Englantilainen urkuri-säveltäjä David Briggs keskiössä Pori Organissa – improvisoi musiikin Oopperan kummituksee - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Englantilainen urkuri-säveltäjä David Briggs keskiössä Pori Organissa – improvisoi musiikin Oopperan kummitukseen

Porissa kesäkuussa esiintyvä David Briggs on monipuolinen urkutaiteilija, joka improvisoi, säveltää ja sovittaa urkuteoksia.

3.3.2019 13:39

Ensi kesän Pori Organin keskiössä on englantilainen urkuri-säveltäjä David Briggs. Häntä tai hänen tuotantoaan kuullaan kolmessa eri konsertissa.

Festivaalin avajaiskonsertissa Porin Filharmoninen kuoro ja urkuri Juhani Romppanen esittävät ensi kertaa Suomessa Briggsin teokset Messe pour Saint Sulpice ja Psalmi 150.

Pori Organin ohjelmassa David Briggs improvisoi musiikin mykkäelokuvaklassikkoon Oopperan kummitus. Pori Sinfoniettan konsertissa Briggs puolestaan soittaa sävellyksensä Konsertto uruille ja orkesterille.

Festivaalin taiteellinen johtaja Juhani Romppanen kertoo seuranneensa Briggsin säveltäjäntyötä jo pidemmän aikaa.

–Hän on nykysäveltäjä, jolta tilataan paljon musiikkia. Olen pitänyt hänen musiikissaan perinteisten harmonioiden käyttämisestä uudella tavalla. Hän on säveltäjänä hyvin monipuolinen, joten ideanani oli, että esittelisimme hänen musiikkiaan laajemminkin, Romppanen kertoo Pori Organin ohjelman muodostumisesta.

Kuuntele videolta, miltä Briggsin säveltämä musiikki kuulostaa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Romppanen kertoo sopineensa Briggsin kanssa Porin konserteista jo kolme vuotta etukäteen. Briggs saapuu Pori Organiin jo avajaiskonserttiin kuuntelemaan kuoroteostensa esitystä. Hän on säveltänyt kuoromusiikkia niin kirkkokuoroille jumalanpalveluksissa esitettäväksi kuin vaativampia teoksia, kuten messuja. Lisäksi Briggs on säveltänyt urku- ja orkesterimusiikkia, tehnyt paljon urkusovituksia suurista orkesteriteoksista ja improvisoinut lapsesta asti. Vuonna 1992 hän voitti arvostetun Tournemire Prize -palkinnon kansainvälisessä St Albanin urkuimprovisaatiokilpailuissa.

Briggs työskentelee New Yorkissa St. John The Divine -katedraalin urkurina.

Pori Organ -festivaalilla konsertoi myös yhdysvaltalainen suuri nimi Stephen Tharp, jonka sanotaan olevan maailman eniten esiintynyt urkutaiteilija. Hän on soittanut yli 1600 konserttia, mutta esiintyy nyt Suomessa ensi kertaa.

Lisäksi Pori Organissa esiintyvät Pariisin Saint-Sulpice -kirkon urkuri Sophie-Veronique Cauchefer-Choplin, Siikaisten kirkossa esiintyvä Ilpo Laspas sekä tohtori ja urkutaiteilija Kurt Lueders, joka toimi aikoinaan asiantuntijana Keski-Porin kirkon Paschen-Kiel – urkujen rakennusprojektissa.

Cauchefer-Choplin improvisoi festivaalilla musiikin Raamatun luomiskertomukseen konsertissa, jossa tekstin tulkitsee näyttelijä Kari Hakala.

Pori Organ -festivaali järjestetään tänä vuonna 14. kerran. Festivaali on 10.–16.6.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut