset kuvaavat muistin ja havainnon sirpaloitumisen kauneutta. Vaikka detaljien väliin jää paljon valkoista unohdusta, on muistisairailla ja aisteiltaan heikentyneillä ihmisillä myös persoonallisia vahvuuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: