Arvio Pertti Rönkkö: Aselevon maksumiehet - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Suomalaiset merimiehet joutuivat toisen maailmansodan loppuvaiheissa karmeisiin oloihin Saksan keskitysleireille

Toimittaja Pertti Rönkkö on onnistunut kuvaamaan eloisasti ihmisiä hengenvaarallisissa olosuhteissa.

29.4.2020 19:54

Kirjat

Pertti Rönkkö: Aselevon maksumiehet. Suomalaiset merimiehet Natsi-Saksan keskitysleireillä 1944-45. Atena Kustannus Oy. 2020. 175 sivua.

Toinen maailmansota merkitsi myös Suomen kauppamerenkululle ja merenkulkijoille vakavia vaikeuksia. Laivoja tuhoutui esimerkiksi miinoihin ajettaessa. Merimiehiä hukkui.

Lisäksi inhimilliset kärsimykset koettelivat muutenkin ankeissa olosuhteissa työskenteleviä miehiä ja naisia. Yli 1700 suomalaista merimiestä joutui internoiduksi eri puolille maailmaa. Englantilaiset sijoittivat heitä paljon Man-saarelle, mutta heitä oli erilaisilla leireillä Australiassa ja Kiinassa saakka. Kymmeniä merimiehiä kuoli näillä leireillä.

Man-saarella oli vuosia eräs porilainenkin konemestari, jonka laiva torpedoitiin Irlannin merellä. Olot Man-saarella kuitenkin olivat sen verran hyvät, että konemestari aikanaan palasi kotiin.

Erikoislaatuinen tilanne syntyi syyskuussa 1944, kun Suomi solmi aseleposopimuksen Neuvostoliiton kanssa, ja aseveljeys Saksan kanssa päättyi. Kymmeniä suomalaisia rahtilaivoja oli tällöin Saksan ja eräiden sen miehittämien maiden satamissa ja lähivesillä. Nämä laivat ja niiden miehistöt joutuivat pulaan suhteiden katkeamisen jälkeen, kun saksalaiset kohdistivat niihin vihansa.

Nykyisin Berliinissä asuva toimittaja Pertti Rönkkö on perehtynyt saksalaisten käsiin joutuneiden suomalaisten merenkulkijoiden kohtaloihin maailmansodan viime kuukausina 1944–45. Työskentely Merimies-lehdessä on antanut hänelle mahdollisuuden tutustua perusteellisesti aiheita käsitteleviin arkistoihin. Hän on myös ehtinyt haastatella kovia kokeneita suomalaisia, jotka joutuivat virumaan kuukausikaupalla karmeissa keskitysleiriolosuhteissa eri puolilla Saksaa. Jotkut onnistuivat pakenemaan pitkiäkin kiertoteitä pitkin Suomeen.

Pertti Rönkkö on onnistunut kuvaamaan eloisasti ihmisiä hengenvaarallisissa olosuhteissa. Täpärissä tilanteissa apua saattoi löytyä odottamattomiltakin tahoilta, saksalaistenkin joukossa oli auttajia. Suomalaiset merimiehet saattoivat puolestaan salakuljettaa laivoissaan vainottuja juutalaisia.

Petri Rönkön sujuvasti kirjoitettua kirjaa voi pitää myöhäisenä kunniantekona rohkeille ja inhimillisyyden vaatimukset muistaneille tosisuomalaisille merenkulkijoille. Kannattaa lukea tämä tiivis kirja, jossa ei ole turhia sanoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut