Arvio: Huumorilla läpi rankan aihepiirin – mutta mitä pitää sisällään Luvian kesäteatterin näytelmän keskiöön jäävä ruumisarkku? - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Arvio: Huumorilla läpi rankan aihepiirin – mutta mitä pitää sisällään Luvian kesäteatterin näytelmän keskiöön jäävä ruumisarkku?

Kaapo Elonen, Mika Lautamäki ja Aa-Pee Söderdahl lain molemmin puolin. Vaan kuinkas sitten kävikään?

2.8.2019 19:42

Jos ei juonenkulku napannut, niin syyttömiä ovat näyttelijät ja ohjaaja. He tekivät parhaansa ja hyvin tekivätkin. Jokelin-Raipia -hauskistehtaasta on siinnyt paljon hulvattomiakin juttuja, mutta tämä ei niihin kuulu.

Aa-Pee Söderdahl on ottanut käsikirjoituksesta kaiken irti, ja vähän enemmänkin. Mutta kauhalla ei voi ammentaa jos on lusikka vain kädessä.

Mutta urheasti Paula Andelin ja Tuula-Marja Sainio astuvat esiin ja pysyvätkin vähän yli tunnin kestävässä komediassa. Onneksi heidän ympärillään tapahtuu, ja paljon tapahtuukin. Näytelmän keskiöön jää kuitenkin ruumisarkku. Mitä se pitää sisällään ja miksi, ei katsojalle aivan täysin aukene.

Miksi lama iski hautaustoimistoon? Vastaus saattaisi olla vain huono yrityksenhoito, mutta siihenkään ei saada selkoa. Tässä vaiheessa, jos katsoja luopuu pähkäilystä, sujuu loppu kuin leikiten.

Lunta ei tule enää tupaan. Epätasaiset roolisuoritukset oikeastaan täydentävät kuvan, jossa puolivillaiset gangsterit tekevät itsensä naurunalaisiksi, hautaustoimistoa pitävät sisarukset muuttuvat juonikkaiksi rikollisiksi ja poliisistakin taitaa tulee se nykyajan aarniomainen veijari.

Erilaisuus on rikkaus. Välillä hieman värittömäksi muuttuvaa roolijoukkoa saapuu piristämään Aimo Tiainen (Erkki Päivömaa) jonka suoritukset näyttämöllä nousevat korkeuksiin kohtaus kohtaukselta.

Tärkeintä kuitenkin on, että näyttelijät ja ohjaaja uskovat siihen mitä ovat tekemässä. Osaavat nauraa, itkeä, huutaa ja kiukutella oikeissa paikoissa, oikealla tavalla, oikeaan aikaan. Sitä kesäteatterinäytelmän pitääkin olla. Ja Luvialla onkin.

Kuin tuhka tuuleen

Käsikirjoitus Rauli Jokelin ja Panu Raipia.

Ohjaus Aa-Pee Söderdahl.

Osissa Paula Andelin, Tuula-Marja Sainio, Anna Tuulinen, Erkki Päivömaa, Mika Lautamäki, Kaapo Elonen, Laura Elonen, Aa-Pee Söderdahl.

Luvian Kesäteatteri, ensi-ilta 1.8.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: