Kohtaamisia elämän tienristeyksessä – viisi nuorta pohtii mennyttä ja tulevaa viehättävässä pikku näytelmässä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kohtaamisia elämän tienristeyksessä – viisi nuorta pohtii mennyttä ja tulevaa viehättävässä pikku näytelmässä

Jusa Savolainen, Katja Lundell, Annika Koivukorpi, Tuomas Vainionpää ja Teemu Virhiä näyttelevät uskottavasti nuoria, jotka pohtivat menneitä ja tulevia valintojaan.

12.3.2019 12:48

Teatteri

… sitä enemmän ymmärrät

Teksti ja ohjaus Miko Vahekoski. Rooleissa Teemu Virhiä, Annika Koivukorpi, Katja Lundell, Jusa Savolainen, Tuomas Vainionpää. Teatteri Tyhjien tilojen ensi-ilta 11. maaliskuuta Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa.

Viisi ystävystä viettää kesäyötä autolla ajellen. Hetki on merkityksellinen, sillä pian porukka on erkanemassa toisistaan, suurin osa eri kaupunkeihin opiskelemaan.

Iisan ja Joonaksen parisuhde on koetuksella eri paikkakunnille muuttamisen takia. Meri murehtii omaa menetystään ja pohtii, onko opiskeluratkaisu sittenkään oikea. Muusikko Tommi kipuilee niin tuntemuksissaan toista miestä kohtaan kuin päihdeongelmansa kanssa. Kuskina toimiva Aleksi on jäämässä viettämään välivuotta kotikaupunkiin.

Epämääräisestä ajelusta tulee mielen matka, jolla mukanaolijat pohtivat mennyttä ja tulevaa. … sitä enemmän ymmärrät on viehättävä keskustelunäytelmä, jossa juuri mitään ei tapahdu lukuun ottamatta merkityksellisiä asioita henkilöiden päiden sisällä.

Yhteinen yö syvällisine pohdintoineen on kaikille tarpeellinen kokemus. Tulevaisuus epävarmuuksineen ei enää pelota niin paljon. Kaikki on ohikiitävää, mutta tärkeät muistot jäävät.

Viisikko näyttelee erittäin luontevasti, ja niukka ylöspano tukee intiimiä tunnelmaa. Paikoitellen paatos vuotaa yli hieman häiritsevästi. Muuten hyvin kirjoitetun tekstin joukkoon mahtuu repliikkejä, jotka ovat latteuksia ja itsestäänselvyyksiä. Kaikkea ei tarvitsisi lausua ääneen.

Henkilöiden välillä ei ole syviä ristiriitoja, vaan he saavat toisiltaan apua henkilökohtaisiin ristiriitoihinsa. Yhteiseen ymmärryksen tilaan päädytään melko mutkattomasti.

… sitä enemmän ymmärrät hyödyntää matkalla kohdattuja asioita vertauskuvina – auto, portaat, tie, sade, risteys. Kaikkien oma ja yhteinen tarina jatkuvat, ja joidenkin kenties tiiviimmässä yhteydessä kuin he olivat ajatelleetkaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: