Avoin Liitto -näytelmässä on Nokun näyttämöllä sellainen vauhti, että lavasteet ryskyvät - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Avioparin kirjoittamassa näytelmässä käydään vuoroin vieraissa – Noormarkussa näyttämöllä on sellainen vauhti, että lavasteet ryskyvät

24.3.2019 12:23 | Päivitetty 24.3.2019 12:30

Teatteri

Avoin liitto. Käsikirjoitus Dario Fo ja Franca Rame. Suomennos Aira Buffa. Ohjaus Ulla-Maija Aho-Harnett. Osissa Teresa Kaaresmaa, Kimmo Salokangas. Valot ja äänet Markku Lahti. Nokun näyttämö, Noormarkku. Ensi-ilta 23.3.

Kun näytelmän kirjoittajana on aviopari, tulee eittämättä mieleen että juoni perustuu niin sanotusti kuponkien alustavaan tarkastukseen. Ensin vaimo on katkera, kun mies ravaa vieraissa, sitä suuremmin salailematta. Sitten syntyy, tai synnytetään, pieni konflikti jonka seurauksena tehdään kahdenvälinen, löysä sopimus. Molemmat saavat kulkea omia polkujaan, tavata keitä haluaa ja – eritoten – mennä sänkyyn koska ja kenen kanssa tahansa. Juttu toimii jotenkuten niin kauan, kun aviomies saa huseerata yksin ja rauhassa. Mutta kun vaimo ilmoittaa, että hänkin on tavannut miehen jonka kanssa on ollut myös intiimisti, alkaakin perheraivo.

Pariskunnan avioliitto on natissut liitoksissaan jo jonkin aikaa, ja asiaan kuuluvat jopa vaimon epätoivoiset itsemurha-aikeet ja yritykset. Näytelmän juoni olisi liian tavanomainen jollei sitä kuljetettaisi tiukalla rytmillä ja vähän ryminälläkin.

Näytelmä on kipeä, kirpeä ja tragikoominen. Kimmo Salokangas ottaa asetelmasta kaiken irti, mutta vaimo Teresa Kaaresmaa ei finaalissa jää ollenkaan toiseksi. Kun aviomiehellä on ollut irtosuhdejoukkueessaan vain kauniita nuoria naisia, panee vaimo monta piirua paremmaksi. Hän tapailee 25-vuotiasta fyysikkoa, professoria, joka kaiken lisäksi soittaa rokkia. Tämä tieto tulee niin nopeasti ja puskista päin aviomiehen näköä, että hänen on otettava muut keinot käyttöön. Nyt eivät riitä enää uhkailu tai ikkunalaudalla keikkuminen.

Pala palalta murenevat aviomiehen avoimeen liittoon säätelemänsä pykälät, ja peli oli miltei menetetty. Huomaako mies tehneensä elämänsä virheen vasta kun on liian myöhäistä? Vaimon nuori rakastaja on tulossa ja aviomiehen olisi nyt syytä luikkia pois tieltä. Näyttämön lavasteet, sohva, ikkunan pokat, kylpyhuone ja ulko-ovi ovat nyt sellaisessa käytössä että katsoja unohtaa välillä hengittää!

Harrastajanäyttämöllä nähtiin täysin ammattitaitoinen, hyvin ohjattu ja väkevä, mutta samalla hauskan koominen tragedia jossa on totuutta enemmän kuin siteeksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: