E-aineistojen suosio kasvussa Satakirjastoissa – varauslistojen kärjessä tyystin eri kirjat ja e-kirjat - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

E-aineistojen suosio kasvussa Satakirjastoissa – varauslistojen kärjessä tyystin eri kirjat ja e-kirjat

Tammi-maaliskuussa lainattiin Satakirjastoista 4226 e-kirjaa.

18.4.2018 8:50

E-kirjojen ja e-äänikirjojen suosio on kasvussa Satakirjastoissa, sillä lainojen määrä nousi 53 prosenttia. Vuonna 2017 tammi-maaliskuussa tehtiin 2761 lainausta ja tänä vuonna samalla aikavälillä 4226. Lainaavien asiakkaiden määrä kasvoi 67 prosenttia ollen tänä vuonna 3784.

E-kirjoja ja e-äänikirjoja kirjastot hankkivat Ellibs-palvelusta. Tarjottava kokoelma on hyvin kirjava, valikoima pieni ja pääosin suomenkielinen.

– Kirjasto ostaa pääasiassa vuoden lisenssin e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin. Tämän vuoksi kokoelma elää koko ajan, tulee uutta ja vanhoja poistuu. Kokoelma on noin 1500–2000 kirjaa, toteaa osastonhoitaja Merja Kalliomäki Porin kaupungilta.

Pyynnöstä osastonhoitaja Kalliomäki selvitti varatuimmat kirjat ja e-kirjat. Listoihin kannattaa suhtautua suuntaa-antavana, sillä kirjoista varauslista käsittää Poria, e-kirjat kaikkia satakuntalaisia kirjastonkäyttäjiä. Se käy kuitenkin ilmi, että listojen kärjessä ovat tyystin eri teokset.

Varatuimmat kirjat Porin kirjastoissa joulukuusta lähtien, jolloin uusi kirjastojärjestelmä otettiin käyttöön:

Mustonen, Enni: Taiteilijan vaimo, 156 varausta

Rauhala, Pauliina: Synninkantajat, 140

Tuure, Leila: Apteekki, 105

Hurme, Juha: Niemi, 68

Vuoden varatuimmat e-kirjat Satakirjastoissa:

Stubb Alexander, Karo Hämäläinen: Alex, 24 varausta

Westö, Kjell: Rikinkeltainen taivas, 18

Hietamies, Eve: Yösyöttö, 15

Kallio, Maaret: Lujasti lempeä, 15

Lehtinen, Tuija: Sumulaakson kartano, 15

Alkuvuoden varatuimmat e-kirjat:

Bengtsdotter, Lina: Annabelle, 12 varausta

Tiihonen, Jare: JHL – Musta lammas, 12

Osastonhoitaja Merja Kalliomäki korostaa, että varauksia ei voi verrata toisiinsa, sillä e-kirjoja ei ole saatavana kirjaston kokoelmiin kuin valikoidusti ja hyvin rajatusti. Hänen mukaansa osa kustantajista esimerkiksi pyytää e-kirjauutuuksistaan kirjastolle liian suurta hintaa.

–Kirjastokenttä käy neuvotteluja jatkuvasti ja on käynyt monta vuotta e-aineistojen paremman saatavuuden puolesta. Tavoite on, että saadaan e-kirjasto, joka on sama kaikille yleisten kirjastojen käyttäjille, kertoo Merja Kalliomäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut