"Bileet jäävät piippuun", arvioi satakuntalainen raati Daruden euroviisukappaleita – Katso täältä ehdokkaiden videot - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

"Bileet jäävät piippuun", arvioi satakuntalainen raati Daruden euroviisukappaleita – Katso täältä ehdokkaiden videot

Daruden viisuista mikään ei saanut raatia huokailemaan ihastuksesta, mutta he toivovat silti, että kansa tietää paremmin ja Suomi menestyy Euroviisuissa tänä vuonna. Vasemmalla Altti Papinsaari, keskellä Katariina Yrjönkoski ja oikealla Ville Kiviranta.

1.3.2019 10:30 | Päivitetty 3.3.2019 8:06

Suomen euroviisukappaleen valinta on jo aivan nurkan takana. Viisuedustajaksi valittu Darude herätti suuria toiveita, mutta hänen kolmen ehdokaskappaleensa vastaanotto on ollut ristiriitainen.

Satakunnan Kansan kokoama viisuraati kuunteli kappaleet läpi ja kommentoi niitä.

Raatiin valittu mainosmies ja DJ Altti Papinsaari paljasti, että hänellä on aikanaan ollut läheinen suhde Eurasta lähtöisin olevaan Darudeen.

Papinsaari on ollut järjestämässä tämän uran kahta ensimmäistä keikkaa. Ensimmäinen oli Tampereen Nite Train -yökerhossa 5.12.1999 ja toinen Porin Club USA:ssa 6.12.1999.

Daruden maailmanmaineeseen nousun jälkeen hän ei kuitenkaan ole ollut tähän yhteydessä, joten jääviysongelmia ei ole.

Arvovaltainen raati antoi jokaiselle kappaleelle 1–12 pistettä kolmessa kategoriassa, joita olivat musiikki, video sekä euroviisuhenkisyys. Yhdestä kategoriasta oli siis mahdollista saada maksimissaan 36 pistettä.

Parhaat yhteispisteet sai kappale Superman.

Release me

Release Me oli ensimmäinen julkaistuista kappaleista. Darude on kuvaillut sitä "kotoa poissa olevan vanhemman synninpäästöpyynnöksi".

Intohimoa ja asiantuntemusta

Altti Papinsaari, mainosmies ja DJ. Oli ensimmäinen DJ, joka soitti Darudea radiossa, ja järjesti kaksi tämän ensimmäistä keikkaa. On kerännyt kaikkien suomalaisten euroviisuartistien levytykset, muun muassa englanninkielisiä versioita Katri Helenan lauluista.

Ville Kiviranta, levykauppias. Ensirakkaus oli ranskalainen laulajatar Mirelle Mathieu, joka melkein pääsi edustamaan Ranskaa vuoden 1967 viisuissa. Muistaa, kuin Daruden Sandstormin CD-singlet menivät aikanaan kuin kuumille kiville.

Katariina Yrjönkoski, tutkija ja musiikin harrastaja. Pitkä kokemus pianosta ja laulusta, laulaa Porin kamarikuorossa. Ei diippiä suhdetta Darudeen.

Ville Kiviranta: "Tämä biisi on tyylillisesti kahdeksan vuotta myöhässä. Tämän tyyppisessä kappaleessa bileiden pitäisi lähteä heti käyntiin, mutta nyt ne jäävät piippuun. Video on aikamoista kolmen markan touhua.

Mutta kappaleessa on näistä kolmesta paras sointukulku, ei niin ennalta-arvattava. Biisissä olisi ollut ainesta, mutta se jää patetiaansa."

Katariina Yrjönkoski: "Tematiikka on yllättävä. Euroviisujen ideana on Eurooppa-bileet, mutta tästä ei ihan irtoa. Perisuomalainen bilebiisi, jossa itketään.

Mietin, oliko videota lainkaan käsikirjoitettu, siihen olisi voinut panostaa enemmän. Vaikka on kauniitakin elementtejä, kuten ilma-akrobatiaa."

Altti Papinsaari: "Sanat ovat varsin masentavat. Artisti sanoo vaimolleen, että "vapauta minut". Videossa pikkupoika jää katsomaan, kuinka isi lähtee Atlantaan DJ-keikalle.

Vaikea nähdä euroviisumaisuutta. Herää vain hämmennys, että nämä on Euroviisut eikä.."

VK: "...eikä Daruden henkilökohtaista terapiaa"

Musiikki: 15 pistettä

Video: 17 pistettä

Euroviisuhenki: 13 pistettä

Superman

Supermanin teksti kertoo siitä, kuinka toinen ihminen voi saada olon tuntumaan siltä kuin olisi Teräsmies. Se oli raadin suosikki.

AP: "Hittikierroksia saatiin lisää, kertosäe on ymmärrettävä ja tarttuva. Kaikki tietävät supermiehen.

Kappaleessa on enemmän bilemäisyyttä ja loppuosassa kiusoitellaan Sandstorm-riffillä. Siinä olisi voinut laittaa bileet ihan rehellisesti käyntiin. Darudehan on EDM-artisti, mutta tämä jää radiopoppitasolle. Video on sarjakuvamaisen kiva."

KY: "Melodia on kauttaaltaan duurissa, se tekee jo ihmeitä bilehenkisyydelle. Video on hauska, siinä on feministisesti purettu supermies-myyttiä. Videon supermies onkin se, joka kantaa tavaroita ja siivoaa vessaa.

Tätä voisi kuunnella bileissä yhtenä kappaleena muiden joukossa, mutta ei tämä ole sellainen biisi, että tarvitsisi repäistä paita pois päältä, että nyt lähtee".

VK: "Kuulostaa pykälän paremmalta kuin ensimmäisellä kuuntelulla. Kertosäkeen melodiassa on pieni koukku. Ei nyt mennä mihinkään McCartneyyn sentään, mutta melodia ei ole aivan itsestään selvä.

A-osa on niin mitäänsanomaton, että ehkä se saa kertosäkeen tuntumaan edes joltain. Videon huumori on aika suomalaista, en tiedä meneekö se perille kansainvälisillä areenoilla."

Musiikki: 21 pistettä

Video: 21 pistettä

Euroviisuhenki: 19 pistettä

Look away

Darude on kertonut, että Look Away käsittelee globaaleja ongelmia. Maailmassa tapahtuu luonnonmullistuksia ja sotia, ja on helpompaa katsoa muualle kuin ajatella näitä asioita.

VK: "Tämä on ihan selkeästi jämäkappale. Kaikki on tympeää. Kertosäkeen melodia on hyvin vaatimaton.

En löydä biisin ja videon välillä yhtäläisyyttä, mitä siinä on haettu? Kasvot vaihtuvat ja on eri kulttuurien edustajia, mutta kuitenkin sanotaan että look away, katso pois. Ilmastonmuutosaihetta ei ole helppo havaita."

KY: Idea ottaa euroviisubiisissä kantaa ilmastonmuutokseen voi olla uhka tai mahdollisuus. Tässä on mielestäni toteutunut se uhka. Jos otat kantaa, se täytyy tehdä mahtipontisemmin.

Tunnelma on apaattinen. Ei tiedä, onko tämä vitsi vai onko esiintyjä tosissaan huolissaan maailman tilasta."

AP: Olisin kaivannut enemmän Arttu Wiskaria kuin angstia tähän. Onhan viisuja voitettu maailmanparannuskappaleilla, esimerkiksi Nicolen sodanvastainen Ein bisschen Frieden voitti. Mutta minulla alkoi kertosäkeessä soimaan päässä, että "ranteet auki vaan".

Videon idea vaihtuvista kasvoista on jo nähty Michael Jacksonin Black or whitella ja monta kertaa sen jälkeen."

Musiikki: 11 pistettä

Video: 11 pistettä

Euroviisuhenki: 12 pistettä

Look Away -videon estetiikka ei vedonnut.

Loppupäätelmät

Arvioinnin jälkeen raati harjoitti itsereflektiota. Tuliko oltua liian kriittisiä? Altti Papinsaari muistutti, että ammattiraateja on aina arvosteltu siitä, että ne eivät ymmärrä kansan makua.

–Toivomme olevamme väärässä, ja että kansa tietää paremmin.

–Toisaalta en muista, että euroviisuja olisi koskaan voitettu keskinkertaisuudella. Voittaja on joko todella mauton ja huono tai sitten todella upea biisi, pohtii Kiviranta.

Lisäksi raati mietti sitä, kuinka mahdoton tehtävä jo lähtökohtaisesti on tehdä kolme hittibiisiä. Varsinkin kun Daruden oma musiikki on selkeästi konemusiikkia eikä tavallista poppia.

Kaikissa kolmessa kappaleessa laulajana toimiva Sebastian Rejman ei herättänyt suuria tunteita. Hänen ääntään kuvailtiin harmittomaksi ja neutraaliksi, amerikkalaispopparin tyyppiseksi.

Toisaalta ulkonäkö ja englannin ääntämys ovat viisuihin sopivia.

–Ei Suomen viisumenestys ainakaan hänestä jää kiinni.

Kenties Suomen viisumenestystä päästään vielä juhlimaan näissä tunnelmissa.

Suomen euroviisuedustuskappale valitaan lauantaina 2.3. Uuden musiikin kilpailussa Yle TV2:ssa klo 21.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: