Vaietusta tabusta tuli viihdyttävä näyttämöteos - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vaietusta tabusta tuli viihdyttävä näyttämöteos

Rakastajat-teatterin uutuudessa nähdään myös näyttäviä tanssinumeroita. Kuvan vauhdissa mukana ovat Outi Vuoriranta, Yasmin Ahsanullah, Kai Tanner ja Henrik Hammarberg.

28.10.2019 10:56 | Päivitetty 28.10.2019 11:14

Teatteri

Musta, mustempi, romani

Käsikirjoitus ja ohjaus Elina Izarra Ollikainen, koreografia Heli Keskikallio, flamenco Maria Kause, lavastus ja pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen, ääni- ja valosuunnittelu Johannes Vartola, ääni- ja valoajo Mikko Rintala, rooleissa Kai Tanner, Henrik Hammarberg, Yasmin Ahsanullah ja Outi Vuoriranta. Rakastajat-teatterin kantaesitys Kulttuuritehdas Kehräämössä 19.10.

Lähes kolmekymmentä vuotta sitten perustetun Rakastajat-teatterin mottona oli ”tarjota satakuntalaiselle yleisölle rohkeaa, taiteellisesti tinkimätöntä ja ajatuksia herättävää huoneteatteria - huumoria ja elämän hulluutta unohtamatta”. Lähes kaikki tämä toteutuu teatterin uusimmassa produktiossa.

Teattereiden lavalla on harvemmin kerrottu romaneihin kohdistuvista ennakkoluuloista, heidän elämästään, tapakulttuuristaan, yhteisöllisyydestään ja myös etnisen ryhmän sisäisistä ongelmista. Nyt kerrotaan. Näytelmä pohjautuu lukuisiin haastatteluihin.

Mustalaisia, mutiaisia, manneja eli todellisuudessa siis romaneja on haukuttu kautta aikojen lukuisilla nimityksillä. Tämä käy ilmi näytelmästä, kuten myös se, että Euroopan romaneista suurin osa elää edelleenkin köyhyysrajan alapuolella.

Monien maiden lait syrjivät romaneja, ja heihin kohdistuu usein paitsi halveksuntaa ja syrjintää myös väkivaltaa. Romanien vaino huipentui natsi-Saksassa. Joukkotuhossa surmattiin eri arvioiden mukaan vähintäänkin yli puoli miljoonaa romania.

Haastavasta ja vakavastakin aiheesta huolimatta ei tästä näytelmästä ole kuitenkaan onneksi syntynyt tosikkomaista tietopakettia. Esitys on kaukana siitä. Faktoja ja muutamia videohaastatteluja tuodaan maltillisesti näytelmällisten episodien lomaan. Jo teoksen nimessä Musta, mustempi, romani toteutuu tarkoituksellinen ironia.

Elina Izarra Ollikaisen (Karkotetut, vuonna 2017, Paperittomat, vuonna 2011) kirjoittama ja ohjaama kokonaisuus on hauska ja viihdyttävä, välillä tietysti myös liikuttava. Hän on viisaasti rakentanut monikerroksiset tarinat yhdeksi toimivaksi jatkumoksi.

Jo heti näytelmän alussa Rakastajien perustajajäsen Kai Tanner nähdään hersyvämpänä kuin koskaan ennen. Hän vetää teoksen alun lähes stand uppina, isoilla kierroksilla ja hienoilla vivahteilla. Yleisö nauraa. Ja koska hän omien sanojensa mukaan on sielultaan valkoinen, mutta isänsä puolelta romani, häntä hiillostetaan ja roastataan pitkin matkaa melko syvältä ja suoraan, tyyliin ”Miltä se tuntuu, kun...”.

Esityksen muut tärkeät näyttelijät Henrik Hammarberg, Yasmin Ahsanullah ja Outi Vuoriranta heittäytyvät useisiin hyvinkin erityyppisiin rooleihinsa onnistuneesti ja antaumuksella. Visualiteelilla kuten myös tanssilla (Heli Keskikallio ja Maria Kause) ja musiikilla on kerronnassa oma tärkeä osuutensa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut