Lainsuojattomat-teatterifestivaali täyttää 20 vuotta ja julkisti kevään ohjelman - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Sukupuoli, tasa-arvo ja ilmastonmuutos nousevat teemoina esiin Lainsuojattomat-festivaalilla - Palkittu porilaistapahtuma täyttää 20 vuotta

Helsinkiläinen teatteriryhmä Red Nose Company tuo Porin Lainsuojattomat-festivaalille kiitetyn Babylon-esityksen, joka käsittelee vallankäytön eri muotoja.

18.4.2019 17:11

Pori

Kaksikymmentä vuotta täyttävä Lainsuojattomat-festivaali on juuri julkaistun ohjelmiston perusteella juuri niin energinen ja idearikas kuin parikymppiset ihmiset tapaavat olla.

Ohjelmistosta löytyy vaikka mitä mielikuvituksellista. Iltaklubi yhdistää stand-upin, dragshow’n ja burleskin. Valtava yksisarvinen liikkuu kaupunkimaisemassa etenkin perheen pienimpien iloksi. Bulgarialaisryhmä luo esityksen ilman näyttelijöitä ja ohjaajaa.

Ohjelmisto nostaa esiin tärkeät teemat ilmastonmuutoksen, tasa-arvon ja sukupuolten moninaisuuden. Mukana on tänä vuonna 36 esitystä, joukossa myös ilmaisohjelmaa ja katuteatteria. Festivaali järjestetään nyt ensi kertaa keväällä: 11.–19. toukokuuta.

Lainsuojattomat-festivaali sai alkunsa siellä missä monet ideat syntyvät mutta harvemmat etenevät toteutukseen: baarissa. Vapaan teatterikentän kokouksen jälkeen joukko teatterialan ihmisiä ideoi festivaalin ja Angelika Meusel meni lupaamaan, että se pidetään Porissa.

Meusel kertoo, että järjestäjiä jännitti ensimmäinen tapahtuma valtavasti, mutta ennakkoluuloton yleisö on ottanut Lainsuojattomat omakseen ja kansoittanut esitykset. Festivaalissa on vieraillut 20 vuoden aikana kaikkiaan 235 teatteriesitystä.

Festivaalitiimi seuraa tarkasti kotimaista ja ulkomaista teatteria mahdollisia esiintyjiä etsien. Esimerkiksi Meusel on kiertänyt teatterifestivaaleja ahkerasti.

– Yksi oivallus festivaaleilla ulkomailla oli, että Suomessa tehdään todella korkealaatuista ja ajan hermoilla olevaa teatteria. Näin paljon perushyviä esityksiä mutta en montakaan sellaista, joka kannattaisi tuoda Suomeen.

Sitten hän näki lähes sanattoman esityksen ReDoing Gender, joka istui hyvin ajankohtaiseen keskusteluun sukupuolesta.

– Se oli jäätävä kokemus, haukoin henkeäni ja aivot rupesivat jylläämään. Siinä käydään fyysisen teatterin keinoin koko ihmiskunnan kehitys apinasta nykypäivään ja tuodaan esiin se, miten sukupuoli määrittää meitä pienestä alkaen, Meusel ylistää.

20-vuotisjuhlan kunniaksi Lainsuojattomilla on mukana vanhoja suosikkeja, kuten Nälkäteatterin ja Juha Hurmeen esitys Kaaskerin Lundström sekä kehollisen manipulaation taitaja Thom Monckton.

Mukana Lainsuojattomilla on tänä vuonna ennätysmäärä teemaklubeja, jotka järjestetään Cafe Jazzissa Porin Etelärannassa. Esimerkiksi Ilmastoahdistus-klubilla Stella Polariksen näyttelijät ja Jaana Pesonen eläytyvät roolihenkilöihin, jotka suhtautuvat eri tavoin ilmastonmuutokseen.

Feministisellä Poetry Slam -teemaklubilla esiintyy muun muassa vuoden 2018 Suomen mestaruuden voittanut lavarunoilija Nihkee akka eli Jonna Nummela.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: