333-vuotias Bach soi yhteisöllisesti Teljän kirkossa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

333-vuotias Bach soi yhteisöllisesti Teljän kirkossa

12.11.2018 12:39

Musiikki

Säveltäjämestarin musiikkia isänpäivän iloksi. Bach 333. Satakunnan Soitannollisen Seuran konsertti 11.11. Teljän kirkossa. Pori Brandenburg Band, Duo Peltovirta ja Veera Hautsalo, huilu.

Satakunnan Soitannollisen Seuran konsertissa muistettiin 333-vuotiasta Johan Sebastian Bachia. Seuran jäsenistä oli muodostettu kolme eri yhtyettä nimellä Pori Brandenburg Band. Yhtyeet koostuivat Palmgren-konservatorion opettajista ja opiskelijoista ja Rauman musiikkiopistosta oli mukana opettaja Iris Saviauk (alttoviulu).

Bachin toisen Ouverturen pitkä johdanto-osa on ranskalaistyylinen alkusoitto ja laajuutensa vuoksi koko kahdeksanosaista teosta kutsutaan Alkusoitoksi. Yleisesti käytetty nimitys on myös Orkesterisarja nro 2 h-molli BWV 1067, kuten käsiohjelmassa informoitiin. Veera Hautsalon huilu soi solistisen kepeästi ja 10-hengen Brandenburg Band oli virkeänä virtuoosisessa menossa mukana.

Hanna Raiskio ja Salla Vanhanen soittivat Kaksoisviulukonserton d-molli solisteina. Ensiosassa oli vaikutelma, että huoli Vivace-tempon (eloisasti) toteutumisesta oli päällimmäisenä. Teknisesti solistit ja yhtye onnistuivat erinomaisesti. Pieni hätäilyn tuntu hiukan verotti musiikkinautintoa, mikä sitten muuttui hivelevän kauniiksi musisoinniksi hitaassa osassa ja rehevässä finaalissa.

Huilusonaatista C-duuri BWV 1033 Duo Peltovirta esitti sovituksen harmonikalle ja kitaralle. Erikoista toteutuksessa oli, että Sini Ström soitti harmonikallaan ainoastaan diskanttia, eli huilumelodiaa.

Klassista ohjelmistoa harmonikalle on vähänlaisesti. Soittimen äänenväri sopi hyvin Juha-Pekka Peltosen ilmavaan kitaran näppäilyyn ja Strömin fraseeraus ja artikulointi oli erinomaisen musikaalista ja johdonmukaista.

Orkesterisarjassa kaipasin paikoitellen rehevämpää jousisointia. Palmgren konservatorion opiskelijat Aino-Maija Heikkula, Suvi Jokimaa, Jere Hännikkälä (viulu) ja Belinda Puutio (alttoviulu) osoittivat varmaa osaamista, vaikka teoksia ei kamarimusiikin tapaan johdettu.

Brandenburgilaisessa konsertossa nro 3 G-duuri vahva suhiseva ote otti jalansijan. Mukaan liittyivät selloon Yolanda Schlichter ja Eila Saikkonen kontrabassoon.

Ryhmäkonserton jokainen sektio loisti vuorollaan ja yhteisöllisyys kukoisti. Hidas osa cembalolla (Mikael Pessi) vei juhlavasti 1700-luvulle. Finaalissa oli suorastaan riehakas tunnelma.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: