Arvio Heikki Korkala ja Miiro Valle: Rational Nonsense Owners - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Barbien painajaisia ja ismien innoitusta: Porin Saskioiden stipendiaatit Heikki Korkala ja Miiro Valle maalaavat makeasti ja modernia taidetta mukaillen

Heikki Korkala: Sun rises like a tsunami, 2019, akryyli, spray ja muste kankaalle. Kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo.

30.9.2019 12:43 | Päivitetty 30.9.2019 12:44

Kuvataide

Porin Saskiat ry: stipendiaattinäyttely

Heikki Korkala & Miiro Valle: Rational Nonsense Owners

15.10. saakka. Poriginal-galleria, Eteläranta 6, Pori, avoinna ti-su kello 11–18.

Porin Saskiat ry:n valitsemien tuoreiden stipendiaattitaiteilijoiden näyttelyt avautuivat Poriginalissa. Yhdistyksen pitkäjänteinen ja kannustava palkitsemiskäytäntö ansaitsee kiitoksen ja sopii malliksi muillekin.

Palkitsemisperusteitaan Saskiat eivät suuremmin avaa, mutta tällä kertaa valinta on osunut kahteen maalariin. Heikki Korkala opiskelee viimeistä vuottaan SAMK:in Kankaanpään taidekoulussa ja Miiro Valle valmistui sieltä aiemmin tänä vuonna. Molemmat ovat jo hyvissä ajoin aloittaneet aktiivisen näyttelytoiminnan, joten ihan ensikertalaisista ei ole kyse.

Heikki Korkalan (s. 1995) maalauksia hallitsevat pinkki, turkoosi ja keltainen tehosteinaan riekale kultaa siellä täällä. Ylimakeudesta erottuu palmuja, lampia, satumaisia puita ja vuorella kohoava linna. Vain prinssi ja prinsessa puuttuvat.

Isot maalaukset tarjoavat nähtävää eri etäisyyksiltä. Niiden lomaan on ripustettu pieniä luonnosmaisia väli-iskuja. Pari videoteosta ripsauttaa joukkoon maanisuuden maustetta, mutta itsenäisinä mediataideteoksina ne jäävät ohuiksi.

Imelän ihanuuden yliannostelu kääntyy sotkuiseksi ja uhanalaiseksi. Maa järisee, hyökyaallot nousevat ja salamat iskevät. Sadunomainen ja tunteellisesti purkautuva maalaustyyli yhdistyvät taitavasti. Maailman tuho ei ole musta, se on Barbie-maailman värinen.

Miiro Valle: Vapaa pudotus, 2018, kollaasi.

Miiro Vallen (s. 1990) maalaukset ammentavat taidehistoriasta ja mukailevat muotokuvallisuutta. Hahmoihin liittyy tunnuskuvallista esineistöä, kuten myllynkivikauluksia tai soittimia. Musta tehosteväri toimii teatraalisesti. Aiheet tuovat mieleen roolihahmojen poseeraukset näyttämöteosten käsiohjelmissa.

Teokset yhdistelevät maalausta, piirrosta, kollaasia ja tulosteita. Ne asettuvat esille perinteisesti, taulu kerrallaan, mutta toimivat niin hyvin tilallisesti, että tätä ominaisuutta soisin jopa vahvistettavan.

Tyylillisesti sekoitellaan 1900-luvun ismejä. Mukana on kubistista kulmikkuutta, surrealistisia vääntymiä, dadaistisia nyrjähdyksiä ja ekspressionismia Francis Baconin (1909-1992) hengessä.

Vanhahtava tunnelma johdattaa katsojaa viipyilemään modernin taiteen kulisseissa. Silti tuntuu kuin näyttely keräisi vielä rohkeutta ennen mahdollisia, yllättävämpiä taidehistorian uudelleentulkintoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: