Rakastajat-teatteri esittää vaginamonologit toiveuusintana – mitkä tarinat ovat ajattomia, mitkä oman aikansa lapsia? - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Rakastajat-teatteri esittää vaginamonologit toiveuusintana – mitkä tarinat ovat ajattomia, mitkä oman aikansa lapsia?

Linnea Kotiniemi, Angelika Meusel ja Erja Lehtonen johdattelevat yleisön vaginoiden ihmeelliseen maailmaan.

9.3.2019 10:55

Teatteri

Vaginamonologeja

Teksti Eve Ensler. Ohjaus Kai Tanner. Rooleissa Angelika Meusel, Erja Lehtonen, Linnea Kotiniemi. Rakastajat-teatterin ensi-ilta 8. maaliskuuta Kulttuuritehdas Kehräämössä.

Vaginamonologeja on maailmanlaajuinen kulttuuri-instituutio, jonka arvo kohoaa korkealle itse näytelmän yläpuolelle. Eve Enslerin tekstin avulla on kahden vuosikymmenen ajan lisätty tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja kerätty miljoonia sen estämiseksi ja lopettamiseksi eri maailmankolkissa.

Näytelmä saa nyt toiveuusintansa Rakastajat-teatterissa. On helppo havaita, kuinka se on yhdestä näkökulmasta tarkasteltuna oman aikansa lapsi ja toisesta ajaton merkkiteos.

Shokkiarvo on kadonnut ja komediallisuuskin hieman väljähtänyt niissä tositarinoissa, joissa naiset kertovat suhteestaan omaan sukuelimeensä. Toisteisuus syö tehoa, vaikka tarinat ovatkin sympaattisia ja elämänmakuisia.

Vaginamonologeja on muuttunut ikään kuin vanhaksi tutuksi näytelmäksi. Näyttelijäkolmikko korostaa tätä oivallisesti luomalla lämpimän kotoisan tunnelman. He rakentavat omina itsenään suoran yhteyden toisiinsa ja yleisöön.

Toisaalta ne rankimmat tarinat ovat valitettavasti edelleen hyvin ajankohtaisia. Yleisö kuuntelee hiirenhiljaa, kuinka suunvuoronsa saavat sotatantereella raiskatut naiset, kaltoin kohdellut transseksuaalit sekä naiset, joiden elämä on pilattu silpomalla heidän sukuelimensä lapsena.

Jyrkissä kontrasteissa on suuri osa näytelmän voimasta. Kun hauskaa monologia seuraa traaginen tarina ja päinvastoin, molemmat imevät lisävoimaa toisistaan. Tunnelmien vaihtelu pitää yleisön varpaillaan.

Angelika Meusel, Erja Lehtonen ja Linnea Kotiniemi esiintyvät sen verran vahvasti eläytyen, että kuluneimpiinkin fraaseihin tulee tuoretta otetta. Meusel räksyttää hilpeästi vihaisen vaginan tarinassa, Lehtonen naurattaa esittelemällä erilaisten huohotusten fysiologiaa.

Kotiniemi pysäyttää tunnelman traagisessa ”Vaginani oli kyläni” -tarinassa niin tehokkaasti, että kyyneleet vaikuttavat aidoilta. Illan vierailija Veera Forsbacka esiintyy napakasti kertoessaan, mitä lyhyt hame merkitsee ja mitä se ei merkitse.

Onnistunut ilta vaginoiden parissa saa ansaitsemansa lopetuksen. Meuselin esittämä isoäiti kertoo yksityiskohtaisesti ja koskettavasti siitä, kuinka hän oli seuraamassa lapsenlapsensa synnytystä. Kun uusi elämä alkaa, maailmassa on taas hieman enemmän lohtua ja toivoa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: