Sarjisfestarin julisteesta nousi kohu, ja rasistiseksi syytetty juliste poistettiin pikavauhtia – "Sarjakuvasta on rasismi kaukana" - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Sarjisfestarin julisteesta nousi kohu, ja rasistiseksi syytetty juliste poistettiin pikavauhtia – "Sarjakuvasta on rasismi kaukana"

Julisteen oli tehnyt Tarmo Koivisto, joka oli piirtänyt siihen itsensä ja sarjakuvansa Mämmilän hahmoja.

25.2.2019 16:16

Tampere Kuplii -tapahtuman julisteesta syntyi viikonloppuna kohu sosiaalisessa mediassa.

Juliste julkistettiin perjantaina 22. helmikuuta ja poistettiin heti seuraavana päivänä. Syynä oli julisteessa esiintynyt tummaihoisen miehen rasistiseksi karikatyyriseksi tulkittu hahmo.

–Markkinoimme Tampere Kuplii -tapahtumaa hyvän fiiliksen sarjisfestarina, jonne kuka tahansa on tervetullut. Emme halua aiheuttaa mielipahaa kenellekään. Kuva vuodelta 1992 ei välttämättä kaikkien mielestä ole niin hyvä kuva, Tampere Kuplii -yhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Koskela sanoo.

Julisteen oli tehnyt Tarmo Koivisto, joka oli piirtänyt siihen itsensä ja sarjakuvansa Mämmilän hahmoja. Koivisto on tämän vuoden Kupliin kunniavieras.

Tuttu hahmo vuosien takaa

Mämmilää on julkaistu jo vuodesta 1975, ja se kertoo kuvitteellisesta Mämmilän kunnasta ja sen asukkaista. Mämmilän esikuvana on pidetty Koiviston synnyinpaikkakuntaa Orivettä. Viimeisin albumi ilmestyi vuonna 2008.

Tummaihoinen hahmo on Mämmilässä asuva maahanmuuttaja Muhammed Al-Zomal eli Mukku. Hahmon elämää on seurattu sarjakuvassa vuosien ajan.

–Sarjakuvaan hahmo ilmestyi melko pian sen jälkeen, kun Suomeen alkoi tulla pakolaisia Somaliasta. Siinä irvaillaan rajusti suomalaisten suhtautumisella maahanmuuttajiin, ja siitä on rasismi kaukana, Koskela kertoo.

Uusi juliste tekeillä

Juliste ei ole enää nähtävillä Tampere Kupliin verkkosivuilla, ja siellä kerrotaan, että tekeillä on uusi juliste.

Juliste löytyy kuitenkin ainakin toistaiseksi Twitteristä:

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: