Näin syntyy Huuhkajavuori Blues -tapahtuma - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Laviassa majoitus löytyy vaikka mummonmökistä – Huuhkajavuori Blues soi taas, ja tänä vuonna lavalle nousee ”ihan ehdottomasti Suomen paras” huuliharpisti, lupaa Timo Heino

Huuhkajavuori Blues kajahtaa Laviassa jo 11. kerran. Tässä jutussa LaVia Blues Societyn puheenjohtaja Timo Heino kertoo, kuinka festari rakentuu – ja miten se liittyy hänen mummoonsa.

Huuhkajavuori Bluesin taiteellinen johtaja Jouko Jokinen (vas.) ja tekniikasta vastaava Timo Heino odottavat tapahtuman myyvän tänäkin vuonna loppuun. "Emme me silti ranteitamme auki vedä, vaikkei niin kävisi", Jokinen lisää.

7.8.2019 15:06

Huuhkajavuori Bluesin tekniikasta vastaava LaVia Blues Societyn puheenjohtaja – ja Huuhkajavuori Bluesissa joka ikisenä vuonna esiintyneen Old Union Blues Bandin jäsen – Timo Heino haluaa tehdä yhden asian selväksi.

Blues ei soi Laviassa tuosta vain, vaan talkoolaisten hartiavoimin.

– Huuhkajavuori Blues pohjautuu vahvasti siihen, että meillä on sitoutuneita talkoolaisia, jotka toimivat tämän voittoa tavoittelemattoman tapahtuman työvoimana, Heino selittää.

Tänä vuonna bluesia soitetaan Laviassa jo 11. kerran. Kokemusta on kertynyt sen verran, että tapahtuma rakentuu rutiinilla. Työnsarkaa riittää siitä huolimatta.

– Työ alkaa käytännössä heti, kun edellinen tapahtuma on ohi. Syksyllä seulomme tarjontaa ja pohdimme LaVia Blues Societyn kesken, minkälaisia kokoonpanoja valitsemme seuraavan vuoden tapahtumaan, Heino kertoo.

Kattaus on valittu viimeistään talvella. Sen jälkeen alkaa markkinointi paitsi sosiaalisessa mediassa myös katukuvassa.

– Tämän vuoden tapahtumaa varten on painettu kolmisensataa julistetta. Mainoksen teki karkkulainen Jokisen Kari, Heino sanoo.

Kireimmilleen hihat kääritään tapahtuman alla. Silloin Huuhkajavuorella paiskitaan hommia päivittäin, jotta kaikki on valmista tapahtumapäivänä lauantaina.

– Pitää huolehtia muun muassa lavatekniikasta, äänentoistosta, kalustosta, kuljetuksista ja tarjoiluista. Siinä on yllättävän paljon pikku tilpehööriä, Heino selittää.

”Eipä täällä juuri muuta tapahdu”

Luovuutta vaaditaan myös siinä, kuinka LaVia Blues Society majoittaa Huuhkajavuori Bluesin esiintyjät – Laviassa kun ei liiemmin hotelleja tai motelleja ole, ja tapahtuma vetää suurin piirtein tuhat ihmistä Huuhkajavuorelle.

– Olen sanonut, että sellaisen mummolamajoituksen voin luvata, ja sillä tarkoitan ihan konkreettisesti omaa mummolaani.

Huuhkajavuori Blues

Blues-tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Lavian Huuhkajavuorella.

Järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Tapahtumassa ovat esiintyneet vuosien saatossa muun muassa Pave Maijanen, Heikki Silvennoinen, Tuomari Nurmio, Dave Lindholm ja Esa Pulliainen.

Tänä vuonna lavalle nousee neljä kokoonpanoa: Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band, Maria Hänninen & Jake's Blues Band, Slim Butler & The SlimCuts ja Old Union Blues Band.

Järjestetään tänä vuonna lauantaina 17. elokuuta.

Heino lisää, että esiintyjille on etsitty majapaikkoja myös tuttujen kesämökeiltä ja että osa esiintyjistä päättää yöpyä Vammalassa.

– Laviastakin tosin löytyy jonkin verran maatilamajoituksia. Nyt puhutaan kuitenkin blues-esiintyjistä, ja he ovat tottuneet hieman karuimpiin olosuhteisiin.

Majoitukset voivat kuitenkin olla kortilla, sillä Huuhkajavuori Blues on helposti Lavian suurin vuosittainen tapahtuma.

– Eipä täällä juuri muuta tapahdu. Huuhkajavuori Blues lienee ainoa asia, josta Lavia nykyään tunnetaan. Tosin myös teatteri elävöittää Lavian kulttuuria.

Eksotiikkaa ja nostalgiaa

Tänä vuonna Huuhkajavuori Bluesissa esiintyy neljä kokoonpanoa. Heino kertoo, että tarjoiluun panostetaan nyt tavallista enemmän. Tarjolla on suodenniemeläistislaamo Tuori Distilling Companyn tuotteita, ja ruoasta vastaa ensi kertaa lavialainen Mintunlehti.

– Voisi sanoa, että tapahtuma on lavialaisten ja vammalalaisten ponnistus, Heino toteaa.

Muutoin tapahtuma toteutetaan vanhalla kaavalla. Paikkana pysyy Huuhkajavuori, vaikka liput myytiin viime vuonna loppuun.

– Täällä on eksotiikkaa ja nostalgiaa. Ei meillä ole suunnitelmia tehdä tästä sen suurempaa.

Vaakakupissa painaa myös Lavia, johon saapuu tapahtuman myötä ihmisiä ympäri Suomea.

– Olemme halunneet pitää Huuhkajavuori Bluesin nimenomaan lavialaisena, kivana ja pienimuotoisena tapahtumana.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

LaVia Blues Societyn puheenjohtaja ja Old Union Blues Bandin basisti Timo Heino kiinnitteli tapahtuman mainoksia pääkallopaikalla Laviassa maanantaina.

Täällä tulee olemaan ahdasta lauantaina 17. elokuuta. Huuhkajavuori Bluesin miljöö on intiimi ja sitäkin tunnelmallisempi.

Kaide ohjaa ravintolatiloihin.

Tämä oli Huuhkajavuori Bluesin ainut saniteettitila tapahtuman alkuvuosina. Nykyään paikalle tuodaan isompi vessa, johon mahtuu 12 ihmistä samaan aikaan.

Tästä päästään backstagelle, jossa artistit laittautuvat ja syövät pullaa samassa huoneessa. Sieltä puuttuu esimerkiksi kokovartalopeili, jonka Huuhkajavuori Bluesiin tuo sastamalalainen Minna Koivisto.

Huuhkajavuori Bluesin keikat pidetään sisätiloissa. Sinne mahtuu noin kuutisensataa ihmistä. Ulkona ei musiikkia soiteta.

Sähköä Huuhkajavuori Bluesissa tarvitaan sen verran paljon, että sulakkeet ovat kovilla. Timo Heino kertoo, että viime vuonna sulakkeet paloivat soundcheckin aikana, kun kylmälaitteet pantiin päälle. Keikan aikana sähköt eivät ole koskaan Huuhkajavuori Bluesissa pettäneet.

Tapahtumapaikalta löytyy myös niin sanottu rilli. Sinne olisi halunnut mennä Agents-yhtyeen kitaristina tunnettu Esa Pulliainen toissa vuonna, mutta mies pelkäsi joutuvansa ainakin sataan selfieen rillin ja bäkkärin välisellä matkalla.

Aivan Huuhkajavuoren lavan läheisyydessä sijaitsee kesäteatteri. Jouko Jokinen kertoo, että sinne on suunniteltu ulkokonserttia, mutta ongelmana on se, että katto olisi katsojien eikä esiintyjien päällä. Sähkölaitteet kun ovat vaarassa sateen sattuessa.

Näin Heino kuvailee Huuhkajavuori Bluesin bändejä

Huuhkajavuori Bluesissa esiintyy tänä vuonna neljä kokoonpanoa. LaVia Blues Societyn puheenjohtaja Timo Heino kuvailee esiintyjiä pähkinänkuoressa näin:

Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band:

– Todella kovan luokan bändi, ja Helge Tallqvist on ihan ehdottomasti Suomen paras huuliharpisti, jolla on lisäksi kyky löytää uskomattoman hienoja naissolisteja bändeihinsä. Helke esiintyi Huuhkajavuori Bluesissa myös vuonna 2015.

Maria Hänninen & Jake's Blues Band:

Marja Hänninen on monipuolinen musiikin ammattilainen, ja Jake's Blues Band on täynnä ammattitaitoisia pitkän linjan tekijöitä.

Slim Butler & The SlimCuts:

– Tämä on kovan luokan bändi, joka vakuutti minut heti ja jota on kuultu Suomessa harvemmin.

Old Union Blues Band:

– Kai se kertoo jostakin, että sama bändi pääsee esiintymään 11 kertaa peräkkäin samalle festarille.

Huuhkajavuori Blues Laviassa lauantaina 17. elokuuta. Lisätietoa osoitteesta huuhkajavuoriblues.fi.

Huuhkajavuori Blues soi luonnon keskellä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: