Kuusi naista ja neljä miestä suljettiin 101 päiväksi lautalle – media innostui seksilautasta, mutta mitä oikeasti tapahtui? - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kuusi naista ja neljä miestä suljettiin 101 päiväksi lautalle – media innostui seksilautasta, mutta mitä oikeasti tapahtui?

Palkittu ruotsalaisdokumentti kokoaa yhteen joukon eri puolilla maailmaa asuvia ihmisiä, jotka nuoruudessaan 1970-luvulla suostuivat kohuttuun ihmiskokeeseen. Väkivallan ja seksuaalisuuden mekanismeja tutkittiin kuukausien ajan pikkuisella valtamerilautalla, jolta ei voinut karata.

20.1.2019 7:30

Acali – ihmiskoe lautalla

★★★★★ Sulje joukko erilaisia rottia pieneen tilaan ja pian näet, kuinka eläimet iskevät toistensa kurkkuun. Päteekö sama ihmisiin?

Oli vuosi 1973, kun espanjalainen antropologi Santiago Genovés päätti selvittää asian. Hän rakensi Acali-nimisen lautan, tuulten ja merivirtojen armoilla seilaavan metallipurkin, ja suuntasi kuuden nuorehkon naisen ja neljän miehen kanssa Atlantin aalloille.

Vapaaehtoiset koekaniinit edustivat eri kansallisuuksia ja sosiaaliluokkia. Ryhmän oli määrä olla maailma pienoiskoossa.

Outo ihmiskoe nousi räikeisiin otsikoihin. Lehdet kailottivat seksilautasta, jolla vietettäisiin kuukausien orgiat.

Acali-lautta rakennettiin studioon

Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin lautan väestä on hengissä enää muutama.

Mitä 101 päivää jatkuneessa kokeessa todella tapahtui? Oliko villiä seksiä, ryöpsähtikö väkivalta ja kuka tahtoi murhata ja kenet? Kuinka tutkija provosoi yhteenottoja? Entä mitä seurasi, kun valtamerellä nousi hurrikaani?

Kaikki tämä selviää, kun ruotsalainen dokumentaristi Marcus Lindeen rakentaa elokuvastudioon kopion Acali-lautasta ja kutsuu harmaantuneet seikkailijat tilittämään muistojaan.

Onneksi katsoja ei jää pelkän tarinoinnin varaan. Ohjaaja Lindeen on käyttänyt pari vuotta salapoliisityöhön ja saanut käsiinsä sekä lautalla kuvatut filmit että nyt jo edesmenneen tutkija Genovésin muistiinpanot.

Jännite roihuaa loppuun saakka

Dokumentin jännite syttyy nopeasti ja roihuaa ihmeen hyvin loppuun saakka.

Antropologi Genovés taisi olla pahasti pihalla sekä omista tunteistaan että ihmismielen liikkeistä yleensä.

Lautan miehistöllä sen sijaan on viisasta ja lohdullista sanottavaa. Kannattaa kuunnella.

Yle Teema & Fem sunnuntai 20.1. klo 22.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos