TV-dokumentti kertoo, että wifin äiti on myös seksipommi – sai tunnustuksen keksinnöstään kymmeniä vuosia myöhemmin - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

TV-dokumentti kertoo, että wifin äiti on myös seksipommi – sai tunnustuksen keksinnöstään kymmeniä vuosia myöhemmin

Hedy Lamarr nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa vuonna 1933. Hän kehitti kännyköissä käytettävän hajaspektritekniikan, mutta ei koskaan saanut patentistaan ropoakaan.

19.1.2019 7:00

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

★★★★ Onko ihmisellä todella aidosti vapaus olla sellainen kuin on? Tätä voi pohtia katsoessaan dokumenttia Hedy Lamarrista.

Dokumenttielokuvassa on monta kulmaa, joihin tarttua. Lamarr oli kaunis näyttelijä ja samalla älykäs keksijä. Hän oli upea nuori nainen, jonka oli vaikea vanhentua – ja jolle sitä ei oikein sallittukaan. Hän oli myös "vitamiineilla" huumeriippuvaiseksi saatettu ihminen.

Lamarr syntyi Itävallassa Hedwig Kiesler -nimisenä vuonna 1914, muutti Yhdysvaltoihin 1937. Hän kuoli vuonna 2000. Lamarrin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi tasan 19 vuotta.

Aluksi taajuushyppelylle naureskeltiin

Seksikkäitä elokuvarooleja paremmin hänet muistetaan nykyisin taajuushyppelyn keksijänä. Hän ja George Antheil kehittivät sen 1940-luvulla, mutta silloin heidän idealleen lähinnä naurettiin. Taajuushyppelytekniikka on kuitenkin mahdollistanut wifit, blootoothin ja gps-paikannuksen.

Alexandra Deanin dokumentissa nähdään elokuvapätkien lisäksi Lamarrin keksintöpäiväkirjoja ja kuullaan hänen kertovan elämästään haastattelunauhoilla.

Toimittaja Fleming Meeks teki 1990 jutun Lamarrista. Sitä varten hän nauhoitti heidän keskustelujaan neljän c-kasetillisen verran.

Lamarrin monet puolet näkyvissä

Taajuushyppelyn keksijästä olisi voitu tehdä tavanomainen dokumentti, jossa Lamarrin lapsuuden kautta olisi menty isoimpaan keksintöön, aikalaisten ymmärtämättömyyteen ja lopulta kiitoksiin. Tunnustus keksinnöstä tuli myöhemmin, mutta rahaa ei.

Dean valitsi toisen tien: hän otti vahvasti mukaan Lamarrin elämän muutkin polut. Sisältöä on paljon, mutta moninaisuus korostaa hyvin ajatusta, että jokainen meistä on monimutkainen kokonaisuus.

Dokumentin jälkeen nähdään kohuelokuva Hurmio vuodelta 1933. Skandaali nousi alaston- ja seksikohtauksista.

Yle Teema & Fem lauantai 19.1. klo 21.36

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: