Porilaislähtöisen ohjaajan kauhuelokuvan kuvauksissa riitti jännitystä: "Toiseksi viimeisenä päivänä kuulimme, että lampi on yleensä täynnä kyitä" - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Porilaislähtöisen ohjaajan kauhuelokuvan kuvauksissa riitti jännitystä: "Toiseksi viimeisenä päivänä kuulimme, että lampi on yleensä täynnä kyitä"

Roope Oleniuksen esikoiselokuvaa Kyrsyä – Tuftland kuvattiin Porin Ahlaisissa kesällä 2016.

18.4.2018 18:00

Porilaislähtöinen Roope Olenius ohjasi esikoiselokuvakseen omaperäisen, hitaasti tunnelmaltaan tihentyvän kauhuelokuvan Kyrsyä – Tuftland. Elokuvaa kuvattiin myös metsässä Porin Ahlaisissa.

Elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka pakenee ongelmiaan ja suorittamiskeskeistä kaupunkielämää syrjäiseen ja eristäytyneeseen Kyrsyän kylään. Kyläläisistä alkaa vähitellen paljastua yhä omalaatuisempia ja pelottavampia puolia.

Pienen budjetin kauhuelokuvalta odottaa verta ja zombieita. Kyrsyä on jotain ihan muuta.

Olenius ei ole koskaan ollut kauhuelokuvien fani.

–Lähestyin asiaa siitä vinkkelistä, mikä itsestä tuntuu pelottavalta. Koetimme irtautua valtavirtakauhusta. Halusimme tehdä kauhu-lajityyppiään isomman elokuvan, josta katsoja saisi irti mietteitä elämästä, Olenius kertoo.

Niinpä elokuvassa on pitkiä kuvia ja kohtauksia, melko paljon dialogia ja luontokuvaustakin. Suuntaviivoja haettiin 1970-luvun klassikkokauhuelokuvien tyylistä.

Tosielämä vilisee pelonaiheita, joiden rinnalla hirviöt kalpenevat. Olenius on rakentanut elokuvansa niistä.

Tällainen uhka on esimerkiksi pitkälle viety idealismi.

–Monet ideologioista tarjoavat ainakin hetkittäin vastaukset johonkin ihmisen kipeään tarpeeseen. Me olemme aika paljon ohjailtavissa. Toivoisin, että monet meistä uskaltaisivat pysähtyä miettimään ja kyseenalaistamaan omia mielipiteitään.

Toinen esimerkki tosielämän pelon aiheesta: Entä jos en enää kykenisi itse hallitsemaan elämääni?

Tällainen pelko kontrollin kadottamisesta istutettiin Kyrsyässä päähenkilöön.

Olenius kertoo, että häntä on nuoresta asti kiinnostanut ihmisten vuorovaikutus.

–Pienessä kyläyhteisössä sitä on helppo tarkastella, mutta sama toimii myös isossa mittakaavassa. Osaltaan tämä symboloi myös Suomea, pientä maata, jossa on paljon kuppikuntia, Olenius sanoo.

Kyrsyää voi katsoa myös ulkopuolisuuden kuvauksena tai tarinana kulttuurien törmäyksestä.

Olenius on saanut koulutuksen elokuvanäyttelijäksi Yhdysvalloissa.

–Palattuani Yhdysvalloista tunsin, etten ollut niin tervetullut työskentelemään tällä alalla kun olin optimistisesti odottanut. Lähdin purkamaan sitäkin tässä elokuvassa.

Suomessa ei Oleniuksen mukaan osata arvostaa ulkomailla saatua näyttelijänkoulutusta. Kyrsyässä pääosaa esittää Oleniuksen puoliso Veera W. Vilo, joka on saanut näyttelijäkoulutuksensa Britanniassa.

–Meille on ollut voimavara, ettemme päässeet täällä nopeasti alan piireihin. Päätimme lähteä luomaan jotakin omaa, Olenius sanoo.

Elokuvan vanhan ajan rapistuva maalaismiljöö näyttää eksoottiselta suomalaiseenkin silmään. Olenius on alusta asti suunnitellut elokuvaa myös kansainväliseen levitykseen.

Tekijät halusivat elokuvassa esitellä itselleen tärkeää suomalaista luontoa. Ulkomaisilla festivaaleilla Kolin, Loimaan ja Porin maisemat herättävät hämmästystä.

–Ensimmäisten yleisökommenttien joukossa on tullut aina: Onko jossain päin maailmaa vielä tuon näköistä? Olenius kertoo.

Iso osa elokuvasta kuvattiin Loimaalla. Työryhmä asui yli sata vuotta vanhassa rakennuksessa ilman mukavuuksia, kuten suihkuja. He kävivät pesulla saunassa ja lammessa.

Elokuvaankin päätyi kohtaus, jossa pääosan esittäjä Veera W. Vilo ui pienessä lammessa.

–Toiseksi viimeisenä päivänä kuulimme naapureilta, että lampi on yleensä täynnä kyitä. Hetken oli sellainen olo, että siitä olisi ollut ihan kiva tietää etukäteen, Olenius sanoo.

Perjantaina elokuva saa ensi-iltansa Finnkinon teattereissa. Se on ehtinyt jo saada palkintoja yhdysvaltalaisilla elokuvafestivaaleilla.

Oleniuksesta tuntuu kuin ympyrä olisi sulkeutunut. Opiskellessaan Yhdysvalloissa hän kertoi haluavansa palata Suomeen. Hän tekisi sellaisia elokuvia, mitä Suomessa ei ole vielä tehty. Myöhemmin hän voisi palata.

–Muutama opettaja haastoi, ettei ajattelussa ollut päätä eikä häntää: Eikö olisi helpompi jäädä. Nyt tuntuu, että oma tavoitteeni onnistui. Olen myös saanut alustavia työtarjouksia rapakon takaa, Olenius kertoo.

Roope Olenius

Syntynyt vuonna 1987.

Kotoisin Porista.

Elokuvaohjaaja ja -näyttelijä.

Valmistunut elokuvanäyttelijäksi New York Film Academysta 2013.

Näytellyt mm. elokuvissa Bunny the Killer Thing (2015) ja Luokkakokous (2015) sekä televisiosarjoissa Tellus ja Syke.

Asuu Espoossa, perheeseen kuuluvat puoliso Veera W. Vilo ja seitsemän kuukautta vanha poika.

Tuottaja ja näyttelijä Sami Pöyryn elokuvassa Punainen kohina, joka ilmestyy vuoden lopulla.

Suunnitteilla seuraava elokuvaohjaus, Veera W. Vilon käsikirjoittama trilleri taitoluistelun maailmassa.

Kyrsyä – Tuftland

Perustuu Neea Viitamäen kirjoittamaan samannimiseen näytelmään, tuotantoyhtiö porilainen Bright Fame Pictures.

Kuvattiin Loimaalla, Porissa, Kolilla, Tampereella ja Espoossa.

Parhaan ohjaajan palkinto Other Worlds Austin -elokuvafestivaaleilla ja parhaan fiktiivisen elokuvan palkinto Arizona Underground Film Festivalissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: