Christian Lindroos ohjaa Porin teatteriin näytelmän Mannerheim ja saksalainen suudelma - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Porin teatteriin tulee näytelmä Mannerheimista - ”Haasteet, joiden kanssa itse kamppailee omassa työssä, tuntuvat aika helpolta, kun on tutkinut tätä näytelmää”

Ensi vuonna ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaa Christian Lindroos (oik.), joka ohjasi Poriin myös Tuntemattoman sotilaan. Pääosaa esittää Janne Turkki.

9.5.2019 11:12 | Päivitetty 9.5.2019 11:12

Pori

Porin teatterissa esitetään ensi vuonna Mannerheimia käsittelevä näytelmä. Näytelmän ohjaa Christian Lindroos, joka on ohjannut Porin teatteriin aiemmin muun muassa Tuntemattoman sotilaan. Pääroolissa Carl Gustaf Mannerheimina nähdään Porin teatterin näyttelijä Janne Turkki.

Näytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma perustuu tositapahtumiin ja kertoo kahdesta Suomen historian käännekohdasta, joista kumpikin liittyy saksalaisiin.

Näytelmän ja samannimisen romaanin on kirjoittanut kirjailija ja toimittaja Juha Vakkuri. Vakkuri menehtyi syöpään tämän vuoden maaliskuussa. Näytelmää on esitetty aiemmin Helsingin kaupunginteatterissa.

Ohjaaja Lindroos kertoo, että näytelmästä tulee intensiivinen jännitystarina. Mannerheim on näytelmässä jatkuvasti puun ja kuoren välissä, eikä hänen tehtävänsä ole sen vähäisempi kuin Suomen pelastaminen.

– Haasteet, joiden kanssa itse kamppailee omassa työssä, tuntuvat aika helpolta, kun on tutkinut tätä näytelmää, Lindroos sanoo.

Christian Lindroos aikoo lukea kesällä lisää tietokirjallisuutta Suomen ja Saksan suhteista. Janne Turkki puolestaan perehtyy Mannerheimiin henkilönä.

Näytelmä alkaa sodan jälkeisestä tilanteesta vuonna 1918. Suomessa on yhä paljon saksalaisia, mikä ei ole senaatin mielestä ongelma. Mannerheim on toista mieltä. Hän haluaa saksalaiset pois Suomesta.

– Mannerheim ajatteli, mitä Suomen itsenäisyys tulee olemaan. Yksi peruskivi siinä ajatuksessa oli, että Suomella pitää olla oma armeija. Ei voi olla niin, että saksalaiset kouluttavat meidän armeijaamme. Silloin Suomen itsenäisyyttä ei tultaisi tunnustamaan, Lindroos kuvaa.

Vaikka näytelmä perustuu tositapahtumiin, se ottaa myös jonkin verran taiteellisia vapauksia. Pääasiassa Mannerheimia käsitellään näytelmässä johtajana erittäin vaikeissa poliittisissa tilanteissa, mutta hänestä tuodaan esiin myös muita puolia.

Väliajan jälkeen näytelmä kertoo tilanteesta vuoden 1941 jatkosodassa. Edelleen näkökulmana on Suomen suhde Saksaan. Saksalaiset haluavat Suomen hyökkäävän rinnallaan Neuvostoliittoa vastaan. Mannerheim on hyökkäystä vastaan ja jälleen ristiriitojen puristama.

– Pointti on, että Mannerheim on jatkuvasti puun ja kuoren välillä pohtiessaan, mitä tarkoittaa, jos hän valitsee tietyn tien. Näytelmästä pitäisi voida aistia se paine, missä hän oli, Lindroos sanoo.

Janne Turkki esittää Mannerheimia paineen alla Suomen kohtalonhetkinä.

Mannerheim ei voinut vuonna 1941 tietää, miten sota tulee päättymään. Näytelmä ja tietokirjallisuus ovat saaneet Lindroosin pohtimaan vaihtoehtoisia historiankulkuja: Entä jo Suomi olisikin hyökännyt Saksan mukana, entä jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen?

– Emme me silloin istuisi tässä keskustelemassa näistä asioista. Suomen kansa olisi varmaan siirretty Siperiaan tai pitkin Neuvostoliittoa, ja tänne olisi tuotu muualta kansaa asumaan, Lindroos toteaa.

Mannerheim henkilönä on herättänyt suomalaisissa voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita. Tässä näytelmässä ei provosoida eikä etsitä skandaaleja suomalaisten suuresta sankarista. Ei hän toisaalta myöskään ole näytelmässä kaikkivoipa tai ristiriidaton hahmo.

– Kyllä Mannerheim kantoi paljon huolta Suomesta. Näytelmässä näytetään ihmisestä heikkojakin hetkiä, sillä sitä on draama. Sellaisesta näytelmästä ei tulisi mitään, jossa päähenkilö ratkoisi heti kaikki ongelmat.

Kesän aikana Lindroos aikoo lukea kirjallisuutta Suomen ja Saksan suhteista. Hän toivoo, että tämänkaltaiset historialliset näytelmät innostavat myös katsojia lukemaan lisää niin historiallisista tapahtumista kuin henkilöistä.

Lindroos toimii Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellisena johtajana. Hän ottaa työstään vapaata Porin ohjausta varten. Hänen mukaansa nykyään on melko tavallista, että teatterinjohtajat ohjaavat tuotantoja myös muille teattereille.

– On hyvä olla välillä pois omalta työpaikalta ja liikkua mahdollisuuksien mukaan. Silloin ei iske leipiintyminen. Sama koskee näyttelijöitä, lavastajia ja kaikkia muitakin, Lindroos sanoo.

Mannerheim ja saksalainen suudelma -näytelmä saa ensi-iltansa Porin teatterissa tammikuussa 2020.

Christian Lindroos

Syntynyt 1967.

Teatteriohjaaja ja dramaturgi.

Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja vuodesta 2016.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Unga Teaternin taiteellisena johtajana Espoossa.

Ohjannut kaupunginteattereihin paitsi aikuisille myös runsaasti lasten ja nuorten näytelmiä.

Tehnyt Porin teatteriin lukuisia ohjauksia, muun muassa näytelmät The Producers - Kevät koittaa Hitlerille (2011), Iso kiltti jättiläinen (2013), Kuninkaan puhe (2015) ja Tuntematon sotilas (2017).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: