Tangon kuningas Eino Grön edelleen hyvässä iskussa – Porissa lavalle asteli nuorekas, kohtelias, vaatimattomasti esiintyvä ja vähäeleinen iskelmän taitaja - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Tangon kuningas Eino Grön edelleen hyvässä iskussa – Porissa lavalle asteli nuorekas, kohtelias, vaatimattomasti esiintyvä ja vähäeleinen iskelmän taitaja

17.3.2019 14:22 | Päivitetty 17.3.2019 14:25

Musiikki. Eino Grön 80v -juhlakonsertti. Kapellimestari Riku Niemi. Vierailevat solistit Annimari Rinne ja Rasmus Koskinen. Juontaja Markku Veijalainen. Porin Promenadisali 16.3.

Ei Toivo Kärki eikä Jaakko Salo Eino Grönistä supertähteä tehnyt. Eivät edes Grönin loistava laulutaito ja mestarilliset tulkinnat. Kuninkaan hänestä leipoivat tangoa vääntävä kansanosa, korva radion vastaanottimessa oleva sodanjälkeinen sukupolvi ja tangojen sanoituksista lohtua elämäänsä hakevat yksinäiset.

Eino Grönille itselleen ammatinvalinta kristallisoitui kun hän kuunteli Olavi Virtaa. Ja kyllähän aikamoisen annoksen rohkeutta vaati myös matkata Porin Reposaarelta Helsinkiin mittauttamaan omat laulutaitonsa.

Tuhkimotarinaa ei Eikan menestyksestä saa. Sitä vastoin kovaa yrittämistä, uskoa siihen mitä tekee ja miksi. Siihen kun vielä lisätään kymmeniä tuhansia ajokilometrejä ja pyhäjärvellinen viinaa, niin tuloksena on vain kaksi vaihtoehtoa: tulos tai ulos!

Porissa lavalle asteli nuorekas, kohtelias, vaatimattomasti esiintyvä ja vähäeleinen iskelmän taitaja, joka on tehnyt omaa työtänsä seitsemän vuosikymmenen ajan. Mestarin ääni oli tallessa jos vaikka siihen oli tullut nyt aiempaa hieman pehmeämpää vivahdetta ja tunnetta. Rytmin ja sävelkulun sekä sanoituksen omaperäinen jakotyyli oli tallella.

Valkovuokot, Liian paljon rahaa, Suudelmin suljetut kirjeet. Taiteilijan alkupään tuotantoa oli hienoa verrata tähän päivään. Kovana keikkajyränä tunnetulla Grönillä on ollut myös tiivis levytystahti. Levytykset hipovatkin jo 700:n rajaa.

Kun Topi Kärjestä tuottajana siirryttiin Jaakko Saloon, huomasi terävästi myös laulajan kehityksen ja teosten monipuolistumisen. Rohkeasti Grön-Salo meni Argentiinaan ja yhtä rohkeasti Eino Grön tarttui levytyksiin, joitten sanoitukset olivat tunnustuksellisia ja avoimen rehellisiä.

Konsertissa kuultiin myös hienot italovaiheet, yhdessä Annimari Rinteen kanssa, sekä kapellimestari Riku Niemen Grönille tekemät kaksi koskettavaa laulua. Frank Sinatra -potpurrissa Grön todisti kansainvälisyytensä artistina, kun yli tangorajojen mennään.

Eino Grön -musikaalin Eino pikkupoikana -tähti, Rasmus Koskinen, kirvoitti reippailla esityksillään mittavat aplodit.

Riku Niemi Orchestra säesti mallikkaasti ja kapellimestarin eläytyminen johtamiseen oli huikeaa seurattavaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut