Kuvataidearvio Viktoria Ikosen Porin näyttelystä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kuvataidearvio: "Tällaista on olla sivusta tarkkailija, maisemantutkija, merentuntija"

Viktoria Ikosen maisemalliseen koosteeseen kuuluu myös suolavuorta kyntävä lelualus.­

27.11.2017 15:00

Kuvataide

Muutoksia/Vakioita

Viktoria Ikonen P-galleriassa 10. joulukuuta saakka.

Leningradissa syntynyt Viktoria Ikonen (s. 1986) tarjoilee P-gallerian näyttelyssään moniosaisen, maisemallisen koosteen. Esitys kokoaa yhteen samanaikaisesti niin tarkkanäköisiä kuin unikuvamaisiakin välähdyksiä äärettömän rannalta. Vaihdokset maisemassa näyttäytyvät kaksiulotteisissa ja tilallisissa töissä sekä kirjoituksissa pienimuotoisina variansseina, tuoden esiin meren monimuotoisen kauneuden.

Taiteilijan residenssiaikanaan Raumalta keräämät ainekset ovat kuin galleriatilaan hylkytavarana ajelehtineita. Pienet Polaroid-kuvat on teippailtu huoletta seinään, maalausten ripustus tuntuu sekin sattuman sanelemalta.

Näppäilykuvista kehkeytyy ajatus luontomaiseman äkillisistä muutoksista yhdistettynä taltiointiteknologian toimivuuteen liittyvään sattumanvaraisuuteen. Osa kuvista on valotukseltaan puhkipalaneita - yksinkertainen kamera on ilmaisultaan armoton aivan kuten merikin sille päälle sattuessaan.

Vastapäiseltä seinältä löytyy ulappaa aavistuksenomaisesti tunnustelevaa maalaussarjaa. Se viittoilee hienovaraisesti aiheeseensa, muistuttaen tyyliltään satakuntalaistaiteilija Mollu Heinon (s. 1967) taiturimaisen pumpulisia maisemia, vaikka värimaailma onkin toinen. Huoneen päässä, pylvään päällä on selailtava merisääpäiväkirja merkintöineen. Arkista, mutta toimivaa.

Toisessa huoneessa näyttelijäkävijä tapaa lasipullon, suolavuorella keinuvan lelualuksen ja kuvia menneiltä ajoilta. Historiallinen sukelluspuku valokuvassa, jalustalle nostetut kiikarit ja taivaanrantaan tähyilevä kaksikko piirtävät esiin niin aallonpohjan antimet kuin seesteisen saaripäivän merimerkitkin. Ikosen suuren veden läikehtivää olemusta esiin luoviva teoseleganssi tuo elementtinsä esiin herkkyydellä mutta varmasti. Tällaista on olla nöyrä sivusta tarkkailija, maisemantutkija, merentuntija.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?