Kotiteatteri toi tankoakrobatian olohuoneen ahtaisiin neliöihin – Monitaiteinen esitys on kuin nykyajan iltamat - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

"Mitään näin erikoista en ole olohuoneessa kokenut" – Kotiteatteri tuo nykyajan iltamissa tankoakrobatian ahtaisiin neliöihin

Kotiteatterin ensimmäinen ensi-ilta oli porilaisessa olohuoneessa. Esityksiä on myös maanantaina ja tiistaina. Jatko-osina Kotiteatteri aikoo tulevaisuudessa toteuttaa esitykset keittiössä, eteisessä, pihalla ja hämmästyttävästi myös suihkussa.­

3.9.2018 10:59

Esitystaide

Kotiteatteri: Olohuoneessa. Ensi-ilta sunnuntaina 2.9. porilaisessa olohuoneessa, esiintyjät Tuomas Laitinen, Aku Meriläinen, Ulla Mäkinen, Elisa Piispanen ja Laura Rämä. Lainsuojattomat festivaali 1.9.–9.9.

Mitään näin erikoista en ole kenenkään olohuoneessa ennen kokenut.

Kukaan ei tiedä mitä odottaa Kotiteatterin ensimmäiseltä ensi-illalta Olohuoneessa. Esitys tapahtuu teatterin sijaan tavallisessa porilaiskodissa, jonka olohuoneeseen on pystytetty tanssitanko.

Alku tuntuu kotoisalta ja vanhanaikaiselta. Vieraat toivotetaan tervetulleeksi haitarinsoitolla. Ovella ovat vastassa leppoisasti jutustelevat kansallispukuiset esiintyjät, ja keittiössä tuoksuvat korvapuustit.

Pian tunnelma vaihtuu: Alkaa jytkyttää Antti Tuiskun Peto on irti, esiintyjät heittävät suurimman osan vaatteista nurkkaan ja aloittavat kokovartalohytkynnän. Yksi roikkuu ikkunasta ulkona, ja hänestä näkyvät vain sätkivät jalat.

On yhtä kiinnostavaa katsoa yleisöä kun esiintyjiä. Ilmeiden kirjo vaihtelee naurusta hämmennykseen ja tyrmistykseenkin. Mitä outoa performanssia tulimme katsomaan?

Tunnelma vaihtuu taas. Meidät johdatetaan hämärän hetkeen, tarinoiden jakamisen ja yhdessä viihtymisen aikaan. Työryhmä esittää tankoakrobatiaa, muttei perinteisimmällä tavalla, vaan meditatiivisen hitaasti, runollisesti klassisen musiikin soidessa.

Koko Olohuoneessa-esityksen juju on se, että kaikki tapahtuu lähietäisyydellä. Näemme akrobatiaan valmistautumisen hetket, lihakset ja hien, kuulemme hengästymisen.

Kosketusetäisyydellä arvostan sirkustemppuja toisella tavalla kuin suurella estradilla. Alan ajatella kaikkea, mitä vaaditaan kehonhallintaan tanssitangolla: harjoitustuntien määrää, mustelmia, putoamisia. Esiintyjät ovat lihaa ja verta, eivät käsittämättömiä, kaukaisuudessa liihottavia sirkustaiteilijoita.

Esitys on kokonaisuudessaan kuin 2010-luvulle päivitetyt iltamat. Välillä soitetaan, lauletaan tai vedetään huumorinumero. Tunnelma heilahtaa hetkessä, kun ylevän kaunis tangolla pyöriminen vaihtuu omaperäisesti toteutettuun pieruhuumoriin. Sen lajin huumorin voisi kyllä jättää väliin seuraavaksi 50 vuodeksi aiheen helppouden ja kuluneisuuden takia.

Kaikkineen Olohuoneessa tarjoaa viihdyttävän, yllättävän ja hauskan illan. Tila on tässä esityksessä kaikki kaikessa. Perinteisellä lavalla tämä intiimi show kadottaisi kiinnostavuutensa.

Esityksen jälkeen yleisö ei halua lähteä vaan jää olohuoneeseen keskustelemaan esiintyjien kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?