Tässä kulttuurin menovinkit maaliskuulle: Rakkaus roihuaa nyt tanssissa ja teatterissa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Tässä kulttuurin menovinkit maaliskuulle: Rakkaus roihuaa nyt Porissa tanssissa ja teatterissa

5.3.2019 12:25 | Päivitetty 5.3.2019 13:43

Tuore näkökulma jazziin

Validi Karkian klubilla kohtaavat kansainvälinen jazztrio Hess-Winter-Huntley sekä kotimainen nuorten jazzlupausten kokoonpano OK:KO. Viimeksimainitun tuore Syrtti-albumi on saanut ylistäviä arvioita. Kvartettia johtaa rumpali Okko Saastamoinen. Yhtye on ehtinyt esiintyä Pori Jazzin päälavallakin.

Hess-Winter-Huntley on vuonna 2017 perustettu jazztrio, jossa soittavat tanskalaisfonisti Emil Hess, turkulaiskitaristi Niklas Winter ja amerikkalaisrumpali Rich Huntley. Debyyttialbumi You ilmestyi viime syksynä. Trion levollisen ja lyyrisen jazzin kehutaan maistuvan myös perinteisemmän ilmaisun ystäville.

9.3. Validi Karkia -klubi alkaen klo 19, Gallen-Kallelankatu 12.

Porin taidemuseon päänäyttely vaihtuu. Yksityiskohta Emma Hellen veistoksesta Merestä nouseva äiti.

Tanssin juhlaa

Pori Dance Company tuo Porin teatteriin Triple Bill -illassa kolme koreografiaa. Tanssiryhmä itse esittää koreografi Johanna Nuutisen teoksen Room.

Koreografia sai alkunsa tunteesta, jonka Nuutinen koki usein esiintyjänä. Kansallisbaletissa hän saattoi tanssia suurella lavalla kolmekin eri roolia kolmen ja puolen tunnin teoksen aikana. Rasitus ajoi mielenkiintoiseen tilaan. Rentous ja kehon jännityksen puute teki myös vuorovaikutuksesta muihin selkeää. Näistä lähtökohdista Nuutinen alkoi luoda Room-koreografiaa Pori Dance Companyn Meri ja Riikka Tankalle.

Vierailuteoksina saa kantaesityksen The Crew Dance Productions -ryhmän teos Jessie & James. Siinä kohdataan lähes täydellinen pari, joka rakastaa toisiaan erittäin paljon 98 prosenttia ajasta. Illan kolmas duetto on Valtteri Raekallion teos Harjoitus rakkaudesta. Se on kertomus väkevästä läheisyydestä.

Porin teatterissa 10.3. klo 19

Lue myös: Äärimmäinen fyysinen rasitus Kansallisbaletissa esiintyessä tuotti kiinnostavan mielentilan – Johanna Nuutinen teki tästä tunteesta esityksen Poriin

Valtteri Raekallion koreografia Harjoitus rakkaudesta nähdään Porissa Mirva Mäkisen ja Eero Vesterisen intensiivisenä ja fyysisenä duettona.

Teatteria yli rajojen

Maaliskuussa voi kokea yhden esimerkin Porin kokoisen kulttuurikaupungin eduista. Porissa eri alojen taiteilijat kehuvat usein, kuinka helppoa kaupungissa on monitaiteinen yhteistyö.

Teatteri Tyhjien Tilojen näytelmää "...sitä enemmän ymmärrät" toteuttaa viisi näyttelijää, joista moni on tuttuja Porin ylioppilasteatterista tai Porin teatterinuorista. Mukana on myös kaksi Palmgren-konservatorion alumnia.

Näytelmä kertoo käännekohdista ja uusista aluista. Viisi ystävää ajelevat läpi kesäyön ja keskustelevat elämästään. Matka alkaa vaikuttaa jotenkin kummalliselta. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Miko Vahekoski.

Ensi-ilta: 11.3. kello 19 Kulttuuritalo Annankatu 6.

Teatteri Tyhjien Tilojen näytelmässä ystävykset (vasemmalta: Jusa Savolainen, Katja Lundell, Annika Koivukorpi, Tuomas Vainionpää ja Teemu Virhiä) pohtivat elämänsä käännekohtia.

Eino Grön 80 vuotta

Reposaaren Eikan eli Eino Grönin 80-vuotisjuhlakiertue pysähtyy Poriin kahden konsertin verran. Viime keväänä Eino Gröniä sai kuulla Porin teatterin musikaalissa, nyt kokonaisissa juhlakonserteissa.

Tuoreessa syntymäpäivähaastattelussa Satakunnan Kansassa Grön totesi, ettei lopettaminen ole ajankohtaista. "Jos luoja suo ja ääni kulkee, laulan jatkossakin. Ei tässä ihan seinille nytkään lauleta", Grön sanoi.

Promenadisali 16.3. klo 14 ja 19.

Lue myös: Papin esimerkki rohkaisi pian 80 vuotta täyttävää Eino Gröniä jatkamaan elämäänsä vaimon muistisairaudesta huolimatta

Lastenteatteria x 2

Teatteri Ulpun Tuhkimossa yhdistyvät kaikkien tuntema vanha tarina sekä Oscar Wilden kirjoittama Satakieli ja ruusu -satu. Räväkässä näytelmässä maagisuus yhdistyy nykyaikaan ja sadun maailmaan musiikin ja tanssin vauhdittamana. Näytelmän ohjaa Saija Jäntti. Ensi-ilta 16.3. klo 18.

Contakti-teatteri puolestaan esittää näytelmän Perhoslaakson salaisuus. Koko perheen satu kertoo noitien kasvattamasta tytöstä, joka joutuu seikkailuihin matkallaan Pakkasmaahan. Näytelmän on ohjannut Anne-Mari Liukkonen-Söderdahl. Ensi-ilta 22.3. klo 18.

Eino Grön laulaa juhlavuotenaan Porissa kahdessa konsertissa.

Vaginamonologeja ja Kalevauva

Yleisön pyynnöstä Rakastajat ottaa tänä keväänä uudelleen ohjelmistoonsa Eve Enslerin näytelmän Vaginamonologeja, jota teatteri esitti vuonna 2002.

Ensler kirjoitti näytelmän haastateltuaan yli kahtasataa eri-ikäistä naista. Naiset kertoivat hänelle avoimesti muun muassa seksuaalisista kokemuksistaan, unelmistaan ja parisuhteistaan.

Raskaimmat teksteistä kirjoitettiin seksuaalisesta väkivallasta, mutta niissä kerrotaan myös ilosta, epävarmuudesta ja kauneusodotuksista. Näytelmä on rikkonut tabuja jo 20 vuotta.

Maaliskuussa Vaginamonologit voi kokea myös samana iltana Kalevauvan kanssa. Kalevauva on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen folkpop-duo, joka kerää sanoituksensa suoraan internetin keskustelupalstoilta.

Vaginamonologeja ensi-ilta 8.3. kello 19 Kehräämöllä. Erikoisnäytös Kalevauvan kanssa 22.3. klo 19.

Kirjailija Pekka Jaatinen

Porin pääkirjastossa vierailee kirjailija Pekka Jaatinen (s. 1966), joka tunnetaan parhaiten viisiosaisesta Lapin sota -romaanisarjasta. Kirjaa varten hän haastatteli kymmeniä suomalaisia ja saksalaisia sotaveteraaneja sekä muita sodan omakohtaisesti kokeneita. Jaatisen tuorein teos Pimeys (2018) kertoo sukellusvenesodasta

Jaatinen on myös ollut kansallisen tason amatöörikilpanyrkkeilijä. Häneltä on ilmestynyt myös tietoteos Silmää räpäyttämättä - Amin Asikaisen tarina (2007).

Porin pääkirjastossa 19.3. kello 18.

Kahden sellistin ilta

Pori Sinfoniettan Sellon lumoa -konsertissa kuullaan solistina sellisti Tuomas Ylistä (s. 1982). Ylinen voitti vuonna 2002 Turun sellokilpailun. Hän on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Ylinen on esiintynyt muun muassa Frankfurtin sinfoniaorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina.

Hän työskentelee Helsingin kaupunginorkesterin soolosellistinä. Hänen soittimensa on Giovanni Grancino -sello vuodelta 1704.

Konsertin toinen sellisti on Pori Sinfoniettan ylikapellimestari Tibor Bogányi. Kaksikkoa kuullaan yhdessä Antonio Vivaldin Kaksoissellokonsertossa.

Promenadisalissa 21.3. klo 19.

Kalevauvan humorististen biisien sanoitukset on kerätty suoraan internetin keskustelupalstoilta.

Mielen silmin

Porin taidemuseossa avautuu 22.3. uusi päänäyttely Mielen silmin. Näyttelyssä esitellään ensimmäistä kertaa laajasti teoksia Arto Jurttilan taidekokoelmasta, joka keskittyy suomalaiseen nykytaiteeseen.

Näytteille tulee teoksia muun muassa taiteilijoilta Stig Baumgartner, Carolus Enckell, Irmeli Hulkko, IC-98, Pertti Kekarainen, Silja Rantanen, Anna Retulainen, Päivi Sirén ja Pekka Vesterinen.

Arto Jurttilan kokoelma on kasvanut 500 teoksen laajuuteen. Näyttely ja sen taideteokset tarjoavat mahdollisuuden kokea taide-elämyksiä ja tutustua taiteenkeräilijän näkökulmaan.

Porin taidemuseo 22.3.–25.8. Avoin keräilijä- ja kuraattorikierros yleisölle 22.3. klo 12, avajaiset 22.3. klo 18–20.

Emma Helle: Merestä nouseva äiti (2011). Teos liittyy Porin taidemuseossa avautuvaan Arto Jurttilan taidekokoelman näyttelyyn.

Eleanoora Rosehnolm

Kokeellinen porilainen popyhtye Eleanoora Rosenholm julkaisi viime vuonna levyn seitsemän vuoden tauon jälkeen. Levyntekoa viivästytti etenkin Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuva, joka työllisti bändin jäseniä. Yhtyeen ydinkolmikon muodostavat Pasi Salmi, Mika Rättö ja Noora Tommila.

Nyt yhtye juhlistaa hyvän vastaanoton saanutta albumiaan keikalla kotikaupungissa.

Rock Bar Monttu 22.3. klo 22

Noora Tommila on Eleanoora Rosenholm -yhtyeen laulaja.

Lue myös nämä:

Ikä toi Noora Tommilalle aivan uutta itsevarmuutta: "Enää ei esiintyminen jännitä niin paljon"

Porilaisyhtyeet Eleanoora Rosenholm ja Rebel kertovat: Miltä tuntuu paluu seitsemän vuoden levytystauon jälkeen?

Teatteria Noormarkussa

Näytelmäkirjailija Dario Fo kirjoitti yhdessä puolisonsa Franca Ramen kanssa näytelmän Avoin liitto, tragikomedian miehen ja naisen monimutkaisesta suhteesta. Pääosien esittäjät Teresa Kaaresmaa ja Kimmo Salokangas innostuivat todentuntuisesta ja elämänmakuisesta tekstistä sekä tilaisuudesta tehdä kokonaisvaltaista heittäytymistä vaativa näytelmä. Näytelmän ohjaa Ulla-Maija Aho-Harnett.

Ensi-ilta Nokun näyttämöllä 23.3. klo 19

Pitkä parisuhde koskettaa

Porin teatterin pienellä näyttämöllä pyörivästä Rakkauslaulu-näytelmästä on jäljellä enää kuusi esitystä. Draama kuvaa koskettavasti ja kiinnostavasti kahdessa aikatasossa pariskunnan elämää nuorina ja vanhoina.

Pitkän parisuhteen onnenhetket ja kipukohdat esitetään aidontuntuisesti Tuomo Aitan ohjaamassa näytelmässä, jonka pääosissa ovat Porin teatterin näyttelijät Ilkka Aro, Anna-Maija Nissi ja Mirva Tolppanen sekä vierailija Jussi Puhakka.

Lue näytelmän arvio

Lavarunoklubi aloittaa

Uusi Kulttuuriyhdistys Kajaus järjestää ensimmäisen lavarunoklubinsa Porissa. Tapahtumassa ovat mukana Susinukke Kosola, Jussi Kiova, Lyyti ja Johannes K. Turkulainen Susinukke Kosola on anarkistirunoilija, joka tunnetaan energisistä lavaesiintymisistä. Hän sai Varisto-runokokoelmallaan Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2018.

Musiikkia illassa esittää Una Harnett. Lisäksi kuka tahansa rohkea sanataiteilija saa tarttua mikrofoniin.

One For the Road 30.3. klo 18–22.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: