Energialataus kaamoksen näivettämille: Naispotreteissa asuu kokeilunhalu ja ilo - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Energialataus kaamoksen näivettämille: Naispotreteissa asuu kokeilunhalu ja ilo

Sirkka Viherkosken naisilla on monet kasvot. Tässä Yksi oikein, kaksi nurin, 2018.

7.12.2018 12:56

Kuvataide

Naisia totisesti. Sirkka Viherkoski Galleria Liisa Ekqvist 15. joulukuuta saakka.

Käynti Galleria Liisa Ekqvistin loppuvuoden näyttelyssä antaa toivotun energialatauksen kaamoksen näivettämälle taiteenkatsojalle. Aiemmin taidekeramiikan parissa työskennellyt Sirkka Viherkoski on koonnut naispotretteihin keskittyvistä akryylimaalauksistaan kokeilunhalua ja iloa poreilevan näyttelyn, jossa jokainen teos haastaa katseen aina uudelleen.

Naisia totisesti on riemastuttava nimivalinta kaikkea muuta kuin tosikkomaiselle näyttelylle, jonka yhteinen nimittäjä on feminiini sukupuoli ja läpi kaksihuoneisen katselmuksen yhtenäisenä jatkuva maalausformaatti. Ensimmäisen salin ikkunasyvennyksiin on ripoteltu muutamia numeroimattomia keramiikkatöitä taiteilijan historiasta kuvateoksissa ilmenevän hahmogallerian huumoria taustoittamaan. Varsinaisiksi teoksiksi listatut työt varastavat kuitenkin itseoikeutetusti huomion; naisia on ja monenlaisia.

Katsoja voi teoksen numero kaksi nimen mukaisesti olla ”Vähän ihmeissään”, sillä tekniikaksi on kaikkien teosten osalta mainittu ainoastaan akryyliväri, ei muita kokeiluja. Kuitenkin työt ovat kokeellisina näyttäytyviä ratkaisuja täynnä—erilaisia väriyhdistelmiä, viivanpyörteitä ja kuvattujen henkilöhahmojen moninaisilla psykologisilla tiloilla ladattuja.

Runsaudensarveksi määrittelemäni kokonaisuus pysyy yhtä kaikki hienosti kasassa ollessaan uskollinen naiselliselle teemalleen. Maalauksista on täysin aistittavissa tekijänsä hullaantuminen uuteen kuvanluomisen tapaan—sen leikittely leikkaa vahvasti läpi teosten onnistuen samalla hurmaamaan kriitikon. Ollapa yhtä uskaliaasti uusiutuva kuin Sirkka Viherkoski uusine suuntineen—siinä rohkeutta vaativa haaste itse kullekin, sopivasti uuden vuoden kynnyksellä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: