Kyläkuvaaja Hanna Heinilä pääsee esiin Rauman taidemuseossa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Luvialaisen kyläkuvaaja Hanna Heinilän hämmästyttävät kuvat pääsevät esiin Raumalla

Näkymä Laitakarin satamasta 1909. Kuvassa Ester Hermonen ja lapset Elias, Antero sekä tuntemattomaksi jäänyt lapsi. Taustalla kuunari Ihana.

7.11.2019 12:54 | Päivitetty 7.11.2019 12:59

Rauma

Luvialaisen kyläkuvaaja Hanna Heinilän historialliset valokuvat pääsevät näytteille Rauman taidemuseoon. Satakunnan Kansa kertoi tämän vuoden maaliskuussa, kuinka luvialainen maanviljelijä ja harrastajavalokuvaaja Matti Luotola pelasti tuhoamiselta pahvilaatikollisen vanhoja negatiiveja. Niistä paljastui aarre.

Lue kuvien ja Hanna Heinilän tarina: ”Alaleuka loksahti napaan asti”- Luvialta löytyi aarre, joka oli vähällä päätyä kaatopaikalle, katso huimat kuvat

Hanna Heinilä (o.s. Hermonen) kuvasi Luvian maisemia ja ihmisiä sata vuotta sitten ainutlaatuisella, taiteellisella otteella. Nyt kuvat ovat herättäneet kiinnostusta Rauman taidemuseossa.

Hanna Heinilän lasinegatiivit olivat kunnantalon tyhjennyksen yhteydessä vähällä joutua kaatopaikalle, mutta onneksi Matti Luotola pelasti ne viime hetkellä pahvilaatikosta. Hanna Heinilän kuvissa näkyy koko elämän kirjo lapsuudesta kuolemaan ja kylän ensimmäisistä traktoreista purjealuksiin.

Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto näki Heinilän kuvia ensi kertaa Irjanteen kotiseutumuseolla, jossa niitä oli muutama esillä. Sitten Matti Luotola tuli näyttämään hänelle Heinilän kuvista tekemiään vedoksia.

– Aarteen nähdessään sellaisen tunnistaa, Kaisto sanoo.

Hän innostui valtavasti Heinilän kuvista. Taidehistorioitsijana hän on erityisen kiinnostunut varhaisista valokuvauksen naispioneereistä. Kaiston mukaan valokuvaus oli 1900-luvun alussa erityisen tasa-arvoinen taiteenlaji, josta vallitseva mielikuva ei vastaa todellisuutta. Naiskuvaajia oli paljon ja he menestyivät hyvin.

Luvialainen Hanna Heinilä ikuisti Luvian maisemia kamerallaan sata vuotta sitten. Hanna Heinilä on itse kuvassa oikealla.

Näyttely Heinilän kuvista on suunnitteilla Rauman taidemuseoon kesälle 2021. Näyttelyyn on tarkoitus tulla myös muita historiallisia, 1900-luvun vaihteen satakuntalaisten naisvalokuvaajien ottamia kuvia. Myös kuvien vedostaja Matti Luotola on mukana näyttelyn teossa.

– Aineiston vaalijana ja löytäjänä hän on erittäin tärkeässä roolissa. Henkilöt, jotka noita aineistoja ja historiaa pelastavat, ovat mielestäni suuria sankareita, Kaisto sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut