Simpukkataiteilija palasi Poriin ja esittäytyy kokonaisella näyttelyllä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Tällainen on Porissa huomiota herättänyt simpukkataiteilija – Taiteilija palasi Poriin pitämään näyttelyn

Simpukkataiteilijalla on yllään yksi taideteoksista, Villapaita, johon on printattu kuva kerittävästä lampaasta. Hän halusi näyttelystään "Las Vegasin", jossa on vähän kaikkea yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta huumoriin.

19.4.2018 18:30

Vuosi sitten Kokemäenjoen varrella Porissa ihmeteltiin simpukkaveistoksia. Nyt teokset luonut, nimettömänä pysyttelevä taiteilija palaa Poriin pitämään taidenäyttelyä Poriginal-galleriaan.

Myös paljon huomiota herättäneet simpukkaveistokset voi nähdä Mr Mussel-näyttelyssä.

–Halusin, että simpukat ovat läsnä, koska ne ovat syy, miksi olen täällä. Luin myös Satakunnan Kansasta, että ihmisiä ärsytti, kun he eivät ehtineet nähdä teosta ennen kuin se tuhottiin. Nyt sitä voi tulla katsomaan, taiteilija toteaa.

Hän sai ajatuksen simpukkateoksiin kuultuaan nikkelionnettomuudesta, jossa kuoli miljoonittain simpukoita. Niin syntyi Sori siitä 5.–6.7.2014 -teos simpukoiden muistoksi.

–Se yllätti, kuinka vähän onnettomuutta uutisoitiin valtakunnallisesti. Keräsin joen varresta kuolleiden soukkojokisimpukoiden kuoria ja valoin niihin metallia, taiteilija muistelee.

Hän yllättyi positiivisesti teosten Porissa saamasta huomiosta. Ihmisille oli tärkeää, että nikkelivuodon aiheuttamat ympäristötuhot nostettiin.

Poriginalissa esittäytyy perjantaista alkaen monipuolinen taiteilija, joka ottaa kantaa yhteiskunnallisesti, pitää hauskaa taidetta tehdessään ja etsii lasista kauneutta.

Hän pitää edelleen kiinni nimettömyydestä. Tosin näyttelyssä on teos, joka paljastaa, millaisena naapurit näkevät taiteilijan.

–Taide on mulle ajattelun väline, kolmiulotteinen visuaalinen kieli. Mulle on tärkeää, että se kieli on ymmärrettävää. Siksi en halua korostaa itseäni tekijänä, sillä yleisön kokemus on tärkein, taiteilija toteaa.

Nimettömyys liittyy myös siihen, että hän toteutti julkisen simpukkateoksensa Poriin ilman lupaa.

 

Lasten tuttu lelu yllättävillä uusilla mausteilla avautuu paremmin suomalaisyleisölle kuin amerikkalaisille.

Torstaina näyttelyn ripustus oli vielä kesken. Ensimmäisenä silmiin osui lasten tuttua hakkalelua muistuttava teos, jossa nuijittavana on tavanomaisten tappien sijaan puisia peniksiä.

Taiteilija kertoo olevansa otettu, jos hänelle nauretaan. Hän toivoo, että teoksista välittyy se, että niitä tehdessä on ollut hauskaa. Teoksissa on silti myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, ja ne on tehty tosissaan.

–Tapani käsitellä maailmaa on huumorin kautta.

Ympäristöasiat ovat hänelle tärkeitä ja vaikuttavat kaikkeen työskentelyyn. Esimerkiksi näytteillä olevia lasiteoksia varten hän teki puumuotit myrskyssä kaatuneista puista.

Näyttelyyn tulee myös ekologisesti kantaa ottava antimainos seinämaalaukseksi. Se liittyy viemäriin kaadettaviin ympäristömyrkkyihin ja näyttelyn nimeen.

Lasi on ollut taiteilijalle aina tärkeä materiaali. Lasiveistoksensa hän tekee yhteistyössä lasinpuhaltajien kanssa.

–Lasissa kiehtoo läpinäkyvyys. Se on ikään kuin näkymätöntä – ja silti sen voi nähdä ja vielä väreissä.

Lasinpuhallus on hänestä maagisen kiehtovaa seurattavaa: Kuumaa laavaa pakotetaan muotoon.

Taiteilija paljastaa, että hänellä on taustaa muotoilijana. Porissa hän vieraili simpukkateosten aikaan osana maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa.

Näyttelyssä on esillä hänen uusia töitään. Ne kaikki ovat syntyneet viime vuonna tai tänä keväänä. Osa on tehty nimenomaan tätä näyttelyä varten, osa on ollut näytteillä muualla Yhdysvaltoja myöten.

Villapaita-teokseen on painettu kuva kerittävästä lampaasta. Useampi teos on tällainen oivaltava kahden asian yhdistäminen.

Taiteilija kertoo, että selkotajuisuus on hänelle tärkeää. Hän haluaa yleisön ymmärtävän hänen tapaansa puhua taiteen kielellä.

–En ole tässä moralisoimassa mitään. Nämä ovat havaintoja ympäröivästä maailmasta.

Mr Mussel -näyttely Poriginal-galleriassa 21.4.–8.5. Avajaiset perjantaina 20.4. kello 18–20. Taiteilija on paikalla avajaisissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: