Yllätys: Porilaiskirjailija valittiin Finlandia-ehdokkaaksi! – Nämä kuusi romaania kilpailevat Finlandia-palkinnosta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Yllätys: Porilaiskirjailija valittiin Finlandia-ehdokkaaksi! – Nämä kuusi romaania kilpailevat Finlandia-palkinnosta

7.11.2019 10:17 | Päivitetty 7.11.2019 12:29

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee kuusi romaania, joista monia voi luonnehtia runollisen raadollisiksi kuvauksiksi nykyajasta. Useiden kohdalla kriitikot ovat nostaneet esiin erityisesti kielen rikkauden ja monipuolisuuden.

Ehdokaskirjat ovat Monika Fagerholmin Ven dödade bambi? / Kuka tappoi bambin? (Teos), JP Koskisen Tulisiipi (Like), Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo (Like), Mikko Rimmisen Jos se näyttää siltä (Teos), Pajtim Statovcin Bolla (Otava) ja Johanna Venhon Ensimmäinen nainen (WSOY).

Lue lisää:"Lähiön elämänmeno romahtaa pohjalle – tai jopa sen alle" – Porilaisen Hanna-Riikka Kuisman uutuusromaani on urbaanin kurjuuden kronikka

Esimerkiksi Kuisman romaani nostaa esiin ongelmalähiöiden omintakeiset ihmiset, Fagerholmin teos naisiin kohdistuvan väkivallan ja Statovcin kirja sodan sekä miesten välisen kielletyn rakkauden. Mikko Rimminen ilottelee helsinkiläisen kerrostaloyhtiön absurdilla henkilögallerialla.

Historiallisen romaanin perinteitä jatkavat Johanna Venhon Sylvi Kekkosen henkilökuvaan keskittyvä romaani sekä JP Koskisen kuvaus Amerikasta Neuvosto-Karjalaan siirtyneestä suomalaistaustaisesta perheestä.

Nämä kuusi kirjaa ovat ehdokkaina:

Vem Dödade bambi / Kuka tappoi bambin? (Förlaget / Teos)

Moninkertaisesti palkittu suomenruotsalainen Monika Fagerholm on sijoittanut teoksensa trendikkäälle esikaupunkialueelle ja nykyaikaan. Tarinassa pintaan nousee vuosien takainen joukkoraiskaus ja sen jälkiselvittely.

Fagerholmin kirja kysyy, miksi naisiin kohdistuva väkivalta edelleen halutaan lakaista maton alle.

Tenholassa asuva Fagerholm on julkaissut vuodesta 1994 lähtien useita romaaneja, joista on tehty myös teatteri- ja elokuvaversioita. Läpimurtoteos Ihanat naiset rannalla (1994) oli Finlandia-ehdokas.

Tulisiipi (Like)

Hämeenlinnalainen JP Koskinen on tuottelias kirjailija, jolta on ilmestynyt muun muassa useita historiallisia romaaneja sekä lastenkirjoja. Venäjän vallankumouksen kynnykselle sijoittunut Ystäväni Rasputin oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2013.

Tulisiipi on kasvukertomus pojasta, jonka unelmia ovat lentäminen ja vapaus. Hänen perheensä kuuluu niihin amerikansuomalaisiin, jotka lähtivät suuren laman jaloista Neuvosto-Karjalaan rakentamaan työväen paratiisia.

Kerrostalo (Like)

Musta huumori ja runollinen kieli siivittävät Hanna-Riikka Kuisman romaania, jonka tapahtumapaikkana on valtava kerrostalo ongelmalähiössä. Betonibunkkerista paljastuu monipuolinen henkilögalleria: ei ole olemassa vain yhtä vakiotyyppistä syrjäytynyttä, vaan jokaisesta löytyy monia särmiä.

Porissa asuvan kirjailijan esikoisteos oli novellikokoelma Elinkautinen vuonna 2005. Sen jälkeen hän on julkaissut viisi romaania.

Lue lisää:Keskuskartanon palo ja kodin häviäminen toi kirjailijalle uuden tavan ajatella: ”En tiennytkään olevani näin tasapainoinen ja vahva”

Lue myös: Vedonlyöntiä katutappeluista ja kovia huumeita – Porilaiskirjailija Hanna-Riikka Kuisma kuvaa kaunistelematta ongelmalähiön väkivaltaista elämää, mutta onko kerrostalohelvetti totta vai kauhukuva tulevaisuudesta?

Jos se näyttää siltä (Teos)

Helsinkiläiskirjailija Mikko Rimmisen romaani sijoittuu helsinkiläiseen kerrostaloon ja ihmissuhdeyritelmiin siellä, kuten jotkut hänen aiemmista teoksistaankin. Päähenkilö on herrasmies, joka pitää kohteliasta hajurakoa taloyhtiön muihin asukkaisiin.

Jos tapahtumia onkin vähän, Rimmisen kieli on rönsyilevää ja kekseliästä. Rimminen sai Finlandia-palkinnon vuonna 2010 teoksestaan Nenäpäivä.

Bolla (Otava)

Pajtim Statovci on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita Suomessa. Hänen teoksiaan on myyty yli jo 15 kielialueelle.

Kosovon sodan vuosiin ajoittuva Bolla on tarina miesten mahdottomasta rakkaudesta. Toinen on albaani, toinen serbi.

Päähenkilöllä on myös aviovaimo ja perhe, joita kohtaan hän käyttäytyy julmasti. Mustan aiheen vastapainoksi teos on kerännyt kiitosta kielellisestä kauneudestaan.

Ensimmäinen nainen (WSOY)

Presidentin puolison Sylvi Kekkosen elämä on aiheena Johanna Venhon historiallisessa romaanissa. Teos tarkastelee Kekkosen persoonaa, kirjailijanuraa sekä hänen suhdettaan ystäviinsä kuten kirjailija Marja-Liisa Vartioon ja kuvanveistäjä Essi Renvalliin.

Espoossa asuva Venho on aloittanut uransa runoilijana ja kirjoittanut myös useita lastenkirjoja. Sylvi-kirja on hänen viides romaaninsa.

Ehdokaskirjat valitsi lautakunta, jonka jäsenet ovat Ilmi Villacís, Anne Ikonen ja Rimbo Salomaa.

Lopullisen voittajan valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Palkinto julkistetaan 27. marraskuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: