Vahvaa draamaa Minna Canthin klassikosta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vahvaa draamaa Minna Canthin klassikosta

10.11.2019 20:34 | Päivitetty 11.11.2019 7:17

Porin ylioppilasteatteri juhlii kymmenvuotista taivaltaan. Tänä aikana se on rikastuttanut paikallista teatterielämää yli kahdellakymmenellä ensi-illalla. Tarjonta on ollut ihailtavan monipuolista: kokeilevista ja kantaaottavistakin näytelmistä aikamme klassikoihin.

Juhlavuoden huipuksi on valikoitunut aikansa edelläkävijän ja yhteiskunnallisen herättäjän, Minna Canthin viimeiseksi jäänyt näytelmä. Anna-Liisan ensi-ilta oli vuonna 1895 Suomalaisessa Teatterissa. Kertomus nuoren tytön raskaaksi tulemisesta, lapsensa surmaamisesta ja siihen liittyvistä taustatekijöistä oli aikansa kohunäytelmä. Aiheesta on tehty useampi elokuva sekä yksi ooppera.

Canthin moraliteetissa huomioidaan myös se tosiasia, että tulevan lapsen isä jättää odottavan alaikäisen äidin yksin synnyttämään ja lähtee muualle. Miehen tekoa ei tuomitse tai moralisoi kukaan.

Anna-Liisan ohjauksesta vastaa alan konkari Anne Rinnetmäki. Lopputulos on väkevää ja hallittua tulkintaa Canthin klassikosta. Esityksessä on useita toimivia ja hauskoja oivalluksia. Jo näytelmän alku musiikkeineen ja tansseineen imaisee mukaansa. Tästä alkaa tiheätunnelmainen näytelmä nuoren naisen kamppailusta omantuntonsa kanssa. Surmattu lapsi ei jätä rauhaan.

Heta Halonen Anna-Liisana tekee varmaankin yhden kuluneen kauden hienoimmista tulkinnoista. Hän elää näyttämöllä läpi Anna-Liisan kärsimyksen taidokkaasti isolla herkkyydellä. Juha Loukkalahti surmatun lapsen isänä ja Miko Vahekoski Anna-Liisan uutena kihlattuna tekevät molemmat erityylisistä rooleistaan hyvin vahvat ja toimivat tulkintansa. Myös Anna-Liisan isän (Teemu Virhiä), äidin (Jenni Myllymäki) sekä Pirkko-siskon (Jenna Hietavirta) hahmot näytellään johdonmukaisesti ja monivivahteisesti.

Näyttämöllä nähdään kaikkiaan kolmetoista harrastajanäyttelijää. Koko ensemble tekee hyvää yhteistyötä. Monet ovat löytäneet hahmoilleen luontevan ilmiasun. Lievää ylitulkintaakin löytyi, mutta kaiken kaikkiaan esitys on komea ja puhutteleva. Intensiivisen kokonaisuuden kannalta myös huumorilla ja hienoisella absurditeetilla on näytelmässä oma tärkeä osuutensa. Pelkistetty lavasteratkaisu toimii ja tukee esityksen sujuvaa etenemistä.

Käsikirjoitus Minna Canth, ohjaus ja dramatisointi Anne Rinnetmäki, tuottaja Jenna Hietavirta, musiikki Heta Halonen, lavastus ja tarpeisto Viivi Viher-Vehmas, puvustus Aino Rosenholm, koreografia Tiina Santavuo, valo ja tekniikka Kaisla Kivistö ja Riikka Hakala, rooleissa Heta Halonen, Miko Vahekoski, Juha Loukkalahti, Teemu Virhiä, Jenna Hietavirta, Jenni Myllymäki, Henrika Bäcklund, Klaus Niemi, Juho Heljala, Tommi Katajisto, Heidi Viljanen, Hanna Huhdanmäki ja Anna Kauno. Porin ylioppilasteatterin ensi-ilta Studio Hilkassa 9.11.

Artikkelia on päivitetty 11.11. kello 7.17: Korjattu nimi Miro Vahekoski Miko Vahekoskeksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: