Vanhat lehtikuvat paljastavat satoja tarinoita Satakunnasta – katso ainutlaatuinen kuvagalleria - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vanhat lehtikuvat paljastavat satoja tarinoita Satakunnasta – katso ainutlaatuinen kuvagalleria

Satakunnan museon 404 ruutua -näyttely kuvaa lehtikuvien kautta suurta yhteiskunnallista murrosta Satakunnassa.

26.2.2019 16:18 | Päivitetty 2.3.2019 11:37

Lehtikuvaajan työssä näkyy koko elämän kirjo. Hän saattaa työpäivänsä aikana päätyä yhtä hyvin kuvaamaan presidentin vierailua kuin tulvaa tai ihmisten arkea jouluruuhkassa – nykyään jopa näitä kaikkia saman päivän aikana. Vuosien ja vuosikymmenten aikana lehtikuvaaja tulee tallentaneeksi melkoisen kappaleen paikallista historiaa.

Satakunnan museossa aukeaa perjantaina näyttely, johon on nostettu esiin yli neljäsataa lehtikuvaa Satakunnan Kansan arkistojen kätköistä. Ne kertovat yhtä monta tarinaa maakunnan historiasta.

Näyttely keskittyy rakennusperintöön eli rakennuksiin, joita kuvattiin lehteen 1960–1990-luvuilla. Mukana on kuvia jokaisesta Satakunnan kunnasta.

Satakunnan museon amanuenssilla Timo Nordlundilla riittää kiirettä 404 ruutua -näyttelyn rakentamisessa. Valopöydällä museokävijät voivat tutkia Satakunnan Kansan vanhoja negatiiveja.

Arkistokuvien esiin kaivamisessa, luetteloinnissa ja digitoinnissa on ollut melkoinen urakka. Suurprojekti alkoi kesällä 2018 museon, Satakunnan Kansan ja Satakunnan museon ystävät ry:n yhteistyönä.

Näyttelyyn esiin nostetut kuvat ovat vain jäävuoren huippu. Satakunnan Kansan arkistossa on lähes viisi miljoonaa negatiivia. Niistä on nyt luetteloitu ja digitoitu 2500 kuvaa.

Satakunnan museon amanuenssi Timo Nordlund arvioi, että kaikkien arkistokuvien digitointi olisi sula mahdottomuus. Seuraavaksi lehden arkistosta digitoidaan lasinegatiiveille tallennettuja kuvia 1930–1960-luvuilta.

Tämän näyttelyn kuvia oli mukana digitoimassa projektityöntekijä Tommi Järvensivu. Rakennuskuvat piti etsiä käymällä läpi arkiston vanhoja negatiiveja ja valokuvia. Ne olivat arkistossa enimmäkseen ruskeissa kirjekuorissa pahvilaatikoissa, arkistoituna paikkakunnan tai aihepiirin mukaan.

Kaikki näyttelyn kuvat liittyvät rakennushistoriaan. Kuviin liittyvät lehtileikkeet puolestaan kattavat melkoisen kirjon aihepiirejä. Ne piirtävät ajankuvaa eri aloilta karjanhoidosta elokuvateattereihin.

–Laajemmassa mittakaavassa tässä näkyy selvästi suuri yhteiskunnallinen murros 1960–1990-lukujen välillä: kaupunkien kasvu, maaseudun tyhjentyminen ja palvelujen loppuminen maaseudulla, Nordlund toteaa.

Kuvat paljastavat, kuinka voimakkaasti kaupunkikuva on muuttunut Porissa. Esimerkiksi Länsipuistossa on sijainnut huomattava määrä puurakennuksia, joista ei ole jäljellä yhtään.

Valtaosa näyttelyn kuvista on esillä digitaalisina, seinälle heijastettavina kuvina. Rakennusperinnön lisäksi näyttely esittelee lehtikuvaajan työtä. Videohaastattelussa ajatuksiaan kertoo Antti Suominen, joka työskenteli Satakunnan Kansan lehtikuvaajana viisi vuosikymmentä, 1953–2003. Esillä on myös vanhoja kameroita ja pimiövälineitä.

404 ruutua -näyttely avautui Satakunnan museon Salissa 1.3.

Kuvakooste Satakunnan Kansan arkistokuvista 1960–1990-luvuilta

Satakunnan Kansa uutisoi 4.5.1966 tulvasta Noormarkussa. Noormarkunjoen tulva oli pahin yli 40 vuoteen. Osa kylien asukkaista jäi täysin veden saartamiksi, ja tulvavesi tunkeutui useisiin asuinrakennuksiin. Pahin tilanne oli Kyläjärven ympäristössä sekä Finpyyn ja Noormarkun kylissä.

Porin uusi postitalo valmistui raivoisan tulipalon takia kolme kuukautta aikataulusta jäljessä. 4.3.1967 lehdessä kuvailtiin uutta rakennusta, jonka rakennuskustannukset olivat 7,25 miljoonaa markkaa. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat postisali, kansliatilat ja postinkäsittelyosasto. Toisessa kerroksessa oli valtionpuhelimen ja postin arkistotiloja. Kolmannessa kerroksessa oli posti- ja lennätinlaitoksen aluetoimisto, kaukokeskus ja veroviraston tiloja. Neljännessä kerroksessa toimi verovirasto, viidennessä työnvälitystoimisto ja ammatinvalinnan ohjaus. Kuudennessa kerroksessa oli Ulvilan tuomiokunnan istuintilat ja verotoimiston tiloja. Seitsemäs kerros oli kokonaan Porin sotilaspiirin esikunnan käytössä. Ylimmässä kerroksessa sijaitsi henkilöstön ravintola, asuinhuoneistoja ja sauna.

Lehdessä uutisoitiin 28.6.1967 Vampulan vanhimman rakennuksen purkamisesta. Tuo talovanhus oli Pelttarin tilan vanha asuinrakennus, joka oli tiettävästi ollut olemassa ainakin vuodesta 1769. Rakennuksen omistaja, isäntä Jouko Mäntylä, suunnitteli käyttävänsä soveltuvat purkuosat sikalan kattorakennuksiin.

Presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen tutustuivat Villa Mairean taiteeseen Noormarkussa vuonna 1972. Lehdessä kuvailtiin 27.7.1972, kuinka heidät ottivat vastaan rouva Maire Gullichsen-Nyströmer ja kapteeni Bertil Nyströmer. Vierailulla oli mukana myös mm. maaherra Sylvi Siltanen sekä Porin kaupungin ja Noormarkun kunnan johtohenkilöitä. Presidenttipari tutustui yksityiskohtaisesti maalauksiin ja veistoksiin sekä rakennuksen sisällä että pihamaalla.

Satakunnan Kansa 27.10.1972 kertoi Säkylän liikekeskuksen olevan pian valmis. Uutisessa kehuttiin kauppias Heikki Rintalan rakentaneen säkyläläisille "varsin monipuoliset palvelut tarjoavan liikekeskuksen".

Pormestarinluodossa avattiin Porin asuntomessut yli kahden vuoden valmistelujen ja puolen vuoden tiiviin rakentamisen jälkeen 4.7.1975. Messualueen rakentajat työskentelivät viimeisiin tunteihin saakka. Noin yhdeksän hehtaarin pientaloalueen rakentaminen maksoi 40 miljoonaa markkaa.

Porissa riitti vilskettä jouluruuhkassa joulun alla vuonna 1975. "Katujen risteyksiin syntyi nopeasti tungosta, kun jalankulkijat odottelivat vuoroaan päästäkseen jatkuvan autovirran lomitse kadun toiselle puolelle. Tosin monet aitoon porilaiseen tapaan ryntäsivät ajotielle aivan autojonojen eteen ottamatta lainkaan huomioon sitä, että autojen oli melko mahdotonta äkkiä jarruttaa liukkaalla kadulla", kirjoitettiin Satakunnan Kansassa 21.12.1975.

Satakunnan Kansa otsikoi 13.6.1976: "Jalankulkijat herroina Vanhan Rauman kaduilla". Kävelykatukokeilussa Vanhassa Raumassa tuhannet raumalaiset nauttivat saadessaan kävellä tunnelmallisilla kaduilla ilman moottoriliikenteen väistelyä. Myös autoilijat ottivat kokeilun hyvin vastaan, tosin muutama siitä tietämätön yritti ajaa kokeilualueelle. Poliisi joutui valvomaan liikennettä alueella koko päivän.

Satakunnan Kansassa 15.8.1976 kerrottiin Kasalasta eli Kasabölestä, pienestä Merikarvian kylästä, jossa oli perinteisesti asunut pääasiassa ruotsinkielistä väestöä. Heitä asui kylässä enää parikymmentä. Folkskola oli lopetettu vuonna 1968. Tyyne ja Nikolai Erkkilä olivat muuttaneet kylään nelisenkymmentä vuotta aikaisemmin. He kertoivat tulleensa erinomaisesti toimeen niin suomen- kuin ruotsinkielisten kyläläisten kanssa.

Porin Suomalainen Säästöpankki osti tontin Nortamonkadun ja Isolinnankadun kulmasta. Satakunnan Kansa uutisoi asiasta 21.11.1981. Pankki suunnitteli tontille uutta liiketilaa.

Satakunnan Kansa uutisoi 23.4.1986 Kankaanpään ainoan elokuvateatterin sulkevan ovensa syksyllä. Taloyhtiö aikoi myydä omistamansa huoneiston. Yhtiön osakkaat katsoivat joutuneensa kustantamaan kaupunkilaisten elokuvapalveluita, koska tilasta maksettu vuokra ei kattanut huoneiston ylläpitokuluja.

Kadonnutta Poria. Satakunnan Kansa uutisoi 9.5.1995 osoitteessa Länsipuisto 17 sijainneen jugendtalon purkamisesta. Uutisessa kerrottiin, että rakennuksesta purettavat arvokkaat osat viedään ensimmäisten tavaroiden joukossa Porin uuteen varaosapankkiin.

404 ruutua

Satakunnan museon näyttely esittelee lehtikuvia satakuntalaisesta rakennuskulttuurista.

Näyttely on syntynyt osana Satakunnan Kansan valokuva-arkiston digitointiprojektia, joka toteutetaan yhteistyössä Satakunnan museon, Satakunnan Kansan ja Satakunnan museon ystävät ry:n kanssa

Digitointiprojektiin saatiin Satakunnan kulttuurirahastolta 25 000 euron apuraha.

Näyttelyssä on esillä rakennuskulttuuria 1960–1990-luvuilta ja kaikista Satakunnan kunnista.

Näyttely on esillä 1.3.–4.8.2019 Satakunnan museon Salissa.

Digitoituihin lehtikuviin voi tutustua myös Finna-verkkopalvelussa osoitteessa satm.finna.fi/satakunnankansa/

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: