Värikylläinen sukutarina Meri-Porin ihmisistä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Marja-Leena Kukkasmäen romaani on värikylläinen sukutarina Meri-Porin ihmisistä

Marja-Leena Kukkasmäki (kuvassa oikealla) on yksi porilaisen Sunkirja-kustantamon uusista kirjailijoista. Kuvassa hänen lisäkseen vasemmalta sarjakuvan julkaissut Linnea Miettinen, kustantaja Leila Tuure ja esikoiskirjansa julkaissut Lea Honkanen.

8.10.2018 9:53

Kirjat

Marja-Leena Kukkasmäki: Joelta nousee usva. Sunkirja 2018. 210 s.

”Muutaman rauhallisen vuorokauden jälkeen Anja oli taas nukkunut yönsä levottomasti, painajaisten piinaamana, hän pyrki sängystä pois ja repi katetrin irti jo kolmannen kerran. Kaisan mennessä huoneeseen Anja nukkui verivana poskella märissä lakanoissa kuin pieni lapsi. Kaisa herätti hänet varovasti ja ryhtyi vaihtamaan lakanoita. Samalla hän kertoi rauhallisella äänellä uutisen minkä oli lukenut, kun ei muutakaan keksinyt.” (s. 90)

Porilaisen Marja-Leena Kukkasmäen esikoisromaanin Joelta nousee usva päähenkilönä on Anja-niminen porilaisnainen, joka kärsii ajoittaisista muistihäiriöistä. Vanhainkodin asukasta häiritsee kovasti myös se, että muistot vuosikymmenien takaa sekoittuvat herkästi nykyhetkeen.

Tästä kertoja siirtyy muitta mutkitta kuvaamaan Anjan lapsuus- ja nuoruusmuistoja. Romaani seuraa ompelijana työskentelevän Anjan ja hänen sukulaistensa elämää ja kuolemaa Meri-Porissa vuosikymmenien ajan.

Teoksessa viivytään suurimmaksi osaksi 1900-luvun alussa. Välillä kertoja hyppää 1960-luvulle, jolloin Anja on vanhentunut ja viettää eläkepäiviään Kyläsaaren vanhainkodissa.

Kukkasmäki on sijoittanut tapahtumat kotiseudulleen Kyläsaaren ja Kivinin maisemiin. Porilaislukijalle tuttuja maisemia ja paikannimiä tulvii vastaan lähes joka sivulla.

Vaikka Joelta nousee usva -teoksessa on jonkin verran kielellisiä lapsuksia ja tyylillistä kehittymättömyyttä, teos ei silti ole debyytiksi heikko. Kukkasmäen romaani on kerronnaltaan tasapainoinen, aistimuksiltaan värikylläisen ja tarinaltaan monimuotoinen.

Anjan pitkä ja monipolvinen stoori muotoutuu lopulta vahvaksi sukutarinaksi, jossa on mukana useita romaanihenkilöitä. Kertoja luonnostelee nämäkin sivuhenkilöt niin pitkälle, että henkilökuvat problematisoituvat syvällisiksi ja oikeiden ihmisten näköisiksi.

Anjan lähisuvun saagaan liittyy monenlaisia sattumuksia ja tragedioita, joita kertoja kuvaa ilman ujouden häivää. Myös sukupuolisuuden kuvaukset ovat havainnollisia. Anja tapaa kiintoisia miehiä, synnyttää aviottoman lapsen ja kokee toistuvasti pettymyksiä ja menetyksiä.

Myös naisten välinen rakkaus tulee Anjaa lähelle, mutta sekään ei osoittaudu pitkäaikaiseksi.

Romaanin lukuisat vuoropuhelut toimivat pääsääntöisesti hyvin. Sanavalintojen satunnaiset kömmähdykset eivät haittaa tunnelmien kehittymistä. Varsinkin iäkkäät romaanihenkilöt ovat selvästi olleet kirjailijalle otollisia kuvauskohteita.

Tähän lienee syynä se, että Marja-Leena Kukkasmäki on työskennellyt 40 vuotta vanhainkodissa. Romaanin lukuisat vanhainkotikuvaukset ovat uskottavimmasta päästä, vaikka myös kirjailijan muotoilema maalaisepookki viidenkymmenen vuoden takaa tuntuu luotettavalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: