Arvio Pyhäjärvi-teatteri Puhtaana käteen - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vakavalla aiheella voi lyödä kaiken läskiksi jos sen osaa – Pyhäjärvi-Teatterin näytelmässä yhteiskunnan etuuksista otetaan kaikki irti

Kimmo Hirvelä ja Jesse Tähtivuori elvyttävät Jukka Remestä, joka on kanttuvei saatuaan ovesta päähänsä

8.7.2019 13:06 | Päivitetty 8.7.2019 14:39

Kesäteatteri

Puhtaana käteen

Käsikirjoitus Michael Cooney. Suomennos Sami Parkkinen. Ohjaus Antti Sevanto. Pyhäjärvi-Teatteri, Eura. Ensi-ilta 7.7.

Vakavalla aiheella voi lyödä kaiken läskiksi jos sen osaa. Euralaiset osaavat, tai melkein. Ulkomaisten näytelmien suomentamisessa ja sen jälkeen vielä paikkakunnalle vääntämisessä piilee pari vaaraa. Kun porukalla keksitään hauskoja nimiä tai virkoja, pitää muistaa myös katsojaa. Kun nimiä ja nimikkeitä lauotaan konekiväärin lailla, pitää niitten jäädä ensimmäisellä kerralla mieleen.

Kun maaseudun ongelmat ja paikkakuntakomediat ovat olleet kesäteattereitten ykkösaiheita, niin nyt käsitellään Kela- ja muita etuuksia ja etenkin niistä huiputtaminen.

Vauhtia löytyy, ovet käyvät ja yhteen tullaan.

Mitään varsinaisesti uutta tai ovelaa ei juonessa ole, mutta erilaiset henkilöhahmot tekevät tästä, välillä vähän tragikoomisestakin, näytelmästä sujuvan.

Suomalaiseen kansanpiirteeseen on yhtenä osana aina kuulunut kansalaistottelemattomuus. Sen sivujuonteena voi pitää pientä vilppiä viranomaisia koskien. Tai tavallista suurempaa, kuten tässä näytöskappaleessa.

Kun ne teot, joihin näytelmän päähenkilö Erkki Joutsen (Kimmo Hirvelä), tai mikä hänen nimensä kulloinkin on, syyllistyy niin ovat ne kuitenkin tuomittavia rikoksia. Siksi niitä pitää käsitellä komediassa taiten. Nyt siinä on onnistuttu. Sen sijaan vanhustenhoidon vahtimestarin (Jukka Remes) kanssa puuhailtu pikku petostoiminta on lievästi hakusessa.

Hyvin tietävät näyttelijät paikkansa, vaikka estradilla on välillä tungostakin. Rohkeammin päivitettynä näytelmässä voisi esiintyä jopa Kelan lääkäri tai yksi valehoitaja, mutta sallineeko käsikirjoitus sitä? Lopulta saadaan asiaankuuluva humalakohtauskin, nuori Jesse Tähtivuori osaa senkin. Kun poliisi ja pappi puuttuvat näytelmästä, korvaavat psykologi (Risto Huhtala) ja hautausurakoitsija (Piia Aro) asian. Aila Henttinen tekee huimaavan roolityön Jorma Rusasena. Pesukoneella (Milla Tähtivuori) on näytelmässä salaperäinen rooli.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos