Darude esiintyy euroviisuissa tiistaina – katso aikataulut tästä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Meneekö Darude tiistaina finaaliin? Tässä ovat euroviisuillan ennakkoasetelmat ja aikataulut – ”Pidän sormet, varpaat ja kädet ristissä”

Daruden menestyksestä Eurovision-laulukilpailuissa eli euroviisuissa on esitetty tähän mennessä melko ristiriitaisia arvioita.

Sebastian Rejman ja Darude edustavat Suomea kappaleella Look Away.

14.5.2019 21:24

Daruden kohtalo euroviisuissa selviää pian. Tiistaina 14.5. Suomi kilpailee semifinaalissa 16 muun maan kanssa. Kilpailun virallinen nimi on Eurovision Song Contest, mutta tuttavallisemmin se tunnetaan euroviisuina.

Finaali järjestetään lauantaina 18.5. ja tiistain menestyksestä riippuu, nähdäänkö Suomen edustajaa Darudea lavalla viikonloppuna.

Darude eli Ville Virtanen edustaa Suomea kappaleella Look Away ja siinä laulaa Sebastian Rejman.

Daruden menestymisestä on esitetty ristiriitaisia arvioita koko kevään ajan. Esimerkiksi BBC nosti Suomen esityksen maaliskuussa yhdeksi Britannian pahimmista kilpakumppaneista.

Enemmän Darude on kuitenkin saanut kylmää vettä niskaansa. Esimerkiksi vedonlyönneissä artistille ei ennusteta mainittavaa menestystä.

Suomen kerroin finaaliin pääsemiselle on noin 7 ja voittamiselle 251. Myös top 10:een sijoittumisen kerroin on 7. Kansainväliset vedonlyöntisivustot ovat asettaneet voittajasuosikiksi Hollannin ja Venäjän.

Ei hyvältä näytä

Kansainvälinen euroviisufanien järjestö OGAE (Organisation Générale des Amateurs d’Eurovision) järjestää vuosittain ennen kilpailuja jäsenilleen äänestyksen siitä, minkä maan edustajan he toivovat voittavan kilpailun. Tänä vuonna Suomi ei saanut sijoituksia äänestyksessä.

Euroviisuklubi OGAE Finlandin puheenjohtaja Mika Behm on paikan päällä Israelissa seuraamassa kilpailuja.

– Täällä on ollut aikamoista ilotulitusta. Näistä kisoista on haluttu tehdä iso kansanjuhla, ja tunnelma on erilainen kuin esimerkiksi Portugalissa viime vuonna. Myös kaupallisuus näkyy näissä viisuissa, Behm kertoo.

Hän on ollut seuraamassa Daruden ja Rejmanin harjoituksia viime viikolla.

– Toiset harjoitukset olivat jo mielettömän hyvät. Lava on oudon mallinen, kuin timantti, joten UMK-finaalista tuttu kuutio ei toimisi sillä. Sen sijaan taustalla on valtava screeni, jolle kuvia heijastetaan. Kuution roolin muuttumista on kyseenalaistettu, mutta mielestäni esitys on paljon parempi näin.

Behmin mukaan vedonlyöntitilastojen perusteella Daruden menestymismahdollisuudet eivät näytä hyviltä.

– Tiistain semifinaalissa on paljon vahvoja esityksiä, joista mikä tahansa voisi mennä finaaliin. Helppoa ei tule olemaan. Pidän sormet, varpaat ja kädet ristissä. Kaikki on kuitenkin aina mahdollista. Joka tapauksessa meidän ei tarvitse hävetä, vaan meillä on hyvä esitys.

Behmin mielestä on erityisen hyvä asia, että Darudella ja Rejmanilla tuntuu olevan jatkuvasti hauskaa lavalla ja sen ulkopuolella.

– Rejmanin laulutaidoista on esitetty kritiikkiä, mutta olen kuullut häntä täällä akustisissa esityksissä, eikä hänen laulutaidoissaan ole mitään vikaa.

Lisää Darudea

– Daruden valinta ei ollut itselleni mikään unelmien täyttymys. Olisin toivonut jotain tuoreempaa artistia. Lisäksi solistin valinta oli mielestäni hämmentävä, sanoo Kaisa Iivonen sanoo ja viittaa Rejmaniin.

Iivonen on Viisukuppila-sivuston päätoimittaja ja euroviisufani. Hän toivoisi etenkin lavashow’hun lisää potkua. Darude on hänen mielestään jäänyt turhan paljon sivurooliin.

– Kappaleessa saisi olla enemmän Darudea, hän sanoo.

Samaa on kritisoitu muissakin kommenteissa.

Iivosen mukaan suomalaiset viisufanit pitävät kuitenkin oman maan edustajan puolia viimeiseen asti. Itsekin suurena fanina hän toivoo aina, että Suomi pääsisi semifinaalista eteenpäin.

– Jos tänä vuonna niin ei käy, en ole yllättynyt.

Lavashow painaa enemmän

Tänä vuonna Kaisa Iivosella ei ole ennakkosuosikkia maiden joukossa.

– Islantia kannattaa seurata, heillä on melko erikoinen esitys. Pidän myös Belgian show’sta, mutta se ei varmaankaan tule pärjäämään, Iivonen sanoo.

Myös Behm mainitsee Islannin BDSM-henkisen esityksen , vaikka ei henkilökohtaisesti pidäkään siitä.

– Se on liikaa omille korville ja silmilleni. Sanoma on, että jokaisen pitäisi voida olla oma itsensä, mutta se välittyy hieman huonosti siinä kolmessa minuutissa.

Paljon merkitystä on sillä, miten esitykset pärjäävät lavalla.

Euroviisuja kritisoidaan usein siitä, että ne ovat muuttuneet liikaa ja musiikin sijaan liikaa painoarvoa saavat lavashow’t.

– Ovathan Euroviisut 1950-luvusta muuttuneet, mutta niin on muuttunut maailmakin, Iivonen sanoo.

Hänen mukaansa osallistujamaiden lisääntyessä erottautuminen on tullut jatkuvasti vaikeammaksi, mikä on kasvattanut show-elementtien painoarvoa. Myös politiikka on ollut viisuissa mukana koko ajan.

Euroviisujen aikataulut

Semifinaalit käydään 14.5. ja 16.5. klo 22.

Suomi esiintyy tiistaina 14.5. kolmantena. Muita esiintyjiä on 16.

Semifinaalista 10 esiintyjää menee finaaliin.

Voittajat ratkaisevat sekä yleisön äänet että asiantuntijaraati.

Suomesta voi semifinaalissa äänestää muita paitsi oman maan esitystä.

Finaali on lauantaina 18.5 klo 22 alkaen.

Euroviisut kisataan tänä vuonna Tel Avivissa, Israelissa.

2018 Suomea edusti Saara Aalto ja vuonna 2017 Norma John -niminen duo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: