Tässä on Daruden tarina tähän mennessä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vielä lukiossa Ville Virtanen oli tavallinen maaseudulla asuva nuori Euran Hinnerjoella – Lue, miten hänestä tuli Darude

Darude RMJ-festareilla uransa "hulluna vuonna" 2000.

30.1.2019 13:04 | Päivitetty 30.1.2019 14:34

Vielä lukiossa Ville Virtanen oli tavallinen maaseudulla asuva nuori Euran Hinnerjoella. Saatuaan tietokoneen hän alkoi opetella musiikintekoa yökaudet.

Musiikintekijänä hän on itseoppinut. Hän kuvitteli aluksi, että tietokoneella olisi helppo tehdä musiikkia, mutta niin ei ollut. Suhisevat ensidemot olivat kärsimystä niitä kuuntelemaan joutuville kavereille.

Virtanen jatkoi sitkeästi yöstä toiseen, vaikka koulu alkoi mennä huonosti. Lukion jälkeen hän jatkoi opiskelua ammattikorkeakoulun tietoliikennelinjalla.

Darude on myöntänyt Sandstorm-hitin olevan onnekas sattuma. Sandstormin loopin hän keksi puolivahingossa. Sitten hän rakensi biisin tietokoneen, samplerin, mikserin ja kosketinsoittimen avulla kymmenien äänimassojen kokonaisuudeksi, 136–138 iskun minuuttinopeudella jytkyttäväksi myrskyksi.

Juhlista väsynyt Darude kuvattiin kotonaan Turussa juuri Neo Recordsin levysopimuksen solmimisen jälkeen 13. tammikuuta 2000.

24-vuotiaana, tammikuussa 2000, hän solmi sopimuksen englantilaisen Neo Records -levy-yhtiön kanssa. Sandstorm oli lähdössä maailmalle. Satakunnan Kansan toimittaja Ilari Tapio haastatteli pienessä kerrostaloyksiössä Turussa sympaattista nuorta miestä, joka keitteli teetä ja pahoitteli väsymystään. Hän oli juhlinut edellisiltana uunituoretta sopimusta.

Hänen nimeään ei tuntenut vielä juuri kukaan. Sandstorm liehui ykkössijalla Suomen ja Ruotsin listoilla, mutta Ville Virtanen teki vielä pätkätöitä Apple-huollossa.

Maailmanstaraa yritettiin tuoreeltaan omia turkulaiseksi. -Ei esityksissäni mitään Turku-energiaa ole, enemmänkin Hinnerjoki-energiaa, Darude kommentoi. Kuva on otettu 31.7.2000.

Sinä vuonna hänen elämänsä mullistui. Kesäkuussa Sandstorm nousi Englannin levymyyntilistojen kärkisijoille, ja Darude kutsuttiin esiintymään BBC:n Top of the Pops -tv-ohjelmaan. Kesä täyttyi festariesiintymisistä.

–Ei riitä, että on on hyvä biisi, jos se ei ole oikeissa käsissä. Minulla on ollut onnea, kun Jaakko Salovaara löysi Sandstormin, tuotti sen ja esitti puolestaan englantilaiselle Neo Recordsille, Darude kommentoi. (SK 26.6.2000)

Maailmanstaraa yritettiin omia turkulaiseksi, mutta Darude ei siihen suostunut:

–Ei esityksissäni mitään Turku-energiaa ole, enemmänkin Hinnerjoki-energiaa, Darude totesi (SK 26.6.2000).

Syksyllä 2000 hänen elämänsä oli jo yhtä juoksemista paikasta toiseen. Herätys saattoi olla Lontoossa, päivä kulua Joonas Hytönen Show'n nauhoituksissa ja illalla odottivat keikat Raumalla ja Porissa.

–Vaikka kiire on kova, tässä pääsee tutustumaan ihaniin ihmisiin ja uusiin paikkoihin. Vapaapäiviin kiire kuitenkin vaikuttaa siten, etten vastaa välttämättä edes ystävien puheluihin, Darude kertoi. (SK 26.11.2000)

Samana vuonna hän osallistui Linnan juhliin vihreät lasit päässään.

Viitteitä tulevasta show'sta? Darude esiintyi tanssiryhmän kanssa Ruisrockissa 2017.

Hullunmylly rauhoittui nopeasti. Darude jatkoi musiikin tekoa, mutta Sandstormin kaltaista pyöritystä ei enää tullut.

Darude kommentoi vuonna 2007, ettei hän sellaista pyöritystä kaipaakaan (SK 16.11.2007). Keikkaelämä rauhoittui 2000-luvun puolivälin jälkeen 50–70 keikkaan vuodessa.

Sandstorm on noussut striimauspalveluissa huikeaan uuteen elämään. Biisi ylitti 100 miljoonan kuuntelukerran rajan Spotifyssa syyskuussa 2018.

Darude on julkaissut yhteensä neljä albumia, joista viimeisin Moments on vuodelta 2015.

Oikaisu 30.1. klo 14.33: Darude asuu nykyään Salossa, ei Turussa.

Darude

Oikealta nimeltään Ville Virtanen

Syntynyt Eurassa 1975, kotoisin Euran Hinnerjoelta.

Julkaissut musiikkia vuodesta 1995. Ensimmäinen studioalbumi oli Before the Storm (2000), jonka maailmanlaajuiseksi kestohitiksi nousi single Sandstorm.

Asuu nykyään Salossa. Perheeseen kuuluu yhdysvaltalaissyntyinen vaimo ja vuonna 2009 syntynyt poika.

Edustaa yhdessä laulaja Sebastian Rejmanin kanssa Suomea vuoden 2019 Eurovision laulukipailussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut