Daruden euroviisusuosikkeja ovat Johnny Logan ja Lordi - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Darude euroviisukappaleistaan: "Eivät ne kamalan kaukana Darude-soundistani ole" – miehen oma viisusuosikki konsertoi pian Porissa

Sebastian Rejman ja Darude ystävystyivät Daruden Moments-levyn teon yhteydessä.

30.1.2019 6:00 | Päivitetty 30.1.2019 10:38

Satakunta saa ensimmäisen euroviisuartistin sitten vuoden 1996 porilaisen Jasminen, kun Israelin Tel Avivissa Suomea edustaa toukokuussa Eurasta kotoisin oleva muusikko Ville Virtanen eli Darude.

Yle kysyi Daruden kiinnostusta euroviisuehdokkaaksi viime vuoden elo-syyskuussa. Miehen ensireaktio oli kielteinen, mutta päätös muuttui nopeasti.

–Rehellisesti sanottuna epäilin hetken, sillä euroviisut ei kaikille musiikkityyleille oikein sovi. Hetken pohdittuani tulin kuitenkin lopputulokseen, ettei musiikkini loppujen lopuksi ole niin kaukana euroviisuista. Itse euroviisut ovat konseptina ja kansainvälisenä musiikkitapahtumana mahtava juttu. On todella hienoa päästä mukaan ja kokea ne.

Daruden säveltämät kolme euroviisuehdokasta esitetään TV2:n UMK:ssa kolmena peräkkäisenä perjantaina 8.2., 15.2. ja 22.2. Viisuja varten Darude teki kaikkiaan kymmenkunta kappaletta, joita esitti luottohenkilöilleen. Hän ei kertonut edes heille, että kyse on euroviisuista.

–Kerroin heille vain tavoitteenani tehdä astetta kaupallisempaa Darudea. En kokenut tekeväni euroviisubiisia vaan hyvää biisiä. Onnistuin pitämään asian salassa. Tänään on tullut pari "Ahaa, nyt mä ymmärrän" -viestiä.

Suomen viisuedustuskappale valitaan 2. maaliskuuta suorassa lähetyksessä.

Darude hymähtää kysymykselle, onko tarjolla trance-Darudea, edm-Darudea ja ambient-Darudea?

–En tietenkään voinut tehdä kolmea kappaletta, jotka muistuttavat liikaa toisiaan. Eivät ne kamalan kaukana Darude-soundistani ole, mutta on niissä soundillisia ja tyylillisia eroja, vaikka kuuluvat tanssimusa-genren alle. Niissä on viitteitä vanhaan ja uuteen Darudeen .

Kappaleensa Darude esittää yhdessä vierailevan solistin, Sebastian Rejmanin, kanssa.

–Hän oli mukana vuoden 2015 Moments-levylläni laulaen muun muassa nimikappaleen. Albumin julkaisun yhteydessä tehdyllä kiertueella huomasin, että hänessä on lavakarismaa. Hän on frendi, johon voi luottaa.

Vaikka Darude on vuoden 2000 Sandstorm-jättihittinsä ansiosta nähnyt ja kokenut paljon populaarimusiikissa, myöntää hän euroviisuissa olevan elementtejä. joihin ei ole aiemmin liiemmin tutustunut. Euroviisut on esimerkiksi suuri televisio-show, jonka visuaalinen elementti on viime aikoina vain korostunut.

–Vaikka kappale esitetään yleisölle, on se suunnattu enemmänkin televisio-yleisölle. Esimerkiksi kameroita ohjataan millisekunnin tarkkuudella. Minulla ei ole paljon kokemusta suuresta televisio-show'sta, joten siinä suhteessa minun on luotettava myös esimerkiksi Ylen ja tapahtumatekniikasta vastaavan Brightin ammattiosaamiseen. Olemme jo päässeet yhteisymmärrykseen konsepteista, vaikka minulla, Sebastianilla ja Ylellä on omat näkemyksemme.

Tiistaina Darude sai kuitenkin vastata vielä yhteen keskeiseen kysymykseen: Mikä on hänen oma euroviisusuosikkinsa?

–Tänään huomattiin Sebun kanssa, että meillä on sama suosikki eli Johnny Loganin Hold Me Now (vuoden 1987 euroviisuvoittaja), mutta toki tässä pitää myös vetää kotiin päin. Jos amerikkalaiset muistavat, missä olivat, kun Neil Armstrong astui 1969 kuun pinnalle, niin suomalaiset muistavat, missä olivat, kun Lordi voitti euroviisut. Minä olin 2006 euroviisuvalvojaisissa yhdessä turkulaisessa jokiravintolassa. Sinä yönä halailtiin ja lyötiin ylävitosia niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa.

Euroviisuvoittaja Johnny Logan esiintyy Porin Promenadisalissa 17. helmikuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos