Kuvataidearvio: Taidetta metallista hitsaavan Ilona Talan taide on P-galleriassa kuin lentoon lähdössä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kuvataidearvio: Taidetta metallista hitsaavan Ilona Talan taide on P-galleriassa kuin lentoon lähdössä

Ilona Talan keskenään samankokoisissa sekatekniikkamaalauksissa on käytetty akryylia ja silikonia. Lisäksi mukana on helmiäisefektejä.­

6.8.2018 10:20

Kuvataide

Womanliness. Ilona Tala P-galleriassa, 12. elokuuta saakka.

Elokuun alun ajan P-galleriassa esittäytyvän Ilona Talan taide on kuin lentoon lähdössä.

Kankaanpään taidekoulun vastavalmistunut kuvataiteilija tekee näyttävän tulon loppukesän valoa hehkuvassa tilassa, johon on aseteltu hitsattuja lintuja ja valikoima väriteemoihin jakautuvia kuvateoksia.

Keskenään samankokoiset sekatekniikkamaalaukset toimivat tilaa syventävinä seinäelementteinä suurikokoiselle veistosinstallaatiolle. Akryyli- ja silikoniteosten erilaiset helmiäisefektit luovat käsittelemättömälle maalauspohjalle syvyysvaikutelmaa, joka pitää monotonian loitolla kokonaistaideteoksena ymmärtämästäni näyttelystä.

Kuin konfetiksi hajoavia kukkakimppuja, sellaisina yksinkertaiset mutta tehokkaat kuvat näen.

Galleriatila hohtaa sekin superviikkojen jälkeen vielä erityislaatuisena ja on mitä toimivin esityspaikka Talan taiteelle.

Toimistohuoneen tämänhetkistä askeettisuutta olisi silti hyödyntänyt hienosti yksi tarkkaan sijoitettu metalliveistos. Pienimuotoisena sellainen olisi täydentänyt myös pienemmän salin ikkunasyvennystä.

Entäs ne linnut, sitten? Korkeakaulaisina kurtiseeraava, sinisävyinen kolmikko on suuressa salissa kuin kotonaan.

Näköisyys on onnistunut ja harkitun oloinen veistosgeometria viehättää hiottuihin yksityiskohtiin asti: yhden linnun jalka aavistelee kosioretken seuraavaa askelta – suunta näyttäisi viettävän korkeuksia kohti aivan kuten nuoren taiteilijan tie.

Ehkä Talalta on jatkossa lupa odotella naisellisuutta viestivien maalausten lisäksi myös erikokoihin skaalattuja eläinteoksia.

Tällaisenaankin osoittaa maltilla ja eleganssilla koostettu teoskokonaisuus ammattimaista näkemystä, rautaista osaamista ja uskoa oman osaamisensa kantokykyyn – keveyttä rautaisin ottein.

Ihailtavia ominaisuuksia ei ainoastaan naiseudessa, vaan taiteilijuudessa ja ihmisyydessä ylipäätään.

Ilona Talan linnut: Courtship, 2018. Veistokset on valmistettu metallista.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?