Näyttely herää eloon puhaltamalla – P-galleriassa digitaalisuus ja analogisuus kohtaavat kiehtovalla tavalla - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Näyttely herää eloon puhaltamalla – P-galleriassa digitaalisuus ja analogisuus kohtaavat kiehtovalla tavalla

{TES}: Yhteys (2018)

8.10.2018 15:57

Kuvataide

Kohtaamisia

Tea Söderlund + {TES}

P-galleria 14.10. asti

Yrjönkatu 3, Pori

Avoinna ke-pe 14-18, la-su 12-16

Keveä ensivaikutelma on kuin Instagramin ja lelukaupan risteytys. Vasemmalla rivi vahvasti käsiteltyjä kuvia puulaatoille vedostettuna ja oikealla rivi sieviä puusta leikattuja eläinaiheita, kuten hevosia ja hanhia. Tea Söderlundin kuvien filttereiden takaa löytyy kuitenkin säröä ja minimalistisista puuteoksista harkittua ajatusta. Teossarjat Engrammi (2017–2018) ja Kohtaamisia (2017–2018) saavat pohtimaan muistin, itsestään kertomisen ja sosiaalisen median teemoja.

Gallerian seuraavassa tilassa teoksessa Pieniä kohtaamisia (2018) eläinaihe jatkuu, mutta nyt digitaalisena valkoisella pohjalla mustien pisteiden muodostamina figuureina, kahtena pupuna, jotka näyttöön kiinnitetty liiketunnistin saa hajaantumaan katsojan liikkuessa. Havaitsijan pysähtyessä pisteet palaavat muotoonsa, mutta aktiivisuus saa asetelman taas menettämään hahmonsa.

Taaimmaisessa hämärässä tilassa näyttelyn kruununa oleva Yhteys (2018) vie syövereihin mutta ylläpitää kokonaisuuden kiehtovaa keveyttä. Puhaltamalla tilan keskelle asetettua origamia saa seinälle projisoidun neuroverkkomaisen muodostelman heräämään eloon ja teoksen äänimaisemaan uusia ulottuvuuksia.

Digitaaliset teokset ovat niin teknisesti kuin sisällöllisesti toimivia, eivätkä puusta, paperista ja kipsistä muovatut analogiset elementit jää irrallisiksi, vaan kokonaisuuden osat lomittuvat toisiinsa kuin kädet rukouksessa. Origamin ja hevosaiheen yhteys tuo mieleen Blade Runner -elokuvat.

Korkeatasoisten mediataideteosten takana on nyt ensiesiintymisensä tekevä porilainen taiteilijaryhmä {TES}, joka muodostuu Tea Söderlundista, Eetu Henttosesta ja Sami Luusalosta. Alku on erittäin lupaava, ja heidän tulevia töitään on syytä odottaa mielenkiinnolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: