Kansainvälinen elokuvafestivaali ja kyläjuhlan tunnelma kohtaavat Huittisissa taas ensi kesänä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kansainvälinen elokuvafestivaali ja kyläjuhlan tunnelma kohtaavat Huittisissa taas ensi kesänä – Katso videolta, miten elokuvanystäviä houkutellaan Huhtamon maalaisidylliin

Huhtamon kansainvälinen elokuvafestivaali järjestetään välivuoden jälkeen toista kertaa ensi kesänä. Satakunnan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien leikkauspisteessä tarjoillaan taas kaiken maailman elokuvia.

Pekka Ollula valmistautui ensimmäiseen Huhtamon elokuvafestivaaliin lapsuudenmaisemissaan toissa vuonna. Ensimmäisellä festivaalilla elokuvia katsoi yhteensä 1500 silmäparia, ja kävijöitä oli kaikkiaan 2 500.

26.3.2019 20:20 | Päivitetty 26.3.2019 21:06

Huittinen

Toissa vuoden heinäkuussa Huittisissa järjestettiin elokuvafestivaali suuren maailman malliin, mutta pienen Huhtamon kylämiljöön ja maalaismaiseman idyllin tunnelmaa hyödyntäen.

Festivaalin järjestäjä Pekka Ollula ihailee Sodankylän elokuvajuhlia maailman elokuvafestivaalien joukossa. Jotain samankaltaista, lämmintä mutta omaleimaista kyläjuhlaa hänkin on tekemässä.

Elokuva-alalla ja mainosvideotuotannoissa työskentelevän Ollulan viime kesä hujahti Pamela Tolan Swingers-elokuvan kuvauksissa, mutta nyt hän on järjestämässä ensi kesäksi toista festivaalia Huhtamoon. Sitä ennen on kuitenkin saatava pois alta Taru Mäkelän ohjaaman Täydellinen joulu -elokuvan kuvaukset, jossa hän on mukana järjestäjänä.

– Puolitoista kuukautta tässä on eletty joulua, Ollula nauraa.

Kiireinen mies katsookin, että festivaalin järjestäminen joka toinen vuosi voisi olla hyvä tahti. Silloin se olisi sananmukaisesti biennaali, jolla taidemaailmassa tarkoitetaan vuorovuosittain järjestettävää kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä.

– Jos taidetta käydään yleisesti katsomassa Venetsian biennaalissa, niin miksei sitten Huhtamossa? Ollula sanoo.

Katso tästä Huhtamon ensimmäisellä kansainvälisellä elokuvafestivaalilla kuvattu esittelyvideo:

Ollula näkee tapahtuman voivan laajeta kattamaan erilaisia taide- ja tapahtumamuotoja. Jo nyt elokuvafestivaali on ollut myötävaikuttamassa Lauhan lähiruokafestivaaliin.

Ollulan mielestä Huittisissa on paljon nähtävää ja koettavaa, kuten luontomaisemat ja vaikka Lauttakylän liikenneympyrän patsaat. Erilaiset katutaidetempaukset ovat inspiroineet Ollulaa, kun hän on ollut nuori.

Ollula lähti Huittisista 16-vuotiaana, mutta sanoo, että juurilleen on aina hyvä palata, ja elokuvafestivaalin muodossa hän haluaa antaa jotain takaisin kotiseudulleen. Hänen vanhempansa asuvat edelleen Huhtamossa.

Huhtamon kyläkoulu oli jo toissavuotisen tapahtuman ydin.

Festivaali laajenee Punkalaitumelle

Festivaalin ydin on edelleen Huhtamossa sen kirkolla ja kyläkoululla eli Honkapirtissä. Tänä vuonna tapahtuma laajenee myös Punkalaitumelle Mäenpään työväentalolle.

Rakennus on ollut käytössä elokuvateatterina 1940-luvulta 1970-luvulle. Ollulan ideana on näyttää siellä elokuvia, joita siellä nähtiin noina teatteritoiminnan vuosikymmeninä. Tällä hetkellä hän käy läpi elokuvia ja selvittelee, mitä niistä on saatavilla.

Talosta löytyy yhä alkuperäistä tarpeistoa kuten esityspenkit ja vanhoja elokuvajulisteita.

– Siellä on projektorihuoneessa yhä vanha hiilivalokaariprojektori, jota voi ihastella, Ollula sanoo.

Ollula innostuu kuvailemaan vanhaa projektoria.

– Siinä on kaksi hiilipuikkoa, joihin johdetaan sähkövirta, ja niiden väliin muodostuu valokaari, joka heijastetaan peilin avulla filmiä vasten ja kuva heijastuu siitä kankaalle.

Projektoria on alettu kunnostaa, mutta työ ei valmistu kesäksi. Tekniikkaan liittyy paloturvallisuusasioita, joita joudutaan selvittelemään. Toki projektori on alun perinkin sijoitettu palosuojattuun bunkkeriin.

Ollula muistaa käyneensä työväentalolla teininä diskossa, mutta selkeää kuvaa rakennuksen menneisyydestä hänellä ei ollut, ennen kuin työväentaloa ylläpitävä Jouko Mäkelä otti Ollulaan yhteyttä Punkalaitumelta.

Ollula toivoo lisää vastaavanlaisia yhteydenottoja.

– Maalaisfestivaalit syntyvät yhteistyössä. Toki sinne voi tulla valmiiseen pöytään, mutta mukavampi ja hienompi siitä tulee, mitä useampi on mukana auttamassa.

Hän myös kehottaa elokuvantekijöitä lähettämään työnsä näytille. Festivaalin ohjelmistolla ei ole yhtenäistä teemaa, ja mukaan mahtuu kaikenlaisia elokuvia.

Oikaisu: Leffat pyörivät Punkalaitumella työväentalolla 1940-luvulta alkaen eivätkä 1930-luvulta, kuten jutussa aiemmin virheellisesti mainittiin. Pekka Ollulla perusti taidegalleria Ruplan vuonna 2015 eikä pari vuotta sitten. Virheet on korjattu uutiseen.

Hidasta elämää – rakkaudesta elokuvaan. Huhtamo International Film Festival Huittisissa 18. – 21. heinäkuuta 2019.

Pekka Ollula

34-vuotias, kotoisin Huittisten Huhtamosta.

Asuu Helsingissä.

Koulutukseltaan medianomi. Viihteen, taiteen ja kulttuurin sekatyöläinen.

Ollut mukana esimerkiksi Iro Sky -elokuvien markkinoinnissa alusta saakka ja monen vuoden ajan myös tamperelaisen rap-tapahtuma Blockfestin tuotannossa.

Perusti Helsingin Kallioon taidegalleria Ruplan vuonna 2015.

Toi Huittisiin Virtasen kaupan viljamakasiinin vintille pop up -ravintola Karun yhdessä Henri Jylhän kanssa vuonna 2013.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut