Kirja-arvio Pär Stenbäck: Demokratia on pelastettava - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kirja-arvio: Mitä tapahtuu demokratialle Trumpin ja Brexitin myllertämässä maailmassa?

27.3.2019 9:12

Pär Stenbäck: Demokratia on pelastettava. Docendo 2019. Suomentanut Paul-Erik Korvela. 167 sivua.

Liberaalina tunnetun ministeri Pär Stenbäckin laaja kokemus kotimaan politiikassa ja vaativat kansainväliset tehtävät ovat saaneet hänet vuosikymmenien kuluessa pohtimaan kirjoituksissaan ja kirjoissaan muun muassa demokratian olemusta ja tulevaisuutta. Uudessa kirjassaan Stenbäck katsoo, että demokratia ei ole kehittynyt siten kuin 30 vuotta sitten Euroopassa odotettiin kommunismin romahdettua.

Maailmalla ovat autokraattiset järjestelmät vahvistuneet. Trumpin Yhdysvallat tai Englannin Brexit ovat oma lukunsa. Kansalaisten luottamus demokratiaan on rapautunut.

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus on demokratian kulmakiviä. Osallistuminen vaaleihin on kuitenkin Suomessa ja melkein kaikkialla muuallakin vähentynyt erityisesti nuorempien ikäluokkien kohdalla. Parannuksen etsiminen tähän olisi aloitettava jo koulussa. Media voisi tehdä enemmänkin.

Kansanäänestykseen Stenbäck suhtautuu epäilevästi, mutta kansalaisaloitetta hän pitää käyttökelpoisena keinona demokratian vahvistamiseen. Hänellä on parannusehdotuksia.

Pohtiessaan julkisen vallan käyttöä kokeneella Stenbäckillä paljon mielenkiintoista sanottavaa. Hän muun muassa katsoo, että tietyissä tilanteissa vähemmistöhallituskin voi olla toimiva ratkaisu ja viittaa Ruotsin kokemuksiin.

Analysoidessaan Euroopan unionin nykytilannetta Stenbäck poimii esiin EU:n eräiden uusien jäsenmaiden ongelmallisen jälkeenjääneisyyden unionin alkuperäisistä ihanteista. Kun tähän yhdistää Brexitin ja miksei Trumpinkin aikaansaaman häiriötilan, saattaa EU:lla olla edessä nykyistä kovemmatkin ajat.

Stenbäck omistaa kirjastaan osan myös talouskysymyksille ja niiden sidoksisuudelle demokratian kanssa. Hänen näkemyksensä kertovat todellisuudentajusta.

Pär Stenbäckin kirja on ansiokas. Lukeneisuudellaan ja kokemuksellaan hän luo kuvaa demokratiaa uhkaavista vaaroista ja esittää korjaavia keinoja. Kaikesta huolimatta hän on optimisti. Hänen esitystapansa on ytimekästä, turhia sanoja ei ole. Kirja kannattaa lukea.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut