Elämän kirpeä sekasotku kohtaa sisälmyksien muotoiset veistokset - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Elämän kirpeä sekasotku kohtaa sisälmyksien muotoiset veistokset

Jonna Lepistö: Oudolla matkalla, akryyli, 2019.

22.3.2019 13:38

Kuvataide

Lemon difficult, Jonna Lepistö ja Kuoren ominaisuus, Tanja Koistila Poriginal galleriassa 26. maaliskuuta saakka.

Broken flowers-teoksen hippikukat karamelliväreissä on kepeä aloitus Poriginal gallerian alkukeväiselle kaksoisnäyttelylle. Makeahko ensivaikutelma ei kuitenkaan tee oikeutta syvälliselle kokonaisuudelle. Alakerta on Kankaanpään taidekoulusta valmistuneen Jonna Lepistön ihmismielen sykkyröitä avaaville maalauksille omistettu, yläkerran omintakeisesta veistosmaailmasta vastaa Kuvataideakatemian ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian käynyt Tanja Koistila.

Jo Lepistön katselmusosion otsikko Lemon difficult viittaa siihen, ettei oikotie onneen käy imelyydellä sokeroitujen siveltimenvetojen kautta—sitruunankirpeys tuo elämän hankaluutta pohtiviin kuvateoksiin elonkitkerän jälkimakunsa.

Neonsuihkulla väritetyt akryylimaalaukset ovat välähdyksenomaisia luonnoksia tästä ajasta. Teosaines hypähtelee maalivärillä piirretystä koreuden kiemuroista syvemmälle mieltä kaihertaviin mietintöihi: yksinäisyyteen, arvottomuuden tuntoon, ympäristöön, etiikkaan ja signaaliin, joka lopulta katkaisee yhteyden. Kierroksen loppuunsa ohjaava Oudolla matkalla -teos summaa olennaisen. Maailmankaikkeus on merkillinen ja rajaton, mutta eniten kaikesta meitä kiinnostaa käpertyminen itsemme rajoitteisiin.

Sisäänpäinkääntymisen teema jatkuu ja kehittyy yläkertaan kavutessa. Tanja Koistilan tekstiiliveistosten ja kaksiulotteisten kuvien jäsentyminen tilaan hipoo täydellistä. Parempaa esillepanoa sisäelimistä muotonsa hakeva veistoskavalkadi ei olisi voinut saada.

Tänä vuonna valmistunut teoskokonaisuus kielii intohimosta antautua materiaalien mahdollistamaan moniulotteiseen ilmaisuun. Eriskummallisten sekatekniikkatöiden logiikka loksahtaa paikalleen viimeistään silloin, kun muotokielen tuttuus tavoittaa katsojan: Kohtu ja munasarjat, sydän ja suolisto painoivat lähtemättömän muistijäljen ainakin omaan kokemukseeni.

Koistilan mestarillinen muotoilu on tulosta nahan, metallin, kumin ja kankaan taidokkaasta käsittelystä. Lähes omiksi hahmoikseen inhimillistyvät työt tarkastelevat kukin Kuoren ominaisuus -näyttelynimen mukaisesti suojaavan, peittävän ja koossapitävän elementin ulottuvuuksia.

Orgaaninen haavoittuvaisuus on yksi Koistilan teosten mieleenpainuvimmista aihelmista. Sellaisenaan se on omiaan täydentämään Lepistön mielensisäisen ajattelun teemaa. Yksi kuoren selkeimmistä tarkoituksenmukaisuuksista on estää meitä hajoamasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: