Kesäteatteriarvio: Nokun näyttämö Ja Jumala loi naisen - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kesäteatteri: Nokun näyttämöllä pyristellään epätoivoisesti irti fyysisestä ja henkisestä lihavuudesta

Jumala loi Aatamin ja Eevan. Kuvassa Kimmo Salokangas, Petra Rossi, Lassi Nieminen, Aurora Salokangas ja Sari Hellman.

5.6.2019 9:53

Teatteri

Ja Jumala loi naisen

Käsikirjoitus Kirsi Sulonen. Ohjaus Anne Ketola. Osissa Heidi Turpeinen, Sari Hellman, Pirkko Koski, Kristiina Nieminen, Tuija Haapajärvi, Teresa Kaaresmaa, Mia Rossi, Petra Rossi, Aurora Salokangas, Lassi Nieminen, Kimmo Salokangas, Markku Lahti. Nokun näyttämö, Noormarkku. Ensi-ilta 4.6.

Heti alkuun on todettava, että näytelmä ei viittaa Roger Vadimin mestariohjaukseen vuodelta 1956. Siihen elokuvaan, josta pinnalle ponnahti Brigitte Bardot. Mutta raamattuun nimi toki viittaa. Aatamin kylkiluustahan se nainen luotiin. Ja sen jälkeen ei mikään ollut ennallaan. Ja luomishommat menivät toki vähän pieleenkin.

Alkukuulutuksessa todettiin rehvakkaasti, että nyt nähdään ensimmäistä kertaa aito porilaispohjainen näytelmä. Ei pidä paikkaansa. Heti nousee viisi muuta mieleen. Porin tori, Elämää Porin torilla, Pumpulitehtaan Ulla, Höyrysaha ja Viikkarin iloiset rouvat.

Ritva Ala-Kypärä (Tuija Haapajärvi) miettii sohvalla, mitä ryhtyisi isona tekemään. Iso hän kyllä on ja ammattikin on. Ja, kuten niin usein, päätös on hätäinen ja vailla tervettä loogisuutta. Supersankaritar-kurssilla on tarkoitus kuntouttaa huonosta itsetunnosta ja ylipainosta kärsiviä naisia.

Nyt pitäisi eheytyä, voimaantua ja löytää se aito naiseuden ydin. Ikävä kyllä Ritvalla ei ole tarpeeksi rahkeita hoidella noin suuria asioita tai ongelmia. Kurssilaiset, neljä erilaista naista, tulevat kursseille kuin Tupperware -tapahtumaan. Yksikään naisista ei selkeästi tunnista itseään tai ongelmaansa tai - mikä pahinta – ei tiedosta mitä oikeasti haluaisi.

Fyysistä painoa ja rapistuvaa ulkonäköä vain tuskaillaan. Mutta löytyyhän lopulta sitä henkistäkin painolastia. Juuri kun sekamelskaan ollaan saamassa jokin selvyys, kajahtaa Ritva Ala-Kypärä itse.

Näytelmässä paneudutaan jokaisen kurssilaisen kotiongelmiin. Sieltä löytyykin näytelmään hyvät ytimet, sielun, mielen ja parisuhteen monisäikeiset, hyvät ja huonot ratkaisut.

Terävä satiiri kirvoittaa mielet ja kielet ja kaiken ytimessä Lassi Nieminen, Kimmo Salokangas ja Markku Lahti tekevät yhteensä 15 eri roolia.

Onko kyseessä absurdi komedia vai pelkkä koominen farssi?

Oletettavasti moni katsoja löytää jostakin roolista itsensä, parisuhteensa, menneisyytensä tai tunnistaa sen ahdingon, jonka saa aikaa tyhjältä tuntuva elämä tai mitään antamaton parisuhde.

Miten sitten menestyä elämässä tai yritystoiminnassa? Näytelmässä todistetaan, että tyhmällä ja huonolla idealla onnistuu. Silloin rikastuu, koska on oltava rohkea ja itsetunnon tulee olla tapissa.

Näytelmän vertauskuvainnolliset auto/naismarkkinat sekä työnhaun Napakymppi-ohjelma ovat riemastuttavaa seurattavaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut