Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina Pori Dance Companyn, Porin Teatterin ja Rakastajat-teatterin yhteistyönä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Arvio: Märta Tikkasta poikkitaiteellisesti – haasteellisen tekstin tulkintaan on Porissa valittu onnistuneesti toimiva tie

Porin teatterin pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saanut

24.11.2019 18:15 | Päivitetty 25.11.2019 12:52

Pori

Teatteri, tanssi

Porin luovassa ilmapiirissä taidetaan nyt tehdä pienoista kulttuurihistoriaa. Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina todentuu näyttämölle yhdessä Pori Dance Companyn, Porin Teatterin ja Rakastajat-teatterin yhteistyönä.

Itse teos, Vuosisadan rakkaustarina, oli ilmestyessään vuonna 1978 raju shokki avoimuudessaan ja paljastavuudessaan. Se oli myös osittainen vastadialogi Märtan miehen Henrik Tikkasen edellisvuosina ilmestyneille teoksille.

Vuosisadan rakkaustarina on suora ja riipaiseva kertomus avioliiton myrskyistä, läheisriippuvuudesta ja kahden kirjailijan monimuotoisesta suhteesta. Se on ennen kaikkea tilitys tunteista, yritys olla voimakas alkoholistin kanssa sekä kaikkeen siihen liittyvästä pelistä.

Tämän haasteellisen tekstin tulkintaan on Porissa valittu onnistuneesti toimiva tie. Teatterin pienen näyttämön täyttää voimallinen, viisaasti valittu musiikki György Ligetistä Jouni Hokkaseen. Tällä musiikilla on esityksessä tärkeä merkitys. Katariina Lohinivan ohjaus toimii hallitusti ja esitykseen sisältyy monia hienoja oivalluksia. Mikko Lampisen koreografia on vaatelias ja moni-ilmeinen. Kolmihenkinen tanssijaryhmä onnistuu hyvin, ja Kati Aalto on suorastaan loistava. Tanssi ja musiikki ovat kerronnan keskeistä antia.

Vaativa tekstillinen tulkinta on Angelika Meuselilla hienosti hallinnassa, mutta juuri tässä kompositiossa, jossa musiikillinen ja tanssillinen ilmaisu on näinkin voimakasta, saattaa näyttelijän kerronta jäädä turhankin hillityksi ja toteavaksi. Enkä nyt tarkoita, että kertojan olisi pitänyt riehua lavalla, kuten ei kirjailijakaan riehunut kirjassaan. Tekstin näyttämölle tuonti tässä tunnevoimaisessa ilmapiirissä olisi kuitenkin sallinut nykyistäkin rohkeamman ilmaisun.

Esityksen pelkistetty lavastus peiliseinineen, kaltevine tasoineen ja irtotuoleineen toimii kuten myös pieteetillä suunniteltu valoratkaisu. Lopun voimakkaan kohtauksen toteutus ja sen turvallisuus itse esittäjälle jäävät varmasti useimmille katsojille kotimatkalla.

Kun maa keinuu– hetkiä Vuosisadan rakkaustarinasta

Teksti Märta Tikkanen, sovitus ja ohjaus Katariina Lohiniva, koreografia Mikko Lampinen, valo- ja äänisuunnittelu Toni Randell, visuaalinen suunnittelu Lampinen/Randell, pukusuunnittelu Annukka Pykäläinen, musiikkiasiantuntija Jouni Hokkanen ja graafinen suunnittelu Veera Lohiniva, näyttelijä Angelika Meusel, tanssijat Kati Aalto, Samu Murro ja Matleena Salmi. Ensi-ilta Porin teatterin pienellä näyttämöllä 23.11.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: