Musiikkineuvos Klaus Järvinen on kuollut - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Musiikkineuvos Klaus Järvinen on kuollut – tuli tunnetuksi Levyraadin "Klasuna"

Järvisen suurin ansio oli kuitenkin Pop & Jazz konservatorion perustaminen.

Klaus "Klasu" Järvinen osallistuu vanhojen levyraatilaisten tapaamiseen vuonna 2007.

18.1.2020 8:46

Suomalaisten Levyraadin "Klasuna" tuntema musiikkineuvos Klaus Järvinen on kuollut perjantai-iltana. Asiasta kertoi hänen tyttärensä Päivi Järvinen Ylelle.

Järvinen kuoli 83-vuotiaana Malmin sairaalassa Helsingissä.

Hän oli televisio-ohjelma Levyraadin vakituinen tuomari vuosina 1976-1989. Raadin maallikkojäsenten rinnalla Järvisen roolina oli olla se armoton ammattilainen, joka puuttui laulun epävireisyyteen tai kompin laahaamiseen. Toisaalta hän saattoi innostua kappaleista, jotka oli tehty professionaalisella otteella.

Televisiojulkisuus ei kuitenkaan ollut Järvisen läheskään ainoa meriitti. Hän oli aito musiikin ystävä, muusikko ja pedagogi, joka perusti Oulunkylän Pop & Jazz -opiston eli sittemmin Pop & Jazz konservatorion vaimonsa Seija Järvisen kanssa vuonna 1971.

Opiston toiminta oli uraauurtavaa. Se koulutti useita lahjakkaita nuoria muusikoita jo aikana, jolloin poppia tai jazzia ei arvostettu vakavasti otettavina musiikkityyleinä.

Järvinen sai työstään useita tunnustuksia, muun muassa säveltaiteen valtionpalkinnon ja musiikkineuvoksen arvon.

Pohjois-Pirkkalassa jouluaattona 1936 syntyneen Klaus Järvisen oma instrumentti oli klarinetti. Vuonna 1959 hän asettui Helsinkiin, jossa opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja soitti tanssiorkesterissa, big bandeissa ja jazzkokoonpanoissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut